BAC-ul CONTESTAT: Platim pretul EDUCATIEI comunisto-mediocre

Marti, 05 Iulie 2011, ora 19:39
2427 citiri
BAC-ul CONTESTAT: Platim pretul EDUCATIEI comunisto-mediocre

Suma de aproximativ 2 miliarde de euro pe care Romania o cheltuie pe invatamant este extrem de mica in raport cu PIB-ul Romaniei. In consecinta, nici rezultatele nu pot fi exceptionale, spun unii analisti. Altii afirma cu tarie ca, judecand dupa rezultatele obtinute de absolventii de liceu la BAC, sistemul educational este supra-bugetat.

In opinia analistului Cristian Parvulescu, profesor universitar SNSPA, educatia nu reprezinta o prioritate pentru Guvern, de aceea fondurile alocate sunt sub limita prevazuta de lege.

Cristian Parvulescu spune ca in sistemul universitar, alocatia bugetara a unui student pe un an de studiu este in valoare de 500 de euro, in timp ce in Franta o astfel de alocatie ajunge la 8000 de euro pentru un student pe an.

"Astea sunt costurile reale ale invatamantului. O gradinita privata in Romania cheltuie intre 200-500 de euro/luna de copil, iar statul aloca pentru un student 500 de euro/an. Cu o asemenea suma ridicola nu se poate obtine performanta", a declarat profesorul Cristian Parvulescu, pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, existenta universitatilor private nu a facut decat sa influenteze in mod negativ sistemul de educatie.

"Auzeam pe multi spunand ca se duc la universitati private pentru ca nu au bani suficienti sa faca o universitate de stat. Actualul sistem educational la stat nu ofera sanse categoriilor dezavantajate", a mai adaugat acesta.

De aceeasi parere este si analistul Dan Petre, care adauga faptul ca performanta nu se poate obtine cu profesori demoralizati si elevi demotivati.

"S-a taiat din bugetul educatiei cat s-a putut pentru a construi terenuri de fotbal in panta. Dupa ce demoralizezi profesori si demotivezi elevi nu poti cere performanta.

Noi avem cateva mari 'fabrici de diplome universitare'. Cunosc oameni care au luat un master si au probleme masive cu scrisul in limba romana", a declarat Dan Petre pentru Bloombiz.ro.

In opinia acestuia, Romania are de-a face cu o populatie care nu mai simte nici o motivare pentru a studia.

"Se gandesc sa se duca in Spania sau in Italia, acolo nu-ti cere nimeni BAC-ul. Romania cheltuie extrem de putin pentru educatie.

O suma de 2 miliarde de euro la atatia elevi si studenti e o suma infima. Numai anul acesta au fost 20.000 de absolventi de clasa a XII-a, puneti la socoteala si invatamantul superior, si pe cel primar si gradinitele si cheltuielile de functionare si veti vedea ca pare o suma mare, dar nu este deloc", a mai subliniat analistul.

Pe de alta parte, analistul Ilie Serbanescu ataca sistemul de invatamant romanesc si subliniaza faptul ca suma cheltuita de la buget este mult prea mare avand in vedere rezultatele. In opinia sa, nivelul de educatie din Romania este extrem de scazut.

"Povestea potrivit careia forta de munca din Romania este ieftina si calificata nu mai exista. Ieftina a ramas, insa este extrem de prost calificata", a declarat Ilie Serbanescu pentru Bloombiz.ro.

In opinia sa, Romania nu mai este capabila sa se dezvolte fiindca forta de munca bine pregatita a emigrat in tari unde poate fi apreciata.

"Tot ce-a fost in floarea varstei a plecat. Toata aceasta prosteala s-a facut pentru investitiile straine. S-a mers dupa principiul 'salarii mici ca sa fim atractivi'. Asta ne-a terminat ca tara", a mai adaugat Serbanescu.

Profesorul Cristian Parvulescu spune ca in Romania diplomele universitare nu mai au nici o semnificatie clara, intrucat nu se stie cat de multe competente acopera.

In opinia sa, prestigiul social al profesorului a fost daramat de tranzitie, in timp ce politicienii si-au consumat energia in dispute politice legate de birocratizarea sistemului educational.

"Profesorii trebuie sa completeze vrafuri de rapoarte si nu mai au timp sa-si pregateasca lectiile. Sistemul este nestimulativ pentru ca salariile sunt derizorii.

Daca ne raportam la ceea ce se intampla in tari ce se afla in plina crestere economica, cum este China sau Turcia, vom vedea ce eforturi au facut acestea pentru sustinerea invatamantului. Educatia este cel mai important pariu.

Acolo se deschid universitati noi, se sustine cercetarea, exact ceea ce nu se intampla in Romania, fiindca noi gandim ca in perioada comunista, ca invatamantul este neproductiv", a mai subliniat profesorul universitar.

Sustinand aceeasi parere ca a profesorului, analistul Dan Petre crede ca un profesor de liceu ar trebui sa aiba calitatile unui manager. De aceea, Romania trebuie sa iasa din cercul vicios in care a intrat si sa inceapa sa-si recladeasca sistemul educational, spune acesta.

"Invatamantul este o activitate care se bazeaza 80% pe resurse umane. In momentul in care un profesor este mai prost platit decat o femeie de serviciu, ganditi-va la gradul de motivare al acelui dascal", atrage atentia Dan Petre.

In opinia sa, Guvernul ar trebui sa ia exemplul Marii Britanii care, intr-un timp, speriata de o criza educationala a alocat pentru invatamant 20% din bugetul consolidat. Analistul este de parere ca autoritatile ar trebui sa aloce cel putin 4% din PIB in educatie.

Indignat din cauza invatamantul romanesc, Ilie Serbanescu isi pune intrebarea "ce se vrea de la sistemul educational ?!".

"Vrem masini care sa memoreze sau oameni care sa gandeasca? Subiectele de la BAC solicita inteligenta, capacitatea imaginativa sau capacitatea de memorizare, se intreaba retoric analistul.

"Ceea ce s-a intamplat la BAC a fost fructul a ceea ce s-a sadit. Nu vad nici o disonanta intre aceste rezultate si ceea ce este, in prezent, invatamantul romanesc. Nu cred ca s-ar putea culege altceva", a mai subliniat Ilie Serbanescu.

#bac, #bacalaureat 2011, #contestatii bac, #cristian parvulescu, #dan petre, #educatie, #ilie serbanescu, #invatamant, #rezultate bac , #stiri Ilie Serbanescu