Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Proiectul de buget pe 2009 nu prevede majorarea salariilor personalului bugetar cu 50%

Proiectul de buget pe 2009 nu prevede majorarea salariilor personalului bugetar cu 50%

Proiectul bugetului asigurarilor sociale pe anul viitor nu prevede majorarea salariilor in sectorul bugetar cu 50%, care ar avea ca rezultat cresterea salariului mediu brut la 2.500 lei si a pensiei medii la 1.200 lei, in 2009, a declarat ministrul Muncii, Mariana Campeanu. Salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale este de 1.865 lei, mai mare cu aproape 17% fata de salariul mediu brut avut in vedere la elaborarea bugetului de stat pe anul 2008.


Pe 2 octombrie, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, declara, in fata valului de solicitari de cresteri salariale, ca majorarea salariilor functionarilor publici ar atrage inflamarea deficitului bugetar pana la 7% din PIB in 2009, ceea ce ar inseamna incalcarea, de catre Romania, a prevederilor Tratatului de la Maastricht si chiar punerea in discutie a statului de membru al Uniunii Europene .


Un nivel de 7% al deficitului bugetar este de peste doua ori mai mare decat plafonul de 3% din PIB impus de UE, ca o conditie pentru aderarea la zona euro.


"Majorarea salariilor bugetarilor ar duce la o crestere a fondului de salarii cu 6 miliarde euro, iar acesta decizie ar insemna fie eliminarea investitiilor programate din bugetul de stat, fie un deficit de 7% (din PIB) in 2009", declara Vosganian.


La inceputul saptamanii trecute guvernatorul BNR , Mugur Isarescu, declara in fata Parlamentului ca bugetul Romaniei trebuie sa aiba in perioada urmatoare deficite extrem de mici, pentru care este nevoie de o regandire a veniturilor si cheltuielilor, iar politica monetara trebuie sa ramana prudenta si adecvata.


Curtea Constitututionala a decis, miercurea trecuta, ca nu se incalca legea fundamentala prin modificarile privind legea Curtii de Conturi, marirea salariilor cu 50% pentru profesori si cresterea punctului de pensie pentru categoriile grele de munca.


Cele doua legi se afla pe masa presedintelui Traian Basescu pentru promulgare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1805 ori