CE a sesizat CEJ ca Grecia nu a recuperat ajutoarele de stat acordate ilegal unor companii

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 16:22
1040 citiri
CE a sesizat CEJ ca Grecia nu a recuperat ajutoarele de stat acordate ilegal unor companii

Comisia Europeana a depus miercuri o plangere impotriva Greciei la Curtea Europeana de Justitie, pentru ca nu a recuperat ajutoarele de stat acordate ilegal anumitor companii, sub forma unor deduceri fiscale, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Intr-o decizie din iulie 2008, Comisia Europeana a cerut Greciei sa recupereze aceste ajutoare de stat, masura pe care Grecia nu a luat-o inca.

"Recuperarea ajutoarelor ilegale si incompatibile are sa scop restaurarea conditiilor de concurenta corecta pe piata unica", a declarat miercuri comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia.

"Comisia este gata sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca statele membre isi respecta indatoririle legate de recuperari", a adaugat Almunia.

Legislatia Greciei permitea companiilor sa deduca din baza de impozitare pana la 35% din profiturile realizate in 2003 si 2004, facilitatea fiind valabila pentru proiecte din mai multe sectoare (productie de materiale textile si de metale, constructii auto, productie de energie, exploatare miniera, agricultura si pescuit intensiv).

Companiile trebuiau sa uilizeze aceste venituri provenite din deducerile de taxe pentru a finanta o serie de achizitii, pentru a construi sau a extinde fabricile, pentru echipamente, relocalizare sau pentru formarea personalului, a explicat Comisia.

In iulie 2007, Comisia a decis ca acest regim nu este compatibil cu regulile de concurenta din Uniunea Europeana.

De atunci, autoritatile grecesti nu au oferit "nicio informatie cu privire la recuperarea acestor ajutoare, iar Comisia a decis sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene". 

#ce, # cej, # grecia, # ajutoare, # de, # stat , #Grecia