Vrei sa lucrezi in China? Trebuie sa fii curios si indraznet

Luni, 23 August 2010, ora 09:18
5557 citiri
Vrei sa lucrezi in China? Trebuie sa fii curios si indraznet

Economia puternica a Asiei a avut intotdeauna nevoie de multi specialisti, dar evolutia surprinzatoare a Chinei din ultimii ani si viteza ei de dezvoltare au creat o noua piata a muncii care a inceput sa atraga tot ce e mai bun pe celelalte continente. 

Anunturile pentru joburi in China au ajuns si in Romania, un loc in care oricine se descurca bine in domeniul sau de activitate simte ca ar fi mai apreciat in alta tara si ca ar putea sa isi intretina familia mai usor daca pleaca la munca in strainatate.

Romanii nu se grabesc totusi sa plece in China, asa cum o fac spre vest. Marea problema e distanta, urmata de cultura atat de diferita despre care nu stim prea multe. Specialistii in recrutari spun ca numarul celor care pleaca acolo este destul de mic, dar in crestere.

"Din cate am observat, China va ajunge ce era America prin anii '60-'70. Aduna toti oamenii buni de peste tot. Cauta foarte multi specialisti in vanzari, foarte multi profesori de limba engleza. Salariile sunt mici, ce-i drept, dar cred ca ar putea sa plece toti profesorii de engleza din Romania. Doar ca salariile sunt de 5-600 de dolari pe luna si nu e foarte tentant pentru romani", a declarat pentru Ziare.com Calin Stefanescu, directorul portalului de recrutare Tjobs.

E adevarat ca unele salarii nu se ridica la nivelul celor din tarile occidentale dezvoltate, dar si viata e mult mai ieftina in China. Astfel, o masa la restaurant cu mancare occidentala costa 4-5 euro si urca pana la 15 euro doar in localurile selecte. Cine prefera mancarea locala nu trebuie sa scoata mai mult de 1-2 euro pentru o masa.

Dar salariile pot fi foarte mari si pot ajunge la cateva mii de euro. Mii de romani lucreaza foarte fericiti in domenii precum telecomunicatiile, constructiile navale, transporturile si chiar brokerajul, mai ales in orasele de pe coasta ca Shanghai si Shenzhen. Chinezii sunt cunoscuti si pentru viteza cu care construiesc mii de kilometri de autostrazi pe an si zgarie-nori, romanii care lucreaza pe santierele din Jianyin (Jiangsu) afirmand ca primesc 4.000 de euro pe luna.

O destinatie pentru tineri indrazneti

Mai atrasi de China decat muncitorii calificati sunt tinerii obisnuiti cu experimentele si care accepta mai usor diferentele culturale si obiceiurile. Astfel, studentii si absolventii pot pleca in China sa faca stagii de practica de maximum 6 luni in companii multinationale din Beijing, Shanghai, Chongqing si Guangzho.

Tinerii pot sa isi faca practica in inginerie, IT, managementul afacerilor, relatii publice, vanzari si marketing, management de evenimente, contabilitate, finante, design, resurse umane sau turism. Singura conditie e sa stapaneasca bine limba engleza.

Studentii nu se imbogatesc, insa, de pe urma practicii intr-o multinationala din China. Ei primesc intre 200 si 400 de euro, dar mult mai importanta este experienta castigata sau posibilitatea gasirii unui loc de munca adevarat si bine platit.

Stagiile de practica sunt intermediate de firma de recrutare Com Invest, care are birouri la Sibiu si Cluj Napoca. Specialistii firmei ofera asistenta si pentru obtinerea vizei si inregistrarea la autoritatile locale.

"Este mai bine daca ai o capacitate de adaptare la o cultura total diferita"

Dar sunt si tineri care pleaca de capul lor si isi gasesc singuri un loc de munca in China. Nu motivele economice sunt cele care ii motiveaza, ci provocarea si curiozitatea. Asta ne-a povestit si Vlad, care a plecat cu prietena lui in China in urma cu un an.

"Nu am intentionat sa plecam neaparat din Romania. Ne-am gandit ca ar fi interesant si util sa descoperim o cultura total diferita de cea europeana, sa exploram un nou continent. Si am ales Asia. Cultura chineza, evolutia Chinei din ultimii ani si curiozitatea ne-au indreptat catre aceasta tara. (...) Este mai bine daca ai o capacitate de adaptare la o cultura total diferita de a ta si daca ai dorinta de a o asimila. Din punct de vedere economic, chiar nu mai are rost sa vorbim", ne-a spus el.

"Este interesant insa de observat diferenta enorma intre perceptia Occidentului si realitatea de aici. Sigur, exista si zone sarace, dar sunt si acestea intr-o dezvoltare rapida, iar lupta impotriva poluarii este din ce in ce mai eficienta. In lipsa luptelor politice inutile, rezultate sunt vizibile", a adaugat Vlad.

El ne-a explicat si ca se gaseste foarte usor un job bine platit in China, iar cunoasterea limbii este un mare avantaj. Chiar daca salariul mediu al chinezilor este in jur de 3-400 euro, un expat castiga cel putin la fel ca acasa, de obicei chiar mai mult.

Cum ajungi in China

Cetatenii romani care pleaca in China pentru a munci sau in scopuri turistice trebuie sa aiba o viza specifica scopului calatoriei inainte de intrarea pe teritoriul chinez. Vizele nu se obtin de la frontiera, ci de la ambasadele Chinei din strainatate.

Acordarea vizei, termenul de valabilitate, durata sederii si numarul de intrari acordat se hotarasc de catre functionarii consulari ai ambasadei in conformitate cu legile si reglementarile chineze, dar si cu situatia concreta a cazului solicitantului. In general, solicitantul trebuie sa se prezinte personal la Sectia Consulara a ambasadei si sa ofere toate informatiile necesare.

Pentru o viza de munca este nevoie de pasaport si copie xerox, formularul de solicitare viza si permis de munca pentru straini (eliberat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale din China); scrisoare de confirmare pentru angajarea expertilor straini, eliberata de Departamentul pentru Experti Straini China; contractul de angajare, in original si copie xerox; formularul de fisa medicala, in original si copie xerox.

Important de stiut este ca, dupa intrarea in China, posesorii unei vize trebuie sa indeplineasca formalitatile de sedere la Politia locala in cel mult 30 de zile de la sosire. In caz contrar, pot fi acuzati de sedere ilegala.

#china, #salarii, #locuri, #munca, #joburi , #Resurse umane