Bancherii reduc dobanzile la depozite, dar uita sa ieftineasca creditele

Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 09:44
1061 citiri
Bancherii reduc dobanzile la depozite, dar uita sa ieftineasca creditele

Din ce in ce mai multe banci incep sa ajusteze dobanzile pe care le platesc la depozite, insa ieftinirea creditelor mai intarzie, bancherii folosind ca de obicei acest decalaj pentru a-si mai acoperi din costuri pe seama clientilor. 

Pentru un credit de nevoi personale cu ipoteca de 50.000 de lei pe 10 ani, majoritatea bancilor cer dobanzi anuale efective de peste 16,5% pe an mergand si pana la 24% pe an, in timp ce dobanzile la depozitele in moneda nationala tind sa coboare la nivelul pragului de 12%.

Pentru un credit similar in euro, cele mai multe banci percep dobanzi anuale efective net peste 10% pe an, ajungand si la 13-14% pe an, in conditiile in care bonificatiile la depozitele in moneda unica au fost reduse de mai multe luni sub pragul de 6%.

Eugen Radulescu, director de audit in BNR si fost presedinte al CEC, afirma ca bancile incearca sa-si echilibreze bugetele pe spatele clientilor. " Bancile incearca sa-si echilibreze bugetele, pierderile lor, sa arunce pe spatele clientilor problemele cu care se confrunta. Dobanzile sunt mai mari pentru ca riscurile sunt percepute ca fiind mai mari. Dar nu numai de aici vine cererea de credite redusa, ci si din cauza faptului ca proiectele nu sunt suficient de viabile. Apare un cerc vicios", a comentat Radulescu.

Cat priveste reglementarea, el spune ca o crestere a severitatii acesteia nu ar duce la scaderea dobanzilor, ci efectul ar fi invers. "Mai multa reglementare si supraveghere duce la cresterea birocratiei, care antreneaza cresterea costurilor si, implicit, majorarea dobanzilor."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bancheri, # depozite, # dobanzi, # costuri , #Ipoteca