Antonescu: Majorarea accizelor nu va genera preturi care sa depaseasca cresterile salariale

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 07:21
1347 citiri
Antonescu: Majorarea accizelor nu va genera preturi care sa depaseasca cresterile salariale
Acciza de 7 eurocenti pe litrul de carburant

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seara, ca majorarea accizelor nu va genera cresteri de preturi care sa depaseasca suplimentarile convenite pentru salariile bugetarilor, salariul minim sau indexarea pensiilor si cei vizati "nu vor da pe pere ce iau pe mere".

Antonescu a fost intrebat daca majorarea accizelor nu inseamna de fapt o crestere a fiscalitatii care se resimte in buzunarul romanilor.

"Accizele nu sunt impozite (...), nu inseamna fiscalitate. Se genereaza o crestere de pret la benzina si la motorina. Sigur ca aceste lucruri sunt o impovarare a cosului zilnic, cel putin al celor care circula pe soselele patriei, care circula, benzina si motorina. Dar sunt doua lucruri, nu e vorba de o marire de taxe, deci ceva care sa blocheze dezvoltarea economica, pe de alta parte aceasta marire de acciza va avea si niste consecinte in sensul dezvoltarii, vorbim de drumuri regionale si de autostrazi", a afirmat Antonescu.

Liderul PNL a precizat ca formulele gasite la nivelul Guvernului sunt cele minimale care au putut fi convenite si "nu afecteaza taxele mari ale dezvoltarii economice sau ale mediului de afaceri".

Antonescu a fost intrebat in ce masura cresterea accizelor nu va duce la o crestere de preturi care sa depaseasca majorarile de salarii si pensii.

"Dupa calculele care s-au facut, aceasta marire, fara a fi indestulatoare, dar va fi simtita ca o marire. Adica nu vor da pe pere ce iau pe mere", a raspuns Antonescu.

Acciza de 7 eurocenti pe litrul de carburant

Guvernul va introduce o acciza de 7 eurocenti la litrul de carburant, fie benzina, fie motorina, banii astfel colectati urmand sa fie varsati intr-un fond special destinat investitiilor in infrastructura rutiera.

Premierul Victor Ponta a mai anuntat, la finalul discutiilor cu Fondul Monetar International, ca toate pensiile vor fi indexate anul viitor cu 3,76%.

De asemenea, salariul minim brut va fi majorat anul viitor in doua etape, respectiv de la 800 lei, in prezent, la 850 lei incepand cu 1 ianuarie si la 900 lei de la 1 iulie, urmand sa fie operate si cresteri salariale individuale, dar nu egal la toti bugetarii, ci tintit pe profesori debutanti si medici rezidenti.

"Vom lua in calcul cresterea salariului minim la 850 lei incepand cu 1 ianuarie si la 900 lei incepand cu 1 iulie. Avem si un fond de crestere a salariilor in domeniul bugetar, nu va fi o crestere egala pentru toti angajatii, ci va fi o crestere tintita pentru anumite categorii. Vom continua, de exemplu, negocierile pentru a stabili gradul in care vor creste salariile medicilor rezidenti, ale profesorilor debutanti si ale altor categorii", a spus premierul.

Accizele vor fi indexate de de la 1 ianuarie 2014 in functie de rata inflatiei si nu de cursul de schimb, a mai declarat, luni premierul Victor Ponta. "Vom indexa accizele in functie de rata inflatiei. Din fericire, inflatia a avut si va avea pentru 2013 o cota scazuta si, evident, influenta acestora va fi destul de mica", a spus Ponta luni seara, dupa discutiile cu Fondul Monetar International.

#acciza carburant, #Antonescu accize, #salariu minim, #majorare salariu , #Presedinte PNL