Polonia ar putea pune deoparte aproximativ trei miliarde zloti (792 milioane dolari) in bugetul pe 2021, bani ce vor fi folositi pentru acordarea de despagubiri gospodariilor afectate de cresterea preturilor la energie electrica in 2020, a declarat, marti, ministrul polonez al Activelor Statului, Jacek Sasin, transmite Reuters.
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei din Polonia (URE) a aprobat solicitarile formulate de companiile energetice pentru a majora pretul energiei electrice livrate consumatorilor casnici cu aproximativ 10,5-13% pe luna in 2020, insa Partidul Lege si Justitie (PiS), aflat la putere, a promis ca va proteja gospodariile de pe urma cresterii facturilor la electricitate.
"Am facut unele calcule care sunt de ordinul miliardelor, credem ca in total va fi vorba de o suma de aproximativ trei miliarde zloti", a declarat Jacek Sasin, intr-un interviu acordat postului de televiziune TVN24.
Sasin a precizat ca gospodariile vor putea depune cereri pentru acordarea de despagubiri de la guvern pentru majorarea facturilor la energie incepand cu finalul acestui an.
"In cele din urma, polonezii nu vor plati mai mult pentru energie electrica, asa ca vom face ceea ce am promis", a spus Jacek Sasin.
In anul 2019, pretul energiei electrice in Polonia a fost plafonat gratie unei reduceri a nivelului taxei platite de consumatori pentru electricitate si a tarifului de tranzitie, care se regaseste in factura la electricitate. mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 13:51
Dupa ce pretul energiei electrice a crescut simtitor in ultima vreme, iata ca vom avea parte de o noua scumpire.
De data aceasta, va avea loc in toamna, mai exact in octombrie, informeaza TVR.
Estimarile realizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) arata o crestere de cateva procente.
Reamintim ca pretul energiei electrice a explodat in ultima vreme. Astfel, un MWH de energie a ajuns saptamana aceasta sa se vanda pe piata pentru ziua urmatoare si cu 570 de lei, triplu fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Scumpirea are loc in contextul secetei care a lovit tara noastra si a adus debitul Dunarii la minimul functional, de exemplu.
Potrivit Ministerului Energiei, situatia actuala este cauzata de mai multi factori locali si regionali, unul dintre acestia fiind legat de cresterea consumului de electricitate pe fondul codurilor de canicula. In prezent, necesarul de consum este de 7.500 - 8.000 MW, cu peste 1.000 de MW mai mult decat in perioada similara a anului trecut.
Reprezentantii Ministerului Energiei mai precizeaza ca in regiune sunt preturi similare, iar Romania functioneaza pe o piata europeana, avand bursa de energie cuplata cu alte piete. In acest context, preturile energiei pe bursa sunt influentate de cele de pe pietele cu care Romania este cuplata.
Totusi, exista semnale privind posibile intelegeri neconcurentiale intre producatori de energie din Romania, asa ca a fost sesizat Consiliul Concurentei.... mai mult
Sambata, 05 August 2017, ora 11:29
Romanii vor scoate din ce in ce mai multi bani din buzunar pentru a achita facturile la energie electrica, dupa cum reiese din Strategia energetica a Romaniei 2016-2030, lansata in dezbatere publica de ministerul de resort.
Mai exact, pretul energiei electrice livrate populatiei urmeaza sa creasca de la 127 de euro/MWh in 2015 la 195 de euro/MWh in 2030.
"Se remarca o crestere a pretului energiei electrice cu aproximativ 30% pentru consumatorii industriali si cu 50% pentru consumatorii casnici, in principal ca efect al cresterii pretului angro cu energia electrica, pentru a recupera costurile de productie", arata documentul.
Dar nu vom simti aceasta scumpire prea mult in buzunarele noastre, potrivit strategiei. Asta pentru ...citeste mai departe despre "In 2030, vom plati lumina cu 50% mai scump - strategia energetica a Guvernului" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 14:30
Pretul mediu de vanzare a energiei electrice la tarifele reglementate va creste cu 0,26% de la 1 ianuarie, a anuntat vineri Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
"Impactul tarifelor aprobate prin Ordinul 157/2014 - incepand cu data de 1 ianuarie 2015 - va duce la o crestere de 0,26% (sub cea estimata initial) a pretului mediu de vanzare ...citeste mai departe despre "Cu cat creste pretul energiei electrice de la 1 ianuarie" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 22:20
Pretul energiei electrice va creste cu 2-3% de la 1 septembrie 2012, pentru consumatorii non-casnici, in urma dereglementarii a 15% din piata electricitatii, iar pretul gazelor naturale va creste cu 5% pentru consumatorii casnici si cu 10% pentru cei industriali, din 15 septembrie 2012, a declarat, vineri, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie, Niculae Havrilet.
Dereglementarea a 15% din piata energiei electrice de la 1 septembrie 2012 implica trecerea acestei cantitati pe piata concurentiala. Consumatorii non-casnici vor achizitiona acest procent de energie de 15% de pe piata concurentiala, ceea ce presupune o crestere cu 2-3% a pretului energiei electrice pentru consumatorul final.
"In ceea ce priveste pretul gazelor naturale, acesta se va majora de la 15 septembrie, cu 5% pentru consumatorii casnici si cu 10% pentru cei industriali. Aceasta majorare are loc deoarece traderii nu si-au recuperat costurile din anul 2009", a afirmat Niculae Havrilet.
Conform calendarului stabilit pentru liberalizarea pietei gazelor naturale, pretul va creste de la 1 iulie 2013 pentru consumatorii casnici si de la 1 decembrie 2012 pentru cei industriali, a adaugat oficialul ANRE.
La finalul ultimei misiuni a Fondului in Romania, seful delegatiei, Erik de Vrijer, a precizat ca pretul gazelor naturale trebuie sa creasca pana la jumatatea lunii septembrie 2012 cu 5% pentru consumatorii casnici si cu 10% pentru consumatorii industriali.
FMI: Pretul... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 14:47
Intrarea in insolventa a unei companii de stat de talia Hidroelectrica a reprezentat o bila neagra pentru Romania in fata investitorilor straini.
Dupa ce ce administratorii companiei au promis ca masura nu va afecta in niciun fel piata de energie si implicit consumatorii finali, Hidroelectrica a anuntat ca vrea cresterea cu 74% a pretului de vanzare a energiei prin contractele reglementare.
Astfel, la doar cateva saptamani dupa ce administratorul companiei, Remus Vulpescu a anuntat ca prin insolventa companiei se urmareste restructurarea acesteia, iar consumatorii casnici nu vor fi afectati de aceasta masura, Hidroelectrica cere cresterea pretului de la 72 de lei la 125 lei/MWh.
Factura insolventei Hidroelectrica: Cresterea pretului pentru energie
Desi in factura de energie a consumatorilor casnici, energia hidro are o pondere redusa, va exista o crestere de pret pentru acestia.
"Energia hidro are o pondere redusa catre rezidential, dar are o pondere. Este clar ca o crestere de 74% a pretului energiei o sa se prevada in pretul final, pentru ca nu cred ca distribuitorul va absorbi aceasta crestere de pret. Va fi suportata de consumatorii finali", a declarat consultantul in energie Ionut Purica.
Baietii "desptepti reloaded": Cei care cumpara direct producatorii de energie?
In cazul insolventei Hidroelectrica actioneaza "baietii destepti" care nu mai au ca scop sa cumpere energie ieftina si sa o vanda scump, ci sa cumpere direct furnizorii de... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 18:14
Pretul energiei electrice va fi majorat cu 5% pana la sfarsitul lunii iunie, atat pentru populatie, cat si pentru consumatorii industriali. In opinia specialistilor si a managerilor, masura se traduce prin scumpirea tuturor produselor, diminuarea profitului sau chiar disponibilizari masive.
Ionut Purica, specialist pe piata de energie, a declarat pentru Business24 ca Romania are o economie care consuma multa energie, astfel incat o majorare de 5% va insemna o diminuare a profitului si, pana la un anumit punct, o reducere a gradul de competitivitate al produselor.
Industria de aluminiu si cea de otel, cele mai afectate
In opinia specialistului, principalele industrii care vor fi lovite de aceasta majorare sunt cea de aluminiu, industria otelului si cea de ciment, unde consumul de energie electrica resprezinta o componenta importanta in costurile de productie.
Purica sustine ca aceasta crestere a tarifelor la energie va fi transferata in costul produselor, iar acest lucru va duce la o scadere a competitivitatii. De asemenea, exista varianta pastrarii preturilor, dar in acest caz se diminueaza profitul.
"Daca isi diminueaza profitul, atunci cu siguranta ca nu vor mai avea bani de intretinere, ca sa nu mai aduc in discutie plata dividendelor sau actionariatul", a declarat Purica.
El sustine ca, in actuala situatie, nu poate fi majorat costul de productie, pentru ca trebuie sa ramai competitiv, iar atunci raman la indemana masuri precum diminuarea... mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 18:10
Proiectul de lege a liberalizarii pietei de energie electrica, aprobat vineri de Guvern, ii va lovi greu pe producatorii de alimente. Efectul: scumpirea mancarii cu 10%.
Liberalizarea pretului energiei electrice este o parte importanta a proiectului de lege adoptat vineri de Guvern, aceasta putand duce la cresterea cu pana la 100% a facturilor platite de producatorii industriali.
Aceasta crestere va avea un impact puternic asupra celei mai importante componente a cosului zilnic al romanilor: mancarea. Pe de o parte, cheltuielile cu alimentele vor trebui sa se diminueze tocmai din cauza cresterii a celor cu electricitatea. Pe de alta parte, producatorii vor trece la scumpiri pentru a-si proteja profiturile.
"Dublarea pretului la energie electrica pentru companii va avea ca efect cresterea pretului alimentelor pe tot lantul trofic. Pretul de fabrica va creste cu 10%", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Sindalimenta. "Efectul asupra economiei romanesti va fi nefast".
Acesta a explicat ca producatorii vor plati mai mult atat pentru materia prima folosita, cat si pentru consumul efectiv din interiorul companiei.
Potrivit calendarului de liberalizare, 10% din energia consumata de casnici la 1 iulie 2013 va proveni din piata libera, urmand ca ponderea sa creasca la 20% la 1 ianuarie 2014, 30% la 1 iulie 2014, 40% la 1 ianuarie 2015, 50% la 1 iulie 2015, 60% la 1 ianuarie 2016, 70% la 1 iulie 2016, 80% la 1 ianuarie 2017, 90% la 1 iulie 2017.
La 1... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 08:05
Pretul la energia electrica ar putea creste in 2012 cu 2,5%, posibil chiar de la inceputul anului, a declarat luni directorul in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Maria Manicuta.
"Este posibil ca fata de pretul actual, anul viitor sa vedem in preturile la consumatorii reglementati o crestere de 2,5%", a declarat Maria Manicuta in cadrul unei conferinte despre sursele regenerabile de energie organizata de Focus Energetic.
Ea a explicat ca de la 1 noiembrie 2011 se poate aplica Ordonanta 220 privind promovarea energiei electrice prin resurse regenerabile, iar pana la sfarsitul anului va exista o lege de aprobare a acestei Ordonante. ANRE face deja acreditarea producatorilor existenti care ar urma sa beneficieze de certificatele verzi si este posibil ca fata de pretul actual sa fie o crestere cu 2,5% a pretului la consumatorul reglementat, a spus reprezentantul ANRE.
Maria Maniciuta a precizat ca ANRE nu a luat o decizie in acest sens si ca scumpirea ar putea fi aplicata inca de la inceputul anului.
De asemenea, Maria Manicuta a spus ca ANRE a angajat doi consultanti care sa faca doua studii de piata cu privire la impactul renuntarii la tarife reglementate pentru energia electrica si gazele naturale. Ea a precizat ca studiul despre energia electrica se va finaliza zilele urmatoare, iar pentru gazele naturale abia a fost ales consultantul.
Proiectul de act normativ care va permite aplicarea schemei de sprijin pentru... mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 14:16