Dreptul de a fi uitat: Google a primit din Romania 932 de cereri de eliminare din cautari

Marti, 08 Iulie 2014, ora 15:15
1710 citiri
Dreptul de a fi uitat: Google a primit din Romania 932 de cereri de eliminare din cautari

Google a primit 932 de cereri din Romania de eliminare din cautari a 4.611 linkuri, in baza "dreptului de a fi uitat", in conformitate cu decizia recenta a Curtii Europene de Justitie (CEJ), au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentantii Google Romania.

Aceste solicitari din Romania privind eliminarea unor rezultate din cautarile Google au fost primite in perioada 29 mai - 30 iunie, conform reprezentantilor Google Romania.

La nivel european, Google a primit 70.000 de solicitari de eliminare din cautari a 267.550 de linkuri, in doar o luna de la lansarea unui site creat special in acest scop, cele mai multe astfel de cereri fiind primite din Franta, dupa cum a informat, vineri, AFP, citata de Mediafax.

Operatorul celui mai utilizat motor de cautare din lume a infiintat site-ul si o comisie de experti pe 29 mai, pentru a respecta o decizie a Curtii Europene de Justitie (CEJ) conform careia utilizatorii pot cere Google si altor motoare de cautare pe internet sa stearga din rezultatele cautarilor online unele link-uri catre stiri, decizii judecatoresti si alte documente care contin informatii inadecvate, irelevante si care incalca dreptul la viata privata.

Astfel, Google a publicat pe internet un formular care poate fi accesat de orice persoana din Europa care doreste sa solicite eliminarea anumitor rezultate ce apar pe acest motor de cautare.

Tarile din care au venit cele mai multe astfel de cereri au fost Franta (14.116), Germania (12.700), Marea Britanie (8.535), Spania (6.176) si Italia (5.946).

Solicitarile au vizat un numar total de 267.550 de linkuri, insa Google a precizat ca fiecare astfel de cerere va fi tratata in mod individual.

Si la acest capitol, al linkurilor solicitate a fi sterse, Franta se situeaza pe primul loc, cu 47.927, fiind urmata de Germania (47.014), Marea Britanie (34.597), Italia (23.321) si Spania (21.564).

Google va analiza fiecare cerere in parte

Compania Google a precizat ca nu va sterge toate aceste linkuri, ci va analiza fiecare cerere in parte si va decide in functie de relevanta fiecareia.

"Am inceput de curand sa punem in aplicare cereri de eliminare a unor rezultate din cautari, in conformitate cu decizia Curtii Europene de Justitie (CEJ). Acesta este un proces nou si in continua evolutie pentru noi. Continuam sa analizam reactiile pe care le primim si, totodata, sa colaboram cu autoritatile de protectie a datelor si alte organizatii pentru a ne conforma deciziei CEJ", a anuntat Google.

Decizia Curtii Europene de Justitie a fost o surpriza pentru Google si alte companii de profil aflate in atentia Uniunii Europene pentru practicile in domeniul respectarii vietii private.

Blocul comunitar vrea sa extinda prerogativele autoritatilor de reglementare in domeniul protejarii datelor, astfel incat acestea sa poata aplica amenzi in cazul nerespectarii prevederilor legale.

Dezvaluirile legate de spionarea de catre Statele Unite a unor cetateni ai UE, inclusiv a unor politicieni, intre care cancelarul german Angela Merkel, au sporit atentia acordata protejarii vietii private.

Directorul general al Google, Larry Page, a avertizat insa ca decizia CEJ ar putea incuraja regimurile politice represive sa incerce sa cenzureze internetul, potrivit unui interviu acordat Financial Times.

Odata cu implementarea deciziei CEJ, Google a eliminat din rezultatele cautarilor articole ale unor institutii de media, intre care s-au numarat BBC si The Guardian.

Dupa ce si-a atras acuzatii de cenzura, Google a inceput sa reintegreze in rezultatele cautarilor unele link-uri pe care le eliminase in numele asa-numitului "drept de a fi uitat".

#eliminare cautari Google, #cereri eliminare cautari Romania , #stiri Google