Bancile ieftinesc creditele vechi

Marti, 16 Iunie 2009, ora 08:43
1516 citiri
Bancile ieftinesc creditele vechi

"Directia este destul de clara. Dobanzile vor scadea. Nu este clar insa cu ce viteza. Nu cred ca vom fi martorii unor scaderi spectaculoase de dobanzi. Bancile nici nu au un apetit foarte mare de creditare. Ele prefera ca din putinul pe care il au sa dea credite la costuri cat mai bune pentru ele",  a declarat Radu Craciun, director de investitii Eureko Pensii.

Motivul principal pentru ieftinirea creditelor este ca dobanda la care imprumuta bancile intre ele cu lei, Robor, a pierdut aproape un sfert din valoare in ultima jumatate de an, in cazul imprumuturilor interbancare la trei luni ea scazand de la 15,3% in ianuarie la 11,5% in prezent.

Un alt motiv este si ca majoritatea bancilor au inceput sa scada bonificatiile la depozitele atrase de la populatie. Bancherii motivau pana acum nivelul ridicat al dobanzilor la credite prin dobanzile mari acordate la depozite, de 14-16%, ceea ce insemna ca ele nu puteau sa imprumute mai ieftin de atat.

In ceea ce priveste dobanzile la creditele in euro, Craciun spune ca in timp ce la lei scaderea este destul de sigura, cand vine vorba despre valuta situatia este complet diferita. "La valuta nu cred ca ieftinirea dobanzilor se va intampla foarte repede pentru ca valuta este libera, adica bancile pot face ce vor cu ea, inclusiv, este posibil sa o duca peste granita", explica el.

Scaderile de dobanzi la creditele pentru nevoi personale in lei au fost operate atat de bancile mari, cum ar fi BRD, cat si de cele mai mici, cum ar fi Banca Transilvania.

In cazul BRD, a doua cea mai mare banca din Romania, scaderea, aplicata atat dobanzilor la creditele de nevoi personale cat si la cele de achizitii auto in lei, a fost de un punct procentual, in momentul de fata acestea fiind de 15%, respectiv 13%.

In cazul bancii Transilvania, reducerea recenta a dobanzii la creditele de consum a fost tot de un punct procentual, respectiv de la 15% la 14%, dobanda practicata la creditele nou acordate.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#banci, #credite, #euro, #lei, #robor , #stiri Radu Craciun