Bancile nu vor mai plati TVA la vanzarea creditelor neperformante

Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 12:50
1786 citiri
Bancile nu vor mai plati TVA la vanzarea creditelor neperformante
Curtea Europeana de Justitie / SURSA: bloomberg

Bancile nu vor mai plati TVA la vanzarea creditelor neperformante catre alte entitati, precum filiale ale unor companii straine, alte banci sau societati de recuperare de creante.

Decizia a fost luata de Curtea Europeana de Justitie (CEJ) si hotaraste ca TVA va fi platita doar atunci cand partile au incheiat un acord privind furnizarea serviciilor de recuperare de creante, informeaza un comunicat al companiei de consultanta financiara Deloitte.

Impactul asupra industriei bancare si altor operatori economici va fi unul semnificativ.

"Este o veste buna pentru banci", spune Pieter Wessel, Partener Deloitte Tax. "Pana acum, multe banci si institutii financiare ezitau sa realizeze transferul creditelor neperformante, din cauza riscului de TVA. Acest lucru probabil ca se va schimba acum, in urma deciziei CEJ".

Totodata, prin aceasta decizie se vor putea recuperara costurile TVA suportate in trecut iar entitatile care au achitat TVA aferenta transferului de credite neperformante pot recupera acum aceste sume.

Hotararea CEJ clarifica situatia din Romania: "In lipsa unei intelegeri clare intre parti cu privire la prestarea unui serviciu, serviciul respectiv nu exista. Practica existenta in Romania de a aplica TVA asupra diferentei dintre o valoare economica si pretul platit trebuie sa inceteze, cel putin in cazul tranzactiilor intre parti neafiliate", a adaugat Wessel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#decizie Curtea Europeana de Justiti, #decizie CEJ, #anulare TVA credite neperformante , #Informatii bancare