Creditele de nevoi personale cu dobanda fixa aproape ca diparusera de pe piata din Romania, finantatorii preferand sa apeleze la produse cu dobanda variabila. Cu toate acestea, dupa primele semne ca pandemia ar putea sa dea inapoi, au aparut din nou si aceste tipuri de imprumuturi.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai,despre creditele de nevoi personale cu dobanda fixa.
Avantajul dobandei fixe este ca pe toata perioada unui astfel de credit nu te mai stresezi ca ai putea sa platesti mai mult decat ti-ai calculat. Iar bancile, pe aceasta linie de finantare, sunt destul de generoase, avand oferte cu imprumuturi de pana la 90.000 de lei.
Mai mult, asa cum au obisnuit clientii, daca ai salariul la banca ofertanta, dobanda la credit este mai mica, in general, chiar si cu un procent.
Sa luam cu titlu de exemplu un astfel de credit. Daca aveti nevoie de 25.000 de lei pe 5 ani, atunci, la un credit cu o dobanda fixa de 8%, DAE ajunge undeva la 10%. Iar in aceste conditii, rata va ajunge undeva la 527 de lei pe luna. Pana la final veti avea de achitat un total de 31.600 de lei.
Daca preferati sa luati creditul pe o perioada de timp mai scurta, sa spunem de 3 ani, atunci rata va fi de 800 de lei, dar la final veti da bancii inapoi nu mai putin peste 28.000 de lei.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Capcana "cantecului sirenelor" in investitii
Cum iti calculezi ajutorul de somaj, daca ai ramas fara loc de... mai mult
Marti, 25 Mai 2021, ora 08:30
Creditul de nevoi personale cu ipoteca este util atunci cand esti nevoit sa imprumuti o suma mai mare de bani pentru o perioada mai scurta de timp.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara,, cu ce costuri vine un credit de nevoi personale cu ipoteca.
Avantajul acestui credit este ca are dobanzi mai mici decat un credit de nevoi personale fara ipoteca, asa ca, daca esti sigur ca vei putea plati ratele la suma mare pe care o imprumuti, atunci poti apela la el.
In plus, poti folosi drept ipoteca constituita in favoarea bancii un imobil (sau mai multe) care se afla in proprietatea ta sau a unor terti.
Dezavantajele acestui credit tin de costurile suplimentare cu care vine. Iar, in general, acestea sunt costuri corespondente pentru polita de asigurare pentru imobilul cu care garantezi (cateva sute de lei pe an), taxa de inregistrare la Registrul National de Publicitate Mobiliara (65,7 lei), taxe si onorarii notariale (aici costurile difera in functie de taxele si onorariile practicate de catre Notarii Publici care autentifica contractul de ipoteca) si costul raportului de evaluare al imobilului adus in garantie.
Acest ultim cost il vei achita inainte de acordarea creditului. Costul stabilit si perceput de catre evaluatorii de imobile variaza intre 400 si 1.500 de lei, in functie de imobilul pe care-l evaluezi pentru a garanta creditul.
Rubrica Educatie financiara este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Cardul bancar pentru... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2020, ora 09:30