Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, sustine ca o crestere a majorarilor salariale pentru profesori ar putea fi acordata pe anumite criterii de performanta.
Potrivit ministrului, cresterile salariale pentru dascali vor fi acordate din fondurile viitorului Plan de Redresare si Rezilienta.
"Nu neaparat pe excelenta sau elitism, este mult mai greu sa duci un elev de la nota 5 la nota 6, decat sa-l duci de la 9 la 10", a spus Cimpeanu.
Cimpeanu a declarat zilele trecute ca va insista pe cresterea componentei cheltuielilor de functionare a scolilor din constul standard per elev, care in opinia sa nu s-a majorat suficient in raport cu dublarea componentei pentru dsalarii in ultimii patru ani.
CITESTE SI:
Ministrul Sorin Campeanu: "Daca s-au distribuit toate tabletele nu inseamna ca ele au ajuns la elevi" ...citeste mai departe despre "Salariile profesorilor vor fi majorate. Ce a anuntat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2021, ora 10:30
Premierul Ludovic Orban a declarat, marti, ca nu a luat o decizie definitiva cu privire la cresterile salariale pentru profesori prevazute de la 1 septembrie 2020, adaugand ca nu crede ca exista resurse pentru a le putea sustine.
Intrebat de jurnalisti daca va mai exista cresterea de salariu pentru cadrele didactice de la 1 septembrie 2020, asa cum prevede Legea salarizarii unitare, Orban a raspuns ca nu a luat o decizie definitiva.
"Nu am luat o decizie definitiva. Daca ma intrebati pe mine, eu nu cred ca exista resurse pentru a putea sustine aceste cresteri, care, practic, inseamna obtinerea salariului de la nivelul anului 2022 de la 1 septembrie 2020. Practic, orice alta categorie din sectorul public ar putea cere acelasi lucru.
E suficient, exista o crestere pe care am alocat-o de la 1 ianuarie, cred ca foarte multi profesori, foarte multe cadre didactice, pot sa inteleaga situatia bugetara in care ne gasim si ca o astfel de crestere in avans, de la 1 septembrie, este foarte greu de finantat", a explicat prim-ministrul.
Ludovic Orban a participat marti, la Palatul National al Copiilor, la festivitatea de premiere a elevilor romani care au obtinut performante la olimpiade internationale.
Citeste si Ce a vorbit Orban cu sindicatele din Educatie: Cresc salariile de doua ori in 2020? ...citeste mai departe despre "Orban anunta ca profesorii s-ar putea sa nu beneficieze de cresterea salariilor in septembrie" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Decembrie 2019, ora 16:47
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, duminica seara, ca Guvernul va da, la urmatoarea sedinta, o OUG pentru schimbarea Codului Muncii, astfel incat salariul minim sa fie diferentiat in functie de studii. Acesta ar urma sa creasca la 2.080 de lei, respectiv 2.350 de lei, de la 1 ianuarie. De asemenea, vor creste si salariile profesorilor.
"La urmatoarea sedinta de Guvern, saptamana viitoare, vom avea o Ordonanta de Urgenta de modificare a Codului Muncii. In Codul Muncii se vorbeste de salariul minim, dar nu de salariul minim diferentiat in functie de studii. Primul pas este modificarea Codului Muncii. Dupa ce se modifica, vom veni cu Hotarare de Guvern", a declarat, duminica, Olguta Vasilescu, la Antena 3.
"De la 1 ianuarie, ar urma sa fie salariul minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei si pentru cei care au minim 15 ani vechime, tot 2.350 de lei", a mai spus fostul primar al Craiovei.
De asemenea, ministrul a precizat cum vor creste salariile profesorilor, de la 1 ianuarie 2019. Ministrul a prezentant mai multe grafice, iar cea mai mare crestere o vor avea profesorii universitari, de peste 600 de lei.
"Medicii si asistentele nu vor avea niciun fel de crestere de la 1 ianuarie, pentru ca au urcat direct pe grila din 2022. Cresteri vor fi la celelalte categorii din Sanatate", a anuntat Olguta Vasilescu.
Potrivit graficelor prezentate de ministrul Muncii, salariile profesorilor vor creste... mai mult
Duminica, 04 Noiembrie 2018, ora 21:06
Povestea "cresterii bunastarii romanilor prin aplicarea la litera a programului de guvernare" pare sa continue, afirma fostul premier Dacian Ciolos, precizand insa ca "o minciuna" spusa de mai multe ori nu poate deveni adevar.
"Saga 'cresterii bunastarii romanilor prin aplicarea la litera a programului de guvernare' pare sa continue. Sa nu ma intelegeti gresit, nu ma bucur deloc de necazul altora. Sunt doar putin trist ca avem nevoie de deziluzionari repetate pentru a intelege ca o minciuna spusa de mai multe ori nu poate deveni adevar, oricat ar vrea unii sa spere ca 'data viitoare poate va fi mai bine'", a scris Ciolos, marti, pe Facebook, referindu-se la cresterile salariale promise profesorilor de actuala guvernare.
Potrivit fostului premier, trebuie invatata odata pentru totdeauna lectia "minciunii frumos imbracate, care creeaza speranta".
"Nu doresc nici sa mai pun o caramida la defetism si nici la concertul de critici adresate celor de la guvernare. Vad ca o fac destul de bine oameni de-ai lor. Cred insa ca daca nu invatam odata pentru totdeauna lectia asta (a minciunii frumos imbracate, care creeaza speranta) nu vom putea construi alternativa realista. Si noi, cei din Platforma Romania 100, la asta vrem sa lucram in primul rand, in perioada urmatoare. Vom vorbi mai mult cand vom avea consistenta pe care o credem necesara", mai spune Ciolos.
Totodata, Dacian Ciolos distribuie pe Facebook un mesaj al fostului sau consilier Ionel Danca, in care acesta... mai mult
Marti, 29 August 2017, ora 17:09
Guvernul Sorin Grindeanu a marit salariile cadrelor universitare, incepand de la 1 ianuarie 2017, cu o medie de 15%. Insa costurile cad pe Universitati. Care au de ales: fie maresc taxele de studii pentru cresterea salariilor profesorilor, fie banii sunt luati de la bugetele de Cercetare.
Generozitatea executivului nu a fost insotita insa si de o suplimentare a alocarilor pentru sistemul universitar, astfel incat fiecare institutie de invatamant superior se descurca cum poate - cei mai multi, redistribuind spre salarii banii destinati cercetarii si dotarii laboratoarelor, scrie Curs de Guvernare.
Solutiile sunt provizorii, fiindca nimeni nu are fonduri pentru a suporta la infinit masura - daca Executivul nu va face o rectificare pentru asigurarea sumelor lipsa, universitatile ar putea fi obligate sa ia in considerare si varianta cresterii taxelor de scolarizare pentru locurile cu plata sau reducerea semnificativa a numarului acestor locuri.
Efectul va fi, potrivit rectorului Marile Pirtea, de la Universitatea de Vest Timisoara (UVT), o scadere a calitatii pregatirii absolventilor de invatamant superior, deoarece multi tineri vor opta pentru facultati mai putin performante, dar accesibile financiar, sau se vor angaja pentru a putea suporta taxele.
Asta, in cazul tinerilor care vor alege in viitor facultatea. Pentru cei deja inregistrati, care sunt cel putin in anul I de studii, o crestere a taxelor ar putea echivala cu abandonul.
Iar Romania se confrunta deja... mai mult
Luni, 20 Februarie 2017, ora 20:18
Salariile de baza pentru personalul didactic, didactic auxiliar si nedidactic din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, institutiile de invatamant superior de stat, inspectorate scolare, minister si unitati subordonate vor creste, din 1 decembrie, cu 15 la suta, potrivit unui proiect MECS.
Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS) a lansat in dezbatere publica Ordonanta de Urgenta pentru completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice.
Ministrul Educatiei: De cand si in ce conditii ar putea fi marite salariile profesorilor
Conform proiectului, incepand cu 1 decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul didactic, didactic auxiliar si nedidactic din invatamant se majoreaza cu 15% fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2015.
De drepturile salariale majorate, in urma... citeste mai departe despre "Salariile de baza pentru personalul din invatamant cresc cu 15% din 1 decembrie- proiect" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 22:30
Propunerile de majorare a salariilor din Educatie ar urma sa fie discutate luni, la Guvern, intr-o intalnire la care sunt asteptati sa participe reprezentanti ai sindicatelor, premierul Victor Ponta si ministrii Educatiei, Finantelor si Muncii.
Discutiile ar urma sa aiba loc, cel mai probabil, de la ora 14:00, potrivit unor surse oficiale.
Intalnirea a fost anuntata de ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, care a spus ca luni va discuta cu reprezentantii sindicatelor si cu premierul Victor Ponta despre salarizarea din invatamant. Cimpeanu a precizat ca la intalnire s-ar putea sa participe si ministrul Muncii, Rovana Plumb, si cel al Finantelor, Eugen Teodorovici.
El a mentionat ca Ministerul Educatiei nu are alte propuneri privind cresterea veniturilor angajatilor din sistem in afara de cele legate de proiectul Legii salarizarii transmise deja Ministerului Muncii.
Sindicalistii spun ca intalnirea de luni nu ar fi trebuit sa aiba loc, dar au solicitat-o pentru ca Guvernul a... citeste mai departe despre "Negocieri cu profesorii luni, la Guvern: Daca nu le cresc salariile, ameninta cu proteste" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 August 2015, ora 07:07
Salariile din sistemul de invatamant ar putea creste cu pana la 177 la suta, in urma unui proiect pe marginea Legii salarizarii, sustine ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.
"Aceasta crestere de 177 la suta este un maxim care se propune pentru lectorii si sefii de lucrari din invatamantul universitar, care aveau salariile prea mici, aproape de cele ale debutantilor.
Propunerea de majorare pleaca de la un minim de 70 la suta, pentru debutantii din invatamantul preuniversitar si universitar", a declarat Sorin Cimpeanu, joi dimineata, la B1 TV.
Ministrul Educatiei a explicat si cand ar urma sa aiba loc prima majorare salariala.
"Eu stiu de o propunere care ar viza o crestere salariala de 10 la suta din luna decembrie", a afirmat ministrul, care a adaugat ca, tinand cont de cresterile cu cate 5 la suta din martie si septembrie, se ajunge la o crestere de 22 la suta la nivelul anului 2015.
Acesta a precizat ca proiectul reprezinta rezultatul consultarilor pe o durata de doua ...citeste mai departe despre "Salarii mai mari pentru profesori? Ministrul Educatiei: Vor creste si cu 177%" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 August 2015, ora 11:40
Salariul unui profesor universitar ar ajunge la 7.868 lei, al unui profesor cu studii superioare, grad didactic 1 si vechime peste 40 de ani la 4.563 lei, iar un medic rezident ar trebui remunerat cu pana la 3.409 lei, potrivit unei propuneri de proiect a Legii salarizarii.
Proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice prevede, la articolul 1 alineatul 2, ca de la data intrarii in vigoare a legii, drepturile salariale ale personalului bugetar platit din bugetul general consolidat al statului "sunt si raman in mod exclusiv cele prevazute in prezenta lege".
Initiatorii proiectului de act normativ precizeaza ca sistemul de salarizare propus are la baza urmatoarele principii: caracterul unitar, suprematia legii, echitate si coerenta, performanta profesionala, diferentierea salariilor de baza/soldelor si indemnizatiilor in functie de nivelul la care se presteaza activitatea (central, teritorial si local), motivare si sustenabilitate ...citeste mai departe despre "Legea salarizarii: Cat vor castiga profesorii, medicii si farmacistii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 12:31