Proiectul de lege referitor la achizitiile publice, supus dezbaterii, contine o prevedere care va veni in ajutorul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM).
Bogdan Paul Dobrin, presedinte Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), a precizat, luni, ca in noul act normativ exista un capitol distinct legat de derularea contractului, spre deosebire de legislatia in vigoare.
"Domeniul e foarte sensibil si trebuie sa exista o foarte mare atentie la modul in care se transpune in legislatie, pentru a nu da nastere abuzurilor. Noi nu ne dorim asta, ci vrem ca sa ajutam derularea contractelor si sa avem reguli clare pentru a stabili cand poti sa suplimentezi un contract si cand nu.
Pe noile directive vom avea ca regula impartirea contractului pe loturi, iar acolo unde nu se poate, trebuie sa se justifice ...citeste mai departe despre "Schimbare majora la achizitiile publice: Contractul va fi impartit pe loturi" pe Ziare.com mai mult
Luni, 24 August 2015, ora 12:43
Firmele care depun la o licitatie publica acelasi pret cel mai scazut si nu pot fi departajate nici dupa noua oferta nu vor mai fi intrebate daca accepta sa imparta contractul, varianta care urma sa fie introdusa de stat, expertii Guvernului constatand ca operatiunea e imposibila juridic in Romania.
Varianta impartirii contractului era prevazuta in proiectul prin care Guvernul intentioneaza sa clarifice, in perioada imediat urmatoare, problemele generate de cazurile in care firmele inscrise la o licitatie pentru achizitii publice nu pot fi departajate dupa doua incercari, potrivit Mediafax.
Astfel, proiectul initiat in vara acestui an stabilea ca firmele care se inscriu, la o licitatie publica, cu acelasi pret cel mai scazut si nu pot fi departajate nici dupa ce prezinta o noua propunere financiara vor fi intrebate de catre institutia de stat care atribuie contractul daca accepta sa imparta acest contract inainte ca procedura sa fie anulata, in cazul in care impartirea este posibila.
"Daca in urma reofertarii/reofertarilor ofertantii nu pot fi departajati, autoritatea contractanta are obligatia de a solicita, in masura in care este posibil si mai inainte de a decide anularea procedurii de achizitie publica, acceptul acestora cu privire la impartirea contractului", era varianta din proiect.
Autoritatile au decis insa acum sa revina asupra acestei propuneri si au elaborat un nou proiect care stabileste ca, daca firmele care au prezentat acelasi pret cel mai... mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 16:50
Legislatia din domeniul achizitiilor publice s-ar putea schimba, se arata intr-un proiect de hotarare lansat, recent in dezbatere publica, de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP).
Printre noutatile introduse de acest document se numara cea referitoare la faptul ca autoritatile contractante urmeaza sa publice programul anual al achizitiilor publice, in format electronic in SEAP, in termen de maximum 10 zile de la aprobarea/rectificarea bugetului propriu.
Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a lansat, recent, in dezbatere publica un proiect de hotarare prin care modifica si completeaza HG nr. 925/2006 pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica din OUG nr. 34/2006.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 14:52
Deputatii vor sa scuteasca regiile autonome si companiile nationale de obligativitatea organizarii licitatiilor pentru atribuirea contractelor de achizitii publice, invocand precedentul creat de compania Tarom. Insa specialistii in achizitii publice atrag atentia asupra riscului de coruptie pe care il implica aceasta masura, prin reducerea transparentei procesului de atribuire.
Guvenul a decis, in primavara, ca operatorul aerian sa poata achizitiona flota fara licitatie publica, dupa ce Astra a contestat decizia de atribuire a contractului, cu riscul blocarii activitatii Tarom.
"Tarom, asa cum face in fiecare an, trebuie sa isi asigure aeronavele, ca sa poata sa zboare cu ele. Au facut procedura, au vrut sa semneze contractul cu o firma, nu stiu care, dupa care o alta firma, evident Astra a domnului Adamescu sau cum il cheama, s-a dus la smecherii de la CNSC care au spus 'Nu, dom'ne, se suspenda pana nu castiga Astra' si ne trezim saptamana viitoare ca aeronavele Tarom trebuie sa stea la sol si nu mai zboara", a declarat, in aprilie, premierul Victor Ponta, la un post de televziune.
Asadar, invocand mediul concurential, mai multi parlamentari ai PSD, PNL si minoritatilor nationale doresc ca toate regiile autonome si companiile nationale sa fie exceptate de la obligativitatea atribuirii contractelor prin licitatie.
"Este necesara eliminarea prevederilor intrucat incadrarea anumitor regii autonome/companii nationale/societati comerciale care isi desfasoara... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 08:08
ANRMAP a atribuit recent un contract unei firme de apartament, pentru a realiza un Ghid pentru achizitii publice cu fonduri europene destinat institutiilor statului, cu toate ca legislatia se va schimba, oricum, din toamna. Proiectul "se bucura" de expertiza unuia dintre indivizii cercetati in dosarul fraudei cu bani europeni de la Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi (UMF Iasi).
Laurian Gabriel Tanasescu, acuzat de DNA pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu si instigare la dare de mita a declarat pentru Business24, ca este coordonatorul contractului castigat in urma licitatiei de Act Communication Team. Mai exact, firma va oferi asistenta de specialitate, in vederea elaborarii unor rapoarte si strategii privind problemele din domeniul achizitiilor publice si a modului de solutionare a acestora.
Aceste cercetari vor servi la realizarea unui Cod al achizitiilor publice din Romania si al unui Ghid privind sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene, precum si aspecte de natura procedurala solutionarii cererilor in materia achizitiilor publice.
Act Communication Team, detinuta de un vasluian de 31 de ani, Cristian Bigu, are sediul intr-un bloc pe Sos. Stefan cel Mare. Valoarea contractului obtinut este de 43.000 de euro, de cateva ori mai mare decat cifra de afaceri a ultimilor doi ani raportati la un loc de firma de apartament. In 2011, Act Communication Team a inregistrat o cifra de afaceri de circa 3200 de euro, iar in 2010, de... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 10:11
ANRMAP a transmis DNA date privind existenta unor nereguli in cazul a trei contracte incheiate de Posta Romana in intervalul octombrie 2008-septembrie 2011, in valoare totala de circa 40 milioane lei, doua fara licitatie.
Controlul a fost initiat in luna august si finalizat la 6 decembrie, procedura de supraveghere fiind efectuata la cererea Directiei Nationale de Anticoruptie (DNA), a anuntat Mircea Fechet, vicepresedinte Autoritatea de Monitorizare a Achizitiilor Publice.
Vicepresedintele ANRMAP a aratat ca primul contract verificat, in valoare de 9,7 milioane lei, avea ca obect repararea si intretinerea masinilor de aplicare si stampilare a timbrelelor pe plic. Posta Romana nu a detaliat modul in care a fost calculat pretul estimat, iar contractul a fost atribuit fara licitatie, respectiv prin negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, pe motiv ca o singura firma, Promotional Interservice, poate asigura aceste servicii.
In 2010, Curtea de Conturi a semnalat. in urma unui audit, atribuirea gresita a acestui contract, iar Posta Romana l-a reziliat, dar in 2011, cu putin inainte de expirarea de drept a intelegerii.
Al doilea contract verificat de ANRMAP, in valoare de 28,5 milioane lei, avea ca obiect furnizarea unor aplicatii informatice, licente, calculatoare si masini de francat si stampilat, nici in acest caz nefiind insa explicat modul de calcul al pretului estimat si nefiind organizata o licitatie, cu acelasi argument al... mai mult
Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 10:59
Fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, si Cristina Traila, fostul presedinte ANRMAP, sunt acuzate ca au acordat in mod ilegal facilitati firmei omului de afaceri Nelu Iordache in contractele de achiziti publice.
Presedintele ANRMAP, Dan Vladescu, a anuntat, ca pana acum, autoritatea a aplicat amenzi de 200.000 de lei, dar se vor depune si plangeri penale impotriva celor doi fosti demnitari.
Neregulile au fost constatate in conditiile de achizitii publice din contractele pentru autostrada Arad-Nadlac si a drumului Orastie-Sibiu.
Omul de afaceri Nelu Iordache a fost arestat preventiv pentru 29 de zile
Omul de afaceri Nelu Iordache, retinut sambata de DNA in dosarul in care este cercetat pentru deturnarea a 25 de milioane de lei din banii pentru construirea autostrazii Nadlac-Arad, delapidare, fals in inscrisuri si spalare de bani, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, duminica, de Tribunalul Bucuresti. mai mult
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 14:26
Presedintele ANRMAP, Dan Vladescu, a declarat, joi, ca a propus, printr-o initiativa legislativa, ca de la 1 ianuarie 2013, sa fie ridicat pragul pentru achizitiile publice directe, de la 15.000 la 30.000 de euro.
"Am propus modificarea legii achizitiilor publice, am postat pe site-ul institutiei aceste propuneri, au fost discutii cu ministerele implicate, cu mediul de afaceri si cu oficialii de la Bruxelles. Vom adopta aceste modificari prin ordonanta de urgenta sau prin alt tip de act normativ. Eu am propus in acest proiect ridicarea pragurilor achizitiilor directe la 30.000 de euro pentru toate tipurile de contracte. (...)
Pragurile din directivele europene pentru achizitiile directe sunt mult mai sus decat ce ne propunem noi. Noi vrem sa crestem pragurile pe achizitie directa pe toate tipurile de contracte de la 15.000 la 30.000 de euro, iar pragurile din directivele europene sunt 130.000 de euro pentru bunuri si servicii si 5 milioane de euro pentru lucrari", a precizat Vladescu, intr-o conferinta de presa.
El a adaugat ca in modificarea la legea achizitiilor mai este prevazut ca toate achizitiile directe care au o valoare estimata de 5.000 de euro sa fie in mod obligatoriu notificate in SEAP, in asa fel incat orice contribuabil din tara sa stie cum au fost cheltuiti banii publici.
Vladescu a mai mentionat ca ridicarea pragurilor nu este o masura menita sa favorizeze alianta de la guvernare, ci sa flexibilizeze modul de atribuire a contractelor. mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 18:00
Cristina Traila, fost director Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), a declarat ca va ataca in instanta atat raportul dat publicitatii de Corpul de Control al premierului, cat si pe Victor Ponta.
"Raportul de control va fi atacat in instanta si dumnealui (Victor Ponta n.r), de asemenea. Prin urmare, ii atrag atentia premierului ca va plati pentru fiecare cuvant spus fara temei legal. Ponta demonstreaza inca o data ca nu stie ce se intampla in institutiile pe care le conduce", a declarat Traila, in cadrul unei conferinte de presa.
Fostul director ANRMAP a precizat ca nu este singura persoana care va ataca in instanta raportul prezentat de Corpul de Control al premierului.
"Toate acestea sunt minciuni. Voi ataca acest raport in instanta, fiind vorba de vatamarea imaginii unor oameni din ANRMAP. Si nu sunt singura, toti directorii vor ataca in instanta acest raport", a declarat Traila, intr-o interventie televizata la Digi24.
Reactia fostului director ANRMAP vine dupa ce Ponta a declarat, miercuri, ca s-a incheiat controlul la aceasta institutie si ca vor fi date publicitatii dovezi privind modul in care a incurajat fraudarea fondurilor europene.
"S-a incheiat controlul la ANRMAP si o sa vedeti cum un sistem a incurajat fraudarea fondurilor europene, fie ca este vorba despre Primaria Targu-Mures sau Primaria Sectorului 3", a spus Victor Ponta.
Corpul de Control al premierului va sesiza organele de... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 13:40