Actualitati Bloombiz (III) - 05 Iunie 2006

Luni, 05 Iunie 2006, ora 17:35
1010 citiri

Fiat vrea sa cumpere actiuni Ferrari * UE va propune un proiect de segmentare a taxelor aeroportuare * Eugen Ovidiu Chirovici, sef peste toate IMM-urile * 15 banci romanesti, in topul primelor 50 din EuropaFiat vrea sa cumpere actiuni Ferrari

Directorul executiv de la Fiat, Luca Corsero di Montezemolo, a anuntat luni intentia grupului auto italian de a rascumpara pachetul de actiuni la divizia producatoare de autoturisme sport Ferrari vandut in urma cu trei ani, informeaza agentiile internationale de presa.

In anul 2002, banca italiana de investitii Mediobanca a platit 775 milioane euro pentru un pachet de 34 la suta din actiunile firmei Ferrari, divizie a grupului Fiat. Ulterior, Mediobanca a vandut la randul sau cinci la suta din aceasta participatie catre Commerzbank si alti investitori. In prezent, se pare ca Mediobanca pare dispusa sa revanda pachetul de actiuni Ferrari, discutiile urmand sa stabileasca forma sub care va derula aceasta operatiune.

In ultimul an, Ferrari a ajuns la o productie de 5.000 de autoturisme, comparativ cu aproximativ 4.900 de autoturisme in 2004. Fiat controleaza si in prezent 56 la suta din actiunile renumitului constructor de autoturisme sport, alte 10 la suta din actiuni fiind in proprietatea lui Piero Ferraris, fiul fondatorului firmei Ferrari.

UE va propune un proiect de segmentare a taxelor aeroportuare

Comisia Europeana intentioneaza ca pana la finele acestui an sa prezinte o initiativa legislativa cu privire la taxele si redeventele aeroportuare, a declarat, luni, comisarul european pentru transporturi, Jacques Barrot, transmit agentiile internationale de presa.

"Comisia ia in serios cererile companiilor aeriene privind necesitatea consultarilor in legatura cu redeventele aeroportuare. Este necesar un dialog sustinut cu industria transportului aerian si cred ca o propunere legislativa este posibila pentru sfarsitul acestui an", a afirmat Jacques Barrot, cu prilejul adunarii generale a Asociatiei Internationale de Transport Aerian (IATA), ce se desfasoara zilele acestea la Paris.

De asemenea, comisarul european a tinut sa elimine preocuparile companiilor aeriene in legatura cu subiectul transferului datelor despre pasageri, transfer cerut cu insistenta de autoritatile americane dar blocat de o decizie a Curtii Europene de Justitie (CEJ).

Eugen Ovidiu Chirovici, sef peste toate IMM-urile

Coalitia de guvernare a decis comasarea Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici, Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) cu Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) si cu Directia de Mediu de Afaceri, care impreuna vor forma Autoritatea Nationala pentru Dezvoltarea Intreprinderilor Mici, Mijlocii si Cooperatie (ANDIMMC), a anuntat, luni, presedintele ANIMMC, Eugen Ovidiu Chirovici.

Noua structura va fi coordonata, in continuare, de actualul presedinte al ANIMMC, Eugen Ovidiu Chirovici, si va avea trei departamente conduse de cate un vicepresedinte.

Departamentul pentru IMM-uri se va ocupa de programele de suport ale sectorului, ceea ce inseamna ca va prelua circa 80 la suta din activitatea ANIMMC. Directia de Politici, Strategie si Dezvoltare se va ocupa de elaborarea strategiilor de transpunere a legislatiei Uniunii Europene la nivelul mediului de afaceri, iar

Departamentul de Investitii va crea structuri teritoriale care sa acorde asistenta investitorilor in oficii regionale si va fi veriga de legatura intre Autoritatea nou creata si autoritatile locale.

"Noua structura are ca scop principal atragerea investitiilor mijlocii fara a face discriminari intre investitorii romani si cei straini. Daca ARIS a fost creata pentru atragerea investitiilor straine mari de peste un milion de dolari, Autoritatea Nationala pentru Dezvoltarea Intreprinderilor Mici, Mijlocii si Cooperatie va da sanse egale celor care doresc sa investeasca chiar si 100.000 de euro. In prezent, la nivel european batalia se da tocmai pentru atragerea investitiilor mici si mijlocii care creeaza locuri de munca in orasele aproape moarte din punct de vedere economic. In conditiile in care dupa 1 ianuarie 2007 ne asteptam la migrarea unor afaceri cu potential investitional mare, investitiile mijlocii raman pista de aterizare pentru dezvoltarea economica a Romaniei", a precizat Eugen Ovidiu Chirovici, viitorul presedinte al ANDIMMC.

Comasarea celor trei structuri s-a gandit ca o masura de eficientizare a activitatii societatilor comerciale, eliminand suprapunerea unor atributii, in special in sectorul investitiilor. ANIMMC are deja sapte agentii teritoriale care ofera consultanta gratuita investitorilor.

In urmatoarele luni, Eugen Ovidiu Chirovici a precizat ca va infiinta cate un astfel de oficiu in fiecare judet. Fiecare oficiu va avea circa 15 angajati care vor tine legatura cu investitorii romani si straini, cu primarii, cu prefectii si vor instiinta Autoritatea despre nevoile IMM-urilor in teritoriu. Eugen Ovidiu Chirovici spera ca astfel coruptia la nivelul autoritatilor locale sa de diminueze si imaginea tarii sa se imbunatateasca la nivelul mediilor de afaceri din strainatate.

15 banci romanesti, in topul primelor 50 din Europa

Lista primelor 50 de banci din Europa de Sud Est este compusa din 15 banci din Romania, 10 din Croatia, 10 din Bulgaria si cinci din Serbia.

Criteriul de alcatuire al clasamentului l-a constituit valoarea totala a activelor la data de 31 decembrie 2005. Doar cinci din cele 50 de banci incluse in acest top erau institutii la care actionarul majoritar era statul, Banca Comerciala Romana (BCR) fiind cea mai mare institutie de acest fel.

Potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC), tranzactia prin care grupul bancar austriac Erste Bank a preluat 61,88 la suta din BCR pentru 3,72 miliarde euro se situeaza pe locul al saselea in topul celor mai mari tranzactii incheiate pe piata serviciilor financiare din Europa.

Pentru Croatia, studiul considera ca cea mai remarcabila tranzactie de pe piata bancara a fost vanzarea HVB Splitska catre grupul bancar francez Societe Generale, tranzactie care urmeaza sa fie supusa aprobarii Bancii Centrale a Croatiei in cursul acestei luni.

Bloombiz

www.directnews.ro - Topul stirilor zilei