In ce domenii iti poti gasi de lucru in 2009

Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 12:40
4441 citiri
In ce domenii iti poti gasi de lucru in 2009

In 2009, piata muncii va fi una contrastanta: unele domenii vor fi complet afectate, in timp ce altele se vor confrunta cu disponibilizari masive. Vestea ce buna este ca, in ciuda crizei economice, inca mai exista joburi disponibile. Vestea proasta este ca e posibil sa fie nevoie sa-ti schimbi domeniul de activitate pentru a putea lucra in continuare.

Pentru a-ti gasi de lucru in 2009, este important sa descoperi cum se traduce setul tau de aptitudini in diverse domenii, spune Elaine Varelas, partener la o firma de plasare a fortei de munca din Statele Unite ale Americii, pentru a nu fi nevoit sa cauti intr-un singur domeniu al economiei. “Oamenii sunt din ce in ce mai frustrati pentru ca le ia mult timp sa evalueze piata muncii,” spune aceasta. “Acestia vor trebui sa descopere alte lucruri pe care le pot face si pe care vor sa le faca.” Cei care vor avea succes vor fi cei care isi vor da seama cum sa-si foloseasca experienta dobandita in cadrul unui anumit job, pentru a o transforma in ceva valoros in alte domenii.

Cu toate ca se fac in continuare disponibilizari masive, exista inca domenii neafectate de criza economica, domenii in care cererea continua de personal calificat isi spune cuvantul. Printre aceste domenii se numara IT-ul, comunicatiile, retail-ul si domeniul farmaceutic.

In decembrie 2008, mojob.ro a intreprins un studio care a relevant faptul ca 49% dintre cei chestionati sunt dispusi sa-si schimbe locul de munca in acest an. In acelasi timp, acestia sunt sfatuiti sa isi indrepte privirea spre domeniile cele mai cautate, neriscand astfel sa ramana fara loc de munca in plina criza economica.

Iata primele 5 domenii care, in ciuda crizei financiare, se vor dezvolta in 2009, conform fastcompany.com:

Serviciile medicale

Probabil cea mai buna alegere pentru 2009: Sa devii asistenta medicala sau tehnician medical. Cu peste 50.000 de noi joburi pentru asistentele medicale, create doar in acest an si in mai multe tari, tehnicienii medicali si asistentele vor avea de unde sa-si aleaga joburi si salarii. In SUA, salariul este in jur de 57.000 de dolari pe an.

De asemenea, si joburile din domeniul serviciilor sociale vor avea parte de dezvoltare, datorita numarului crescut de angajati care se afla la varsta de pensionare. Insa nu toate slujbele din domeniul sanatatii vor avea parte de o crestere egala. “Cresterea va fi legata mai mult de serviciile oferite oamenilor (asistente si tehnicieni) si mai putin de partea administrativa,” explica Varelas. “Muncitorii interesati in a-si schimba rolul ar trebui sa-si asume unul legat de servirea oamenilor in varsta”, sugereaza aceasta.

Informatica si inginerie

Se estimeaza ca joburile legate de calculatoare se vor bucura de o crestere cu peste 20% in urmatoarea decada, iar anul 2009 nu va fi o exceptie. IT-ul este la mare cerere, analiza de date si sistemele de retea fiind, de asemenea, cautate. Aceste joburi se afla si printre cele mai bine platite, scrie fastcompany.com.

Se preconizeaza ca aceste functii se vor dezvolta cu o rata aproape dubla, fata de alte tipuri de joburi, insa acest lucru nu va dura la infinit. “Pe masura ce industria de software se maturizeaza si pe masura ce munca de rutina este din ce in ce mai primita in strainatate,” mai putine joburi in informatica vor fi disponibile in urmatorii zece ani, afirma Biroul de Statistica al Statelor Unite, situatie valabila pentru multe tari.

Insa momentan, angajatii care lucreaza in tehnologie sunt inca la mare cautare, spune Varelas. Multe dintre posturile libere vor fi gasite in cadrul companiilor mici, unde angajatorii vor cauta un angajat deschis propunerilor si dispus sa-si asume mai mai mult de un singur rol.

Educatie

“Din multe puncte de vedere, educatia este protejata si va fi cu greu atinsa de recesiune,” spune Roy Krause, presedinte al companiei de recrutare Spherion. In 2009, aproximativ 38.000 de slujbe noi vor fi create, in SUA, in cadrul colegiilor si universitatilor.

De asemenea, va creste si nevoia de profesori de scoala primara si de liceu. “Se pare ca in acest domeniu este intotdeauna nevoie de profesori, in multe tari,” spune Krause. “Nu avem suficiente programe educationale pentru a genera viitori angajati pentru domeniul sanatatii.” Explica Varelas.

Joburile “verzi”

Asa-numitele slujbe “verzi” se pare ca vor sparge topurile celor mai dezvoltate joburi, spun expertii. “Din ce in ce mai mult companii angajeaza personal dedicate eforturilor lor de a proteja mediul,” spune Alison Doyle, About.com. Aceste joburi vor fi impartite in doua categorii, explica aceasta: unele vor fi in cadrul firmelor specializate pentru a reduce impactul omului aspura mediului; altele vor fi pur si simplu joburi in cadrul companiilor care adopta politici pentru protejarea mediului, cautand sa-si imbunatateasca imaginea “eco”.

Insa recesiunea poate incetini aceasta transformare ecologica a companiilor, din cauza nevoii de reducere a cheltuielilor si din cauza deja existentelor probleme financiare. Pentru a observa o crestere a numarului de joburi “eco”, va trebui sa vedem si mai multe “organizatii noi si foarte creative”, explica Varelas.

Energie

S-a starnit deja o mare forfota cu privire de energia reutilizabila, afirma expertii din domeniu. Studentii sunt interesati, in mod deosebit, de companiile noi, aflate la inceput. “Combustibilii bio par sa fie domeniul care atrage cele mai multe investitii.”, afirma Chris Higgins, director al departamentului de management al carierei, Universitatea din Pennsylvania, Wharton School.

In SUA, “Obama vorbeste mult despre initiativele ecologice. Asadar, combustibilii alternative vor starni un mare interes,” spune Krause. Insa acele joburi create in domeniul energiei vor atrage si interesul muncitorilor din domeniul energiei traditionale, datorita volatilitatii si competitivitatii in ceea ce priveste joburile din acest domeniu, lucru care a rezultat  din fluctuatiile pretului petrolului. “Muncitorii din industria energetic au un set de aptitudini specific  si anumite cunostinte care nu sunt potrivite pentru alte domenii,” spune Varelas. Aceasta spune ca multi dintre acesti angajati se vor “naspusti” asupra  joburilor care vor exista in domeniul energiei alternative, daca vor avea ocazia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #domenii, #economica, #farmaceutic, #it, #job, #retail , #stiri Impact