"Profitabilitatea bancilor europene: Munca grea sau o cauza pierduta?" este titlul dat de KPMG celei mai recente analize asupra sectorului bancar din Europa si se dovedeste mai mult decat sugestiv pentru situatia in care se gasesc institutiile de credit de pe continent, in frunte cu Deutsche Bank.
Bancile din Europa sunt prinse intr-o spirala a profitabilitatii reduse si, pentru moment, nu se intrevede nicio scapare, considera analistii firmei de audit, citati de The Telegraph.
Punct nevralgic
Conform analizei, raportul costuri/venituri inregistrat la nivelul institutiilor de credit de pe piata europeana ramane in continuare ridicat, trecerea de la prevederile acordului Basel II la noile reguli mai stricte ale Basel IV putand adauga inca 0,5% la costul total de finantare al bancilor de pe continent.
Anii crizei financiare au lasat si ei o mostenire dureroasa in sistemul bancar, in acest moment procentul creditelor neperformante fiind de aproape 5%, mult peste nivelul de 1,5% intalnit in 2007.
Rentabilitatea medie a capitalurilor proprii a bancilor din Europa este de doar 3 procente, in vreme ce costul capitalului in zona euro este de cuprins intre 10-12%, se mai arata in raportul KPMG.
In acelasi timp, marja dobanzii nete din sistemul bancar European este de 1,2%, sub nivelul de 3 procente intalnit in Statele Unite si chiar sub rezultatul de 2% inregistrat de bancile canadiene.
Dincolo de slaba profitabilitate a bancilor europene, efectele se resimt la... mai mult
Luni, 31 Octombrie 2016, ora 15:23
I-am ascultat recent pe Robert Kaplan, Dominick de Villepin si Thiery de Montbrial la Bucuresti, facand referiri la criza financiara si economica.
Sylvie Kauffman, Martin Wolf, Dominick Moisi, Gideon Rachman si nu putini altii deplang in media europeana esecul elitelor in gestionarea crizelor. Experti ai FMI pun in discutie relatia intre financializare, liberalizare neingradita si distributia veniturilor (Jonathan Ostry, Pradash Loungani, Davide Furceri, "Neoliberalism Oversold? Finance&Development", June, 2016).
Este o analiza ce merge la radacinile situatiei economice si sociale tare complicate; ea poate ajuta la explicarea ascensiunii extremismului politic pe fondul unor politici publice neinspirate in ultimele decenii. Imi permit sa revin asupra unui text din 2011, "Cand finanta perverteste piata si corodeaza democratia" (leitmotiv al volumului meu cu acelasi titlu aparut la Polirom) ce urmeaza articolului meu de pe Ziare.com, "De unde vine furia".
In 22 mai 2008, am ...citeste mai departe despre "De ce au esuat elitele in gestionarea crizelor?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Mai 2016, ora 08:33
Unele banci grecesti ar putea fi inchise si preluate de catre institutii bancare rivale, mai puternice, ca parte a unui amplu program de restructurare a acestui sector zdruncinat din temelii de criza de la Atena.
Liderii europeni si oficialii eleni se vor intalni, din nou, duminica, intr-o ultima incercare de a ajunge la un acord pentru salvarea Greciei, dupa luni de negocieri tensionate care au adus tara pe picior de iesire din zona euro.
Soarta Greciei se hotaraste duminica, la un nou summit. Participa toti liderii UE
Totusi, indiferent daca Guvernul grec obtine sau nu un nou imprumut, unele dintre bancile elene, profund afectate de haosul politic si economic, ar putea fi inchise si preluate de rivali mai puternici, au declarat oficiali europeni pentru Reuters, sub protectia anonimatului.
Un oficial european a spus ca patru mari banci ale Greciei - Banca Nationala a Greciei, Eurobank, Piraeus si Alpha Bank - ar putea fi reduse la doar doua, o miscare ce s-ar confrunta cu ...citeste mai departe despre "Cu un acord sau fara, bancile Greciei risca sa fie inchise si inghitite de rivali - ce banci ar fi afectate in Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 08:14
Rubla s-a intarit, pretul petrolului s-a stabilizat la un nivel de 60 de dolari, dar economia rusa gafaie la fel de greu.
Aceasta este parerea directorului Sberbank, una dintre cele mai mari banci din Rusia, care crede ca situatia va persista pentru inca doi ani.
"Anii 2015-2016 nu se vor dovedi usori. Criza va afecta in special sectorul bancar. Suntem pe un trend negativ de lunga durata. Nu am nicio prognoza optimista pentru moment, chiar daca criza acuta pe care o asteptam nu s-a produs", a declarat presei locale German Gref, citat de agentia TASS.
Alti manageri
Bancherul sustine ca nu se intrevad surse de crestere economica care sa modifice traiectoria inregistrata in acest moment de economia Rusiei.
"Singura cale de a iesi din aceasta prapastie o reprezinta lansarea unor reforme majore in toate sectoarele economiei", a mentionat Gref.
Cea mai mare provocare intrevazuta de seful Sberbank o reprezinta schimbarile rapide in sectorul tehnologic si mai ales influenta lor in sfera manageriala.
"Modelul de management de acum nu era intalnit in urma cu 50 de ani. Teoria managementului a inceput sa se dezvolte la jumatatea secolului trecut si a evoluat continuu de atunci", arata directorul Sberbank.
Dezvoltare strategica
Gref considera ca modelul de management din Rusia este arhaic, opozitia statului la schimbari radicale purtand o mare parte din vina pentru anchilozarea departamentelor cu rol executiv.
Insa, tot el adauga ca aceasta este o... mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 13:05
Bancile care utilizeaza fonduri absorbite prin operatiunile de refinantare pe termen lung (LTRO) cu maturitatea la trei ani derulate de Banca Centrala Europeana (BCE) vor fi penalizate in cadrul testelor de stres care vor fi derulate anul viitor de autoritatile UE, potrivit Financial Times.
Decizia subliniaza presiunile din sectorul bancar, autoritatile incercand sa mentina un nivel adecvat de lichiditate pentru banci si, in acelasi timp, sa reduca dependenta institutiilor de credit de "banii ieftini" injectati de BCE in piata.
Autoritatea Bancara Europeana (ABE) intentioneaza sa masoare, in cadrul testelor de stres de anul viitor, gradul in care fiecare banca se bazeaza pe operatiunile de refinantare pe termen lung ale BCE, au declarat pentru FT surse apropiate situatiei.
Structura testelor de stres nu a fost inca definitivata, insa ABE are de gand sa acorde punctaje mai slabe bancilor care utilizeaza LTRO, prin compararea costului redus de finantare din cadrul acestor operatiuni cu ratele reale la care s-ar fi imprumutat din piata.
O astfel de decizie risca sa stigmatizeze utilizarea programului LTRO al BCE, considera analistii.
Seful BCE a dorit prin aceste masuri sa reduca din nesiguranta pietelor cu privire la sectorul bancar
BCE a efectuat, la finele anului 2011 si inceputul lui 2012, doua runde de LTRO la trei ani la costuri de finantare reduse, apropiate de dobanda cheie, bancile comerciale din zona euro absorbind aproximativ 1.100 miliarde euro.... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:36
Datele privind activitatea bancilor cipriote in perioada dinainte de faliment au fost distruse, rezulta dintr-un raport al companiei americane Alvarez and Marshal datand din 26 martie, transmite canalul de televiziune CyBC, indicand ca raportul a fost pus la dispozitia Bancii Centrale a tarii.
Potrivit televiziunii citate, preluata de site-ul bfm.ru, raportul este format din patru parti: prima vizeaza cumpararea de obligatiuni de stat grecesti de catre Bank of Cyprus; a doua - cumpararea de catre aceasta a bancii Uniastrum in Rusia; a treia - extinderea Bank of Cyprus in Romania, care, dupa cum mentioneaza canalul media citat, ocupa cea mai importanta parte a studiului.
Informatiile sunt verificate de procuratura
Raportul mentionat mai include doua anexe cu documente, rapoarte si scrisori ale Laiki Bank si Bank of Cyprus.
Se asteapta ca aceasta informatie sa fie verificata de anchetatori. Informatiile au fost deja furnizate procurorului general Petros Clerides, care a asigurat ca cei vinovati nu vor putea sa evite responsabilitatea pentru incalcarile ce au condus la problemele din sectorul bancar al tarii.
Autoritatile cipriote au inceput anterior investigarea activitatilor bancilor pentru a determina ce actiuni ale acestora au condus la declansarea actualei crize.
Bancile cipriote s-au redeschis saptamana trecuta pe fondul unei restrictii semnificative privind circulatia capitalurilor. Dupa cum a anuntat joi Banca Centrala a Ciprului, aceste restrictii... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 12:37
Cele mai mari 18 banci din Statele Unite ale Americii au rezistat, cu o singura exceptie, testelor de stres realizate de Rezerva Federala SUA, dovedind astfel ca pot face fata cu succes unei noi recesiuni severe la nivel national.
Ally Financial, fosta divizie financiara a General Motors, care este in acest moment controlata de guvern, a fost singura institutie financiara care nu a trecut testele de stres efectuate de Rezerva Federala, axate pe verificarea rezistentei acestora in scenarii de recesiune profunda, scrie Agerpres.
17 din cele mai mari banci americane supuse testelor de stres au aratat ca nivelul capitalului lor se va mentine peste pragul minim de 5% daca economia se va confrunta din nou cu o criza similara celei din 2008.
Testele de stres au aratat ca bancile sunt mult mai puternice decat in urma cu un an, indicele de adecvare a capitalului ajungand la 7,7%, chiar daca intr-un scenariu ipotetic de criza ar inregistra pierderi de 462 miliarde de dolari.
Fed a apreciat ca bancile americane au mai putin credite neperformante decat anul trecut, datorita redresarii economiei. Saptamana viitoare, Rezerva Federala a Statelor Unite va anunta daca va aproba planurile bancilor de majorare a dividendelor sau de rascumparare a actiunilor.
In 2012 patru banci nu au trecut testele de stres
Testele de stres verifica daca bancile sunt capabile sa mentina un nivel adecvat al capitalului in conditiile in care rata somajului ar fi de 12% (fata de nivelul... mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 10:14
Bancile spaniole vor avea in continuare probleme cu privire la asigurarea finantarii si lichiditatii in lunile urmatoare si va mai dura pana cand vor putea reveni la o finantare normala, chiar daca accesul lor pe pietele de finantare a inceput sa se imbunatateasca, anunta un raport al Moody's Investors Service.
"Consideram ca lichiditatea si finantarea vor continua sa constranga profilele de creditare ale bancilor in urmatoarele luni. Desi recunoastem scaderea cerintelor de finantare in sistem, bancile spaniole vor continua sa fie dependente de finantare, intr-o perioada cand accesibilitatea pe pietele de finantare, desi s-a imbunatatit, nu s-a normalizat inca", a declarat analistul Pepa Mori, de la Moody's, citat de Bloomberg, conform Agerpres.
Agentia arata ca institutiile spaniole de creditare au reusit sa vanda anul acesta obligatiuni, reducandu-si dependenta de fondurile BCE si mentinand depozitele persoanelor fizice si juridice. Totusi, avertizeaza Moody's, asteptarile arata ca in anul urmator conditiile operationale din industria bancara vor ramane "negative", impiedicand revenirea la o finantare normala.
In ce stare sunt bancile spaniole
Bancile spaniole au achitat mai repede imprumuturile de la BCE, ceea ce a redus dependenta sectorului cu aproximativ 41 miliarde de euro (55 miliarde de dolari), sau 12% din imprumuturi, la sfarsitul lui 2012, a apreciat Moody's.
Luis de Guindos, ministrul spaniol de finante, a afirmat recent ca, in urma... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 09:55
Norvegia a devenit prima tara din Europa ce a majorat dobanda cheie de la inceputul crizei economice mondiale, economia revenind mai rapid decat estimau analistii, relateaza AFP, citat de NewsIn.Banca centrala, Norges Bank, a majorat dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 1,50%, in conformitate cu asteptarile, incepand prima etapa a redresarii treptate a politicii monetare.
"Activitatea economiei Norvegiei s-a revigorat mai repede decat se anticipa", a declarat Svein Gjedrem, guvernatorul bancii centrale.
Dupa o scurta recesiune, Norvegia, ce este unul dintre principalii exportatori de hidrocarburi din lume, a revenit pe crestere in al doilea trimestru al acestui an
Datorita masurilor de relansare ale guvernului, ce detine un imens fond suveran alimentat de veniturile din petrol, precum si in urma reducerii dobanzilor la un nimim istoric si a puterii investitiilor petroliere, cele mai multe sectoare economice sunt pe verde.
Excluzand sectorul petrolier si al transportului maritim, Norvegia urmeaza sa afiseze o crestere de 2,1% in 2010, potrivit estimarilor oficiale.
Rata somajului din Norvegia, stat ce nu face parte din Uniunea Europeana, era de 2,7% in luna septembrie, cea mai redusa din Europa.
Inaintea Norvegiei, alte doua tari industrializate au majorat dobanda cheie de la inceputul crizei mondiale: Israelul, la finele lunii august, si Australia, la inceputul acestei luni.
In zona euro, dobanda de politica monetara ramane la 1%, cel mai mic nivel... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 17:52