Campeanu: Vor fi majorate pensiile in 2014, cu exceptia partii de pensii speciale

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 18:49
3033 citiri
Campeanu: Vor fi majorate pensiile in 2014, cu exceptia partii de pensii speciale

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat, marti, ca toate pensiile vor fi indexate in 2014, fiind vorba despre principiul contributivitatii, respectiv va fi majorata valoarea punctului de pensie, insa nu va fi o crestere pe partea de pensii speciale.

Campeanu a declarat ca premierul a revenit asupra declaratiei initiale privind indexarea pensiilor, mentionand ca aceasta masura se aplica tuturor pensiilor.

"Asa cum este legea acum, se indexeaza valoarea punctului de pensie, si nu cuantumul pensiei. Ca atare, atunci cand se indexeaza punctul de pensie, se indexeaza la fel pentru toata lumea. In doilea rand, este vorba de sistemul public de pensii, care este bazat pe contributii si atunci fiecare cetatean, cu cat a contribuit, atata pensie are, si deci nu se poate face o astfel de diferentiere", a mentionat Campeanu.

Ea a precizat ca premierul a dorit sa se refere la cresterea pensiilor speciale, care nu se vor indexa in intreaga valoare.

"Numai partea, de exemplu, la un magistrat, care este calculata pe baza de contributii se indexeaza, dar partea de pensie speciala nu se indexeaza", a mai precizat ministrul Muncii.

Indexarea pensiilor va fi de 3,76%

Mariana Campeanu a mai precizat ca indexarea pensiilor va fi de 3,76%.

De asemenea, Campeanu a fost intrebata daca reducerea CAS ramane o prioritate pentru PNL, in privinta bugetului de anul viitor.

"Prioritatea PNL sigur ca este reducerea costurilor pe forta de munca, dar trebuie analizat in contextul in care suntem cu gradul de colectare pe care il avem, cu celelalte masuri pe care dorim sa le luam si atunci toate nu se pot lua, pentru ca stiti ca vrem in continuare sa scadem TVA la alte produse, cum ar fi carnea si produsele din carne. Se va alege una dintre solutii, care va fi mai avantajoasa pentru oameni", a mentionat ministrul Muncii.

Ponta a revenit asupra declaratiei conform careia pensiile nu vor fi indexate

Premierul Victor Ponta a revenit, marti, asupra declaratiei conform careia pensiile

nu vor fi indexate cu acelasi procent si a explicat ca aceasta a fost "o eroare" a sa si ca a vrut sa se refere numai la salariile bugetarilor, in sensul ca este posibil ca majorarea sa fie aplicata doar la unele categorii.

"A fost o eroare a mea, in sensul in care eu ma refeream la indexarea salariilor si am spus din greseala si de pensii. Doamna ministru Campeanu m-a sunat imediat si mi-a reamintit ca avem o decizie a Curtii Constitutionale: pensiile sunt bazate pe contributii si nu poti sa le opresti sa le ingheti pe cele mai mari si sa le cresti doar pe cele mici. Deci, pensiile vor creste toate cu acel 3,76%. La salarii vroiam insa sa spun, si asta e o discutie pe care am avut-o si cu ministrul de Finante: din fondul acela in jur de 3% cu care putem mari anvelopa salariala, ideea a fost sa nu marim tuturor cu 3%, pentru ca in special pentru salariile mari cresterea sa zic nu este semnificativa, ci sa incercam fie sa marim salariul minim, fie sa marim salariile la categorii tintite, vorbim de rezidenti, de profesori debutanti, de cei cu venituri mici din sectorul bugetar", a spus Ponta la Romania TV.

Luni, premierul a afirmat ca salariile si pensiile nu vor fi majorate pentru anul viitor cu acelasi procent, ci tintit catre persoanele cu venituri mici si anumite categorii speciale, precum medici rezidenti si profesori debutanti.

"Avem un spatiu de crestere atat a pensiilor, cat si a salariilor, important este sa vedem exact in ce fel folosim acest spatiu fiscal. Din punctul meu de vedere - si este si cel al ministrului de Finante - nu marim toate salariile si pensiile cu 3 virgula ceva la suta, ci incercam sa ne adresam celor cu venituri mici si unor categorii speciale, fie ca vorbim de medici rezidenti sau de profesori debutanti, pentru ca, altfel, cei care au deja salarii si pensii mari nu o sa simta foarte mult cei 3,75%, dar daca mergem tintit pe anumite categorii, cresterea va fi mai semnificativa", a spus Ponta.

Guvernul a anuntat anterior ca exista resurse bugetare pentru indexarea pensiilor cu un procent bazat pe inflatia de anul trecut, de 3,75%.

In vara acestui an, agentia Mediafax a anuntat, citand un document guvernamental, ca salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizarii, incepand cu 2014, in mod etapizat si succesiv, dar numai pentru anumiti functionari, respectiv aceia al caror salariu de incadrare este mai mic decat cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.

#majorare pensii, #pensii Campeanu, #pensii Ponta, #indexare pensii , #Ministrul Muncii