Dezvoltatorii imobiliari si-ar putea recupera TVA-ul pentru cladirile demolate

Luni, 23 Iulie 2012, ora 14:27
2301 citiri
Dezvoltatorii imobiliari si-ar putea recupera TVA-ul pentru cladirile demolate

Dezvoltatorii imobiliari din Romania ar putea sa-si recupereze sumele TVA in cazul cladirilor demolate, daca decizia finala a Curtii Europene de Justitie (CEJ), in cazul unei contestatii depuse de o companie bulgareasca, va fi favorabila.

Avocatul General sustine ca ajustarea TVA in cazul cladirilor demolate incalca prevederile legislatiei comunitare. O decizie pozitiva in acest sens ar putea facilita recuperarea unor sume TVA importante, in conditiile in care multe companii din domeniul imobiliar (inclusiv din Romania) au fost obligate sa ramburseze TVA pentru cladirile vechi achizitionate cu TVA si demolate ulterior, chiar daca scopul a fost dezvoltarea unor proiecte imobiliare.

In Romania, o companie care plateste TVA la achizitia de cladiri (vechi) este obligata, conform regulilor de TVA, sa ramburseze integral sau partial TVA daca le demoleaza. Aceasta regula se aplica indiferent daca scopul cumparatorului este de a dezvolta un proiect imobiliar pe respectivul teren sau de a reconstrui ori moderniza cladirea demolata.

Cazul in discutie a ajuns la Curtea Europeana de Justitie dupa ce o companie din Bulgaria (unde legislatia de TVA este similara cele romanesti) a contestat ajustarea de TVA impusa de autoritatile fiscale locale. De fapt, in 2010, respectiva companie a decis demolarea unei cladiri cu scopul de a o reconstrui si de a o moderniza.

Opinia Avocatului General este favorabila contribuabililor. Mai exact, opinia mentioneaza ca daca demolarea unei cladiri are ca scop desfasurarea de viitoare activitati economice, aceasta intentie este suficienta pentru exercitarea/pastrarea dreptului de deducere a TVA.

Mai mult, Avocatul General precizeaza ca prevederile legislatiei unui stat membru sunt incompatibile cu cele ale Directivei 2006/112/EC, daca prevad obligatia de ajustare a TVA in cazul distrugerii unor bunuri de capital chiar daca scopul este efectuarea de tranzactii viitoare taxabile.

Companiile din Romania au rambursat TVA catre bugetul de stat pentru cladirile vechi care au fost demolate

In Romania, companiile din domeniul imobiliar au fost obligate sa ramburseze TVA catre bugetul de stat pentru cladirile vechi achizitionate cu TVA si demolate ulterior, chiar daca scopul a fost dezvoltarea unor proiecte imobiliare. Legislatia de TVA din Romania este asemanatoare celei din Bulgaria si, in consecinta, incompatibila cu Directiva in materie de TVA (2006/112/EC).

"Daca decizia CEJ va fi pozitiva, inseamna ca legislatia privind regimul TVA din Romania si aplicarea acesteia de catre autoritatile fiscale a incalcat grav drepturile contribuabililor. Recomandarea noastra este ca firmele care s-au aflat in aceasta situatie sa analizeze si sa evalueze mijloacele juridice disponibile pentru recuperarea sumelor TVA ajustate de autoritatile fiscale", a subliniat Adrian Teampau, manager al companiei Deloitte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#TVA cladiri demolate, #ajustare TVA cladiri demolate, #dezvoltatori Romania recuperare TVA , #TVA