Deficitul bugetar pe 2009, dublu fata de ce vrea Boc

Luni, 16 Februarie 2009, ora 14:50
1974 citiri
Deficitul bugetar pe 2009, dublu fata de ce vrea Boc

Guvernul nu va reusi in acest an sa reduca semnificativ deficitul bugetar fata de nivelul din 2008, estimeaza analistii chestionati de Societatea Academica Romana (SAR), care vad necesara inghetarea salariilor in sectorul public pentru intreg anul acesta si contractarea unui imprumut de la FMI.

Doar doi analisti din cei 13 chestionati de SAR cred ca guvernul va fi in stare sa isi atinga obiectivul de deficit bugetar, media prognozelor fiind de 4,4% din produsul intern brut (PIB).

Totodata, guvernul ar trebui sa intareasca controlul asupra cheltuielilor publice, mai ales asupra celor curente si de personal, "mergand pana la inghetarea salariilor in sectorul public pe intreg anul 2009", se arata in raport.

Cresterile de salarii si pensii promise in ultimii doi ani, in combinatie cu o crestere economica redusa in 2009, sunt "o amenintare serioasa" pentru sustenabilitatea deficitului bugetar in acest an, sustin analistii SAR.

Cea mai importanta componenta (40%) a deficitului bugetar din 2009 provine din aplicarea graduala a majorarilor de pensie. "Pensiile totale, cu majorari cu tot, au ajuns sa reprezinte nu mai putin de 8% din PIB, daca toate promisiunile ar fi sa se aplice", arata raportul.

Mai mult, majorarile salariale pentru profesori ar duce nivelul salariilor din sectorul public la 7% din PIB, fata de 6,5% in prezent, estimeaza analistii SAR, in conditiile in care beneficiile pentru diverse categorii sociale, ca venitul minim garantat, indemnizatiile pentru mame sau alocatiile pentru copii, ar putea ajunge sa reprezinte 1,2% din PIB in 2009, fata de 0,5% in prezent.

Cheltuielile de la buget calculate de analistii SAR nu permit, sustine raportul, mentinerea unui nivel minim de 10% din PIB pentru investitii in 2009, masura din planul anti criza propus de guvern.

"E o iluzie sa credem ca politica fiscala in 2009 va fi un instrument eficace de combatere a crizei. in cel mai bun caz, putem spera ca ea sa nu actioneze ca o frana cand economia va fi in convalescenta", mentioneaza raportul.

Ca solutie pe termen lung, analistii SAR sustin proiectarea bugetara multianuala, pe patru ani, in loc de "intre patru si sase bugete pe an" in prezent.

"In realitate, la noi programarea multianuala este o pura formalitate, chiar dupa cei cinci ani de cand se aplica. (...) Romania a ajuns tara din UE cu cel mai slab mecanism de programare bugetara", mai arata raportul.

Analisii sustin ca, intre cele 27 de state UE, in prezent mai exista doar 6 tari care se bazeaza mai putin decat Romania pe sistemul de proiectare bugetara multianuala. Mai mult, conform unui raport al Fondului Monetar International (FMI), Romania e pe locul 7 din 10 noi state membre UE in ce priveste calitatea procedurilor bugetare.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#bugetar, #deficitul, #inghetare, #investitii, #pensii, #pib, #salarii , #stiri FMI