De la ING iti poti lua un credit pentru casa pe 30 de ani fara avans

Vineri, 25 August 2006, ora 09:06
19248 citiri

Primul obstacol in calea contractarii unui credit ipotecar sau imobiliar este cel al lipsei avansului de minim 25% impus de BNR. Astfel incat bancile au fost nevoite sa gaseasca solutii pentru a-i ajuta pe cei in cautarea propriei case.Si au lansat credite de nevoi personale garantate cu o ipoteca, pentru care n-ai nevoie de avans, si in conditii asemanatoare sau chiar mai bune decat creditele pentru casa, atat in privinta sumelor mari ce pot fi obtinute, cat si a perioadelor de creditare. Astfel, de la ING poti imprumuta chiar si 150.000 de euro pe o perioada de pana la 30 de ani, mai mare decat in cazul majoritatii creditelor ipotecare, ce se intind pe maxim 25 de ani. Ceea ce inseamna o rata lunara mai mica si un imprumut mai mare.

ING isi intampina clientii intr-un cadru elegant, creat cu simplitate si bun gust, chiar daca spatiul este mai restrans decat in alte banci.

In holul mic de la intrare se gasesc pliantele de prezentare ale produselor bancii. Intind mana dupa cel ce ma interesa, mai precis creditul de nevoi personale, si aflu ca acest imprumut A"este o solutie de creditare avantajoasa si personalizata in alegerea careia reprezentantii ING Office va pot sta la dispozitieA".

Atmosfera primitoare la ING

Am intrat astfel cu incredere in mica sucursala a bancii din Bucuresti, unde am intalnit doi consilieri amabili si deschisi la disc

utii.

Consilierul imi spune ca acest credit de nevoi personale este doar cu garantie ipotecara si ca apeland la un astfel de imprumut se poate obtine intre 20.000 si 550.000 RON, respectiv intre 10.000 si 150.000 EURO.

Este necesara o singura garantie, si anume, cea ipotecara (pe un imobil).

Mi se spune ca valoarea imobilului ipotecat trebuie sa acopere 133% din valoarea creditului (casa trebuie sa valoreze mai mult decat creditul).

Atentie la ipoteca!

Sunt atentionata ca nu pot ipoteca un imobil pe care intentionez sa-l vand deoarece este ipoteca bancii. Asta in cazul in care doresc sa folosesc acest credit de nevoi personale drept completare pentru a cumpara o noua locuinta, dupa vanzarea celei existente deja in proprietate.

Solutia pe care sunt sfatuita sa o adopt ar fi sa pun ipoteca timp de un an de zile pe o alta locuinta proprietate personala a unei persoane de incredere si care isi da acordul, dupa care ipoteca poate fi mutata pe noua locuinta.

Dobanzile si costurile suplimentare

Dobanzile la credite in lei sunt de 9%, iar cele in euro de 6,75%.

Conform spuselor consultantului bancii ING cu care am vorbit, A"aceasta dobanda de 6,75% la euro este cea mai mica de pe piataA".

Indiferent de tipul creditului, trebuie platita o asigurare de viata, de 0,35% lunar la sold, din suma care este imprumutata.

Mi se spune ce costuri trebuie sa-mi asum la solicitarea creditului:

-180 RON pentru analiza dosar (platibili in momentul intocmirii dosarului), pentru creditele in lei;

-350 RON pentru evaluare imobil, suma ce trebuie platita cu maxim doua saptamani inaintea efectuarii evaluarii;

-1% comision de acordare (se ia din credit);

-taxe notariale necesare pentru actele necesare inscrierii ipotecii

-asigurarea imobilului (trebuie facuta dupa ce se realizeaza evaluarea acestuia)

Primele trei costuri sunt comisioanele bancii.

Perioada de creditare de pana la 30 de ani

Conform pliantului de prezentare, creditul de nevoi personale este un produs complet ce va permite sa contractati un singur credit pentru mai multe proiecte si este insotit de o serie de avantaje legate de obtinerea sa, cum ar fi:

-acceptarea unei game variate de venituri;

-credit fara avans si fara girant;

-ipoteca pe un imobil propriu sau al unei terte persoane;

-acceptarea unui aplicant secundar;

-varsta minima de acordare este de 21 de ani;

-termen de rambursare intre 3 si 30 de ani.

-varsta pana la care creditul trebuie sa fie rambursat in totalitate este de 60 de ani pentru femei si de 65 pentru barbati).

La intrebarea care sunt actele necesare obtinerii unui credit de nevoi personale mi se spune ca acestea sunt:

-adeverinta de venit formular ING;

-copie dupa carte de munca (conforma cu originalul, deci nu trebuie legalizata);

-dosarul cadastral al imobilului proprietate;

-intabularea si contractul de vanzare-cumparare.

Valoarea creditului si rata lunara

Consilierul mi-a facut urmatorul calcul:

Pentru un venit de 1.500 RON se poate obtine un credit de maxim 65.000 RON pe 30 de ani, cu o rata de 523 RON, la o dobanda de 9%. La rata se mai adauga cei 0,35% (adica 19 RON) pentru asigurarea de viata.

Foarte important este faptul ca la un venit sub 1.800 RON banca nu ofera credit in euro, ci doar in lei.

Pentru creditele in euro ai nevoie de un venit mai mare

In cazul in care doriti un credit in EURO si aveti un venit de 3 000 RON, puteti obtine un imprumut de 45.000 EURO cu o rata lunara de 295 EURO la o dobanda de 6,75%, la care se adauga aceiasi 0,35% pentru asigurarea de viata (13 euro).

Dobanda de 6,75% este fixa pe perioada primului an de creditare, ulterior devenind variabila, cu tendinta de a scadea, ceea ce este in avantajul solicitantului de credit, potrivit reprezentantului ING.

Cerand lamuriri despre modul in care va varia dobanda dupa primul an, consilierul nu mi-a putut oferi informatii precise. Tot ceea ce am putut afla a fost faptul ca dobanda se modifica in functie de fluctuatia pietei.

Graficul de rambursare este variabil de la an la an, acesta fiind motivul invocat in momentul in care l-am solicitat si nu mi s-a pus la dispozitie.

Ghiseul Bancar

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Cum arată un calcul al salariului minim în funcție regulile UE. Ultima creștere încearcă o aproximare a directivei din 2022, pe ultima sută de metri
  2. Ce se întâmplă cu popririle angajaților și cu concediile medicale după creșterea salariului minim. Efectele puțin discutate