Romanii nu au incredere in banci

Joi, 17 Februarie 2011, ora 23:24
1689 citiri
Romanii nu au incredere in banci

Mai mult de trei sferturi (76%) din respondentii unui sondaj IRES au afirmat ca prefera sa lucreze cat mai putin cu banca, in timp ce mai putin de jumatate dintre clienti au incredere in institutiile de credit, transmite Mediafax.

"Cu toate ca se declara multumiti per total de serviciile bancare, dar si de aspecte mai specifice ale colaborarii cu bancile, oamenii tind sa mentina o distanta fata de aceste institutii si recepteaza serviciile lor ca fiind in defavoarea clientilor. 76% dintre respondenti sunt de acord total sau partial cu afirmatia «prefer sa am de lucru cat mai putin cu bancile».

Totodata, 90% sunt de acord total sau partial cu afirmatia «contractele dintre banci si clienti sunt in avantajul bancilor», iar 89% cu afirmatia «oamenii nu sunt atenti atunci cand intra sub contract cu bancile»", potrivit unei analize a Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES). 

Analiza IRES are la baza un studiu realizat in perioada 24 -26 ianuarie in randul a 1.436 de persoane, cu varsta de peste 18 ani, din mediul urban . Unele date au fost interpretate pe baza raspunsurilor formulate de un subesantion de 777 de persoane care utilizeaza servicii sau produse bancare. 

Doar 3% dintre utilizatorii de servicii bancare din mediul urban au foarte multa incredere in banci in general, in timp ce 41% au multa incredere, 40% putina, iar 13% foarte putina incredere.

Cea mai mare incredere in banci o au persoanele de peste 51 de ani, care au raspuns in proportie de peste 43% ca au multa incredere, in timp ce 44,5% din clientii bancilor cu varsta intre 36 si 50 de ani au putina incredere in aceste institutii.

Peste 70% dintre clientii bancilor tind sa fie de acord cu afirmatii pozitive privind bancile cu care lucreaza, referitoare la comportamentul si competentele angajatilor, publicitatea pentru servicii, orarul de functionare, accesibilitatea serviciilor si costuri.

Astfel, 63% dintre clientii bancilor au fost de acord, partial sau total, ca "dobanda pe care o practica banca este una corecta", in timp ce 31% au dezaprobat aceasta afirmatie.

Mai mult, peste 80% dintre utilizatorii de servicii bancare ar recomanda serviciile bancii cu care colaboreaza si altor persoane.

Peste jumatate dintre persoanele intervievate au declarat ca utilizeaza produse bancare de orice fel, iar dintre acestea 65% detin un cont curent (inclusiv card de salariu), 35% un card de credit, 22% au un cont de economii, in timp ce 16% au contractat un credit pentru nevoi personale.

Cei mai multi utilizatori ai serviciilor bancare intra intr-o banca o data pe luna, in timp ce un client din cinci face acest lucru saptamanal.

O treime dintre clientii bancilor folosesc bancomatul saptamanal, o cincime ocazional, in timp ce o alta treime utilizeaza ATM-ul o data pe luna, iar 15% deloc.

Mai mult, aproape jumatate dintre clientii bancilor nu folosesc niciodata cardul pentru a plati cumparaturile, iar 33% il folosesc ocazional, in timp ce doar 17% acceseaza serviciile bancare online.

In ceea ce priveste o noua colaborare cu bancile, unul din 10 clienti din mediul urban au declarat ca intentioneaza sa ia un credit in viitorul apropiat. Dintre acestia, 32% au nevoie de o suma de bani pentru renovarea locuintei, 29% pentru achizitionarea unei locuinte, 13% pentru cumpararea de bunuri casnice si 8% pentru un autoturism.

"Cele mai importante criterii de care tin cont romanii atunci cand decid sa ia un credit sunt dobanda (64%), rapiditatea de acordare a creditului (41%) si suma maxima pe care o pot imprumuta, in raport cu veniturile, relevanta pentru 29% dintre acestia", potrivit studiului.

Referitor la activitatea de economisire, 39% dintre utilizatorii de servicii bancare din mediul urban reusesc sa puna bani deoparte, majoritatea realizand economii sub 500 de lei, in timp ce 19% depun pana la 1.000 de lei.

Pe de alta parte, la intrebarea "daca ati dispune de o suma mare de bani, sa spunem un milion de lei, ce ati face cu ei?", doar 28% dintre romanii din mediul urban au raspuns ca i-ar economisi, in timp ce cei mai multi dintre acestia (32%) i-ar investi intr-o afacere. Unul din cinci respondenti a declarat ca daca ar avea un milion de lei ar da banii altcuiva (rude, prieteni, institutii) iar 20% au aratat ca i-ar cheltui.

Câți bani au plătit în 2024 locuitorii sectoarelor Capitalei pentru a acoperi datoria locală. În Sectorul 1, cetățenii nu au mai fost informați de 2 ani despre împrumuturi
Câți bani au plătit în 2024 locuitorii sectoarelor Capitalei pentru a acoperi datoria locală. În Sectorul 1, cetățenii nu au mai fost informați de 2 ani despre împrumuturi
Nu doar statul român se îndatorează pentru a putea funcționa, ci și administrațiile locale. Ziare.com a analizat situațiile puse la dispoziție de primăriile de sector despre datoria...
Inflația încă are colți. Ratele românilor scad ușor, dar BNR amână o nouă relaxare din cauza riscurilor. Economist: „Nu toate dobânzile reacționează la fel”
Inflația încă are colți. Ratele românilor scad ușor, dar BNR amână o nouă relaxare din cauza riscurilor. Economist: „Nu toate dobânzile reacționează la fel”
Românii care au credite au de plătit mai puțin în ianuarie, după scăderea unui indicator de referință. Exemplele de calcul arată că, la un credit nou de 70.000 de euro pentru un...
#serviciile bancare, #credite, #dobanda, #clientii bancilor, #increderea oamenilor in banci, #institutii de credit , #Romania

Curs valutar

1 EUR = 4.9759 RON

0.0010

1 USD = 4.8284 RON

-0.0063
  1. Noul Cod de urbanism. Vor fi permise garaje, stații de încărcare, chiar și case fără autorizație de construire
  2. Previziunea economică pentru 2025 a lui Warren Buffett, al 6-lea cel mai bogat om din lume
  3. Taxarea progresivă a salariilor, aplicată din 2025. De la ce sumă ar putea crește impozitul pe venit anul acesta
  4. Guvernul Ciolacu analizează și posibilitatea creșterii TVA-ului de la 19%, la 21%: „Un român ajunge să muncească 8 luni dintr-un an doar pentru a-și plăti taxele"
  5. Pensiile vor crește din septembrie. Ce modificări va mai include Bugetul pe 2025 SURSE
  6. Neptun Deep în 2025: Gazele din Marea Neagră cuvenite României nu pleacă din țară. Când începe exploatarea offshore și unde merg concret resursele energetice
  7. Rezervele de gaze ale României se golesc cu o viteză record. Unde exportă țara noastră cele mai multe resurse și care este situația în Europa
  8. ”În 2025 sunt șanse mari să intrăm oficial în recesiune”. Avertismentul unui economist pentru români
  9. Dispar mai multe curse cu trenul. Ce modificări importante au apărut pe rutele CFR din cauza Ordonanței „Trenuleț”
  10. Putin stă pe o bombă cu ceas: Prăbușirea puterii președintelui s-a pus în mișcare, după ultima mutare