Achizitiile publice: Pragul maxim pentru contracte directe ramane neschimbat

Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 16:15
3508 citiri
Achizitiile publice: Pragul maxim pentru contracte directe ramane neschimbat

Guvernul a modificat legislatia achizitiilor publice, dar a decis ca, deocamdata, pragul valoric de la care serviciile si lucrarile publice pot fi contractate prin achizitie directa sa nu mai fie majorat, ci mentinut la nivelul de 15.000 euro, au declarat surse oficiale.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Lucian Dan Vladescu, a anuntat, saptamana trecuta, ca pagul valoric al contractelor de la care autoritatile pot cumpara direct produse, servicii sau lucrari, fara sa fie obligate sa initieze licitatii publice, va fi majorat in sedinta de marti a Guvernului si urmeaza sa fie aplicat la noul nivel incepand cu 1 ianuarie 2013.

El a precizat ca propunerea sa este ca pragul achizitiilor directe sa fie dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro, dar decizia finala va apartine Guvernului.

Conform modificarilor aduse sistemului de achizitii publice, publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene este obligatorie pentru contractul de concesiune de lucrari publice, dar in situatiile in care valoarea estimata a acestuia este egala sau mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 5 milioane euro.

De asemenea, contractul de achizitie publica va fi un act asimilat actului administrativ si nu va mai fi catalogat drept contract comercial, astfel incat toate litigiile vor fi solutionate de curtile de apel ale sectiilor de contencios administrativ si fiscal de achizitie publica.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
#achizitii publice Romania, #prag achizitii publice Romania, #achizitii directe publice Romania , #Stiri Legislatie