Programul de achizitii de obligatiuni al BCE, inspectat de Curtea Europeana de Justitie

Marti, 14 Octombrie 2014, ora 16:35
1560 citiri
Programul de achizitii de obligatiuni al BCE, inspectat de Curtea Europeana de Justitie
Foto: (c) Luo Huanhuan/XINHUA ARHIVĂ

Curtea Europeana de Justitie, instanta suprema europeana, a inceput, marti, o analiza a legalitatii programului de achizitii de obligatiuni demarat de Banca Centrala Europeana (BCE) in urma cu doi ani, analiza ce ar putea avea o semnificatie importanta asupra altor initiative anuntate recent de presedintele BCE, Mario Draghi, transmite Reuters.

Actiunea impotriva programului BCE, denumit oficial Outright Monetary Transactions, a fost demarat de un grup de aproximativ 35.000 de cetateni germani, care sustin ca atunci cand a inceput acest program de achizitie de obligatiuni, in 2012, BCE si-a depasit mandatul, potrivit Agerpres.

'Banca Central Europeana actioneaza la fel ca si Comitetul Central', a declarat Dietrich Murswiek, avocatul care il reprezinta pe politicianul german conservator Peter Gauweiler, unul dintre cei care au depus plangerea. 'Comitetul Central s-a mutat de la Moscova la Frankfurt', a adaugat avocatul.

Potrivit documentelor supuse curtii, ECJ va examina daca programul demarat de Mario Draghi incalca tratatele europene care impiedica finantarea guvernelor, o politica ilegala. In schimb, avocatul BCE sustine ca banca a fost nevoita sa actioneze intr-o situatie de urgenta si a facut acest lucru fara a incalca legislatia.

Desi o decizie finala din partea CEJ nu este asteptata inainte de vara anului urmator, pietele financiare vor urmari cu atentie audierile pentru semnale cu privire la atitudinea judecatorilor fata de legalitatea masurilor adoptate de BCE. In plus, decizia CEJ ar putea afecta si viitoarele achizitii de active ce urmeaza a fi derulate de BCE intr-un program de relaxare cantitativa, destinat sa salveze zona euro de la pericolul deflatiei.

#Curtea Europeana de Justitie, #program achizitii obligatiunii BCE , #Stiri International