BusinessMark a organizat pentru prima data la Constanta evenimentul "Tax & Finance Forum". Forumul a reunit experti in taxe si fiscalitate ai celor mai mari companii de consultanta prezente pe piata romaneasca si factori de decizie din departamentele financiar-contabile ale celor mai importante societati comerciale din Sud-Estul Romaniei.
Printre subiectele dezbatute precizam: noutati ale legislatiei fiscale romanesti si internationale, preturile de transfer, aspecte privind impozitele pe venit si profit, contributii sociale obligatorii, TVA - noutati, deducere, ajustari, rambursare, interpretari legislative, abordarea ECJ, exemple practice, aspecte privind inspectia fiscala, controale si litigii fiscale, noutati legislative in domeniul contabilitatii, aspecte privind legislatia de mediu.
In cadrul intalnirii, speakerii invitati au trasat urmatoarele concluzii:
CRISTIANA OPREA, Tax Manager, FiNEXPERT a deschis conferinta si a vorbit despre modificarile recente in domeniul TVA. Practica inspectiilor fiscale in materia rambursarii de TVA. In cazul anularii codului de TVA, din 2017, furnizorul are urmatoarele avantaje: se pastreaza aceleasi reguli penalizatoare, dar cu caracter temporar; la anulare, ajustare negativa bunuri capital 1/5 sau 1/20 din valoarea TVA in fiecare an in perioada de ajustare; se deduce TVA pentru achizitii din perioada cu cod TVA anulat in primul decont dupa reinregistrare sau intr-un decont ulterior; la reinregistrare, ajustare pozitiva bunuri de capital 1/5 sau 1/20 din valoarea TVA in fiecare an (dezavantaj pentru cei anulati 2016 si reinregistrati 2017) ; emite facturi in care inscriu distinct TVA aferenta operatiunilor din perioada in care au avut cod anulat recuperare TVA platita statului dar, in unele cazuri, necolectata de la client. Acestea nu se inscriu in decont daca nu exista diferente fata de TVA colectat in perioada anularii codului.
ELENA GOGONEATA, Tax Manager, FiNEXPERT a abordat noutatile in materia impozitarii directe - impozit pe profit, impozit pe microintreprinderi si impozit specific. Una dintre modificarile in sfera impozitului pe profit este ca: incepand cu 2016, nu se mai face referire expresa la cheltuielile cu serviciile de management, consultanta, asistenta sau alte prestari de servicii, pentru care contribuabilii nu pot justifica necesitatea prestarii acestora in scopul activitatilor desfasurate si pentru care nu sunt incheiate contracte.
In continuarea discutiei, CIPRIAN GAVRILIU, Tax Director, Transfer Pricing Services, Deloitte Romania si LAURA HUSARENCU, Tax Senior Consultant, Transfer Pricing Services, Deloitte Romania au pus accent pe aspecte privind preturile de transfer, notiuni teoretice, dar si cazuri practice. Printre subiectele abordate se numara: OECD BEPS - masuri ce privesc preturile de transfer, implicatii ale Planului de Actiuni BEPS, actiuni la nivelul Romaniei, preturile de transfer - reglementari si practici locale, inspectii fiscale, tendinte in domeniul Preturilor de Transfer in Romania, evolutia controalelor privind preturile de transfer, abordarea autoritatilor fiscale in cadrul controalelor de preturi de transfer, procesul de inspectie fiscala in domeniul preturilor de transfer, eliminarea dublei impuneri in domeniul preturilor de transfer, alternative privind preturile de transfer, etape emitere acord de pret in avans.
FLORENTINA SUSNEA, Managing Partner, PKF Finconta a discutat in cadrul evenimentului despre noile obligatii declarative pentru multinationale (OUG privind modificarea Codului de Procedura Fiscala). In cazul noilor cerinte de raportare a precizat obligativitatea depunerii a cate unui raport pentru fiecare tara in parte, pentru fiecare an de raportare, de catre: orice societate-mama finala a unui grup de intreprinderi multinationale care isi are rezidenta fiscala in Romania, orice entitate raportoare.Termenul de depunere este de 12 luni de la ultima zi a anului fiscal de raportare a grupului de intreprinderi multinationale.
ALEXANDRU COMANESCU, Senior Manager, Deloitte Romania a prezentat aspectele privind jurisprudenta recenta a CEJ (drept de deducere, scutire pentru livrari intracomunitare & livrari intracomunitare asimilate, activitati economice & drept de deducere a TVA, opinie AG - Iberdrola), TVA si Preturile de Transfer.
MIHAI PETRE, Senior Manager, Customs & Global Trade, Deloitte Romania a incheiat forumul cu discutii despre beneficiile certificarii AEO in procesul de vamuire a marfurilor: stadiul actual al certificarii AEO in Romania comparativ cu Uniunea Europeana, beneficiile financiare ale certificarii AEO in Romania si beneficiile logistice si operationale. Printre beneficiile financiare directe a precizat: neplata TVA in vama, reducerea garantiei globale, negarantarea TVA in cazul importurilor urmate de livrari intracomunitare (regim vamal 4200).
Evenimentul face parte din seria de evenimente "Tax & Finance Forum", proiect ce are loc pe parcursul anului 2017 la Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov si Iasi.
Evenimentul a fost organizat de BusinessMark alaturi de FiNEXPERT, PKF Finconta, BRCC, Camera Consultantilor Fiscali.
Partenerii media ai conferintei au fost: Radio Romania Constanta, Mesager de Constanta, Ziarul Ialomita, ConstantaNews, NewMoney, EnergyNomics, Jurnalul de Afaceri, 1Asig.ro, Economiaonline, MLM News, FEMEIINAFACERI, Gazetadestiri, Antreprenorinromania, Promo Afaceri, Debizz, SaptamanaFinanciara, Chalbert, Business24, Ziare.com, Transilvania Business, Bucuresteni.ro, MediaRabbit, Revista Valoarea, Finzoom, Avocatura, mtcmagazin.ro, Global Manager, Administratie.ro, Vox Capital, Roportal, Startups.ro, Calendar Evenimente, PRBox, Rbeconnect, LegalMarketing, Plan de afacere.
Pentru informatii despre evenimentele noastre va invitam sa accesati site-ul BusinessMark sau sa ne scrieti pe adresa office@business-mark.ro.