Google, in impas: Avalansa de cereri de eliminare a informatiilor personale

Joi, 15 Mai 2014, ora 13:40
1548 citiri
Google, in impas: Avalansa de cereri de eliminare a informatiilor personale
Sursa foto: Reuters

Google a inceput deja sa primeasca cereri pentru eliminarea de informatii personale din partea celor care au folosit motorul de cautare, dupa ce Curtea Europeana de Justitie a luat aceasta decizie, conform unor informatii furnizate de o sursa apropiata.

Principalul motor de cautare pe Internet inca nu a decis cum va face fata unui numar foarte mare de cereri, a adaugat sursa citata de Reuters, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Decizia Curtii Europene de Justitie (CEJ), care se refera la toti cetatenii UE, cere tuturor motoarelor de cautare sa stearga din rezultatele cautarilor online unele link-uri catre stiri, decizii judecatoresti si alte documente care contin informatii sensibile.

"Sunt multe intrebari", a declarat presedintele executiv al Google, Eric Schmidt, la reuniunea anuala a actionarilor companiei, ca raspuns la o intrebare cu privire la hotararea CEJ si implicatiile acesteia in activitatea Google.

"Un mod simplu de a intelege ce se intampla aici este ca va fi o coliziune intre 'dreptul de a fi uitat' si dreptul de a fi informat", a spus Schmidt.

Google trebuie sa angajeze o "armata de experti in indepartarea de informatii"

Google va fi nevoit sa formeze o "armata de experti in indepartarea de informatii" in fiecare din cele 28 de tari ale Uniunii Europene, inclusiv in acelea unde compania nu are activitate, a mai spus sursa citata. Printre multele probleme ridicate de aceasta decizie este si daca aceste echipe vor elimina link-urile controversate sau daca doar vor judeca cererile primite.

Europenii pot trimite o astfel de cerere direct prin Internet companiilor care au motoare de cautare, iar daca aceste decid sa nu elimine informatiile, se pot adresa justitiei.

Criteriile prin care se poate determina legitimitatea acestor cereri nu sunt inca foare clare, a precizat Jeffrey Rosen, profesor la Universitatea George Washington si seful National Constitution Center.

Google domina piata motoarelor de cautare din Europa

Reglementarile par sa dea motoarelor de cautare mai multa putere in respingerea cererilor venite din partea utilizatorilor, in cazul in care informatiile sunt considerate de interes public. Insa motoarele de cautare pot fi mai precaute si ar putea elimina mult mai multe link-uri decat ar fi necesare pentru a indeplini cererea venita din parte utilizatorului, a adaugat Rosen.

Motoarele de cautare vor trebui sa autentifice cererea, a mai spus acesta, pentru a se asigura ca persoana care a facut aceasta cerere este, de fapt, cel care pretinde ca este.

Google domina piata motoarelor de cautare din Europa, cu o cota de aproape 93%, conform datelor publicate de StatCounter. Bing, motorul de cautare al Microsoft, este folosit de 2,4% dintre europeni, iar Yahoo de 1,7%.

Google a mai trecut printr-o astfel de situatie, primind astfel de cereri pentru filmele de pe YouTube, eliminand imaginile care incalca drepturile de autor. Acest proces a fost automatizat de companie, folosind sistemul ContentID.

Google poate crea o tehnologie similara ca raspuns la decizia UE, a spus Colin Gillis, analist la BGC Partners.

Chiar daca nu va automatiza acest proces, costurile suplimentare necesare pentru a angaja personal suplimentar vor fi nesmnificative comparativ cu veniturile companiei, care au ajuns la circa 60 de miliarde anul trecut, a mai spus Gillis.

Yahoo a precizat ca "urmareste cu atentie" impactul acestei decizii asupra afacerilor si utilizatorilor sai, a spus un purtator de cuvant. "De la infiintarea companiei, in urma cu aproape 20 de ani, am sustinut un Internet deschis si liber; nu unul umbrita de cenzura".

Microsoft a refuzat sa comenteze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#informatii google, #utilizatori google, #motoare cautare , #stiri Google