Fostul director ANRMAP: Il dau in judecata pe Victor Ponta

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 13:40
2512 citiri
Fostul director ANRMAP: Il dau in judecata pe Victor Ponta

Cristina Traila, fost director Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), a declarat ca va ataca in instanta atat raportul dat publicitatii de Corpul de Control al premierului, cat si pe Victor Ponta.

"Raportul de control va fi atacat in instanta si dumnealui (Victor Ponta n.r), de asemenea. Prin urmare, ii atrag atentia premierului ca va plati pentru fiecare cuvant spus fara temei legal. Ponta demonstreaza inca o data ca nu stie ce se intampla in institutiile pe care le conduce", a declarat Traila, in cadrul unei conferinte de presa.

Fostul director ANRMAP a precizat ca nu este singura persoana care va ataca in instanta raportul prezentat de Corpul de Control al premierului.

"Toate acestea sunt minciuni. Voi ataca acest raport in instanta, fiind vorba de vatamarea imaginii unor oameni din ANRMAP. Si nu sunt singura, toti directorii vor ataca in instanta acest raport", a declarat Traila, intr-o interventie televizata la Digi24.

Reactia fostului director ANRMAP vine dupa ce Ponta a declarat, miercuri, ca s-a incheiat controlul la aceasta institutie si ca vor fi date publicitatii dovezi privind modul in care a incurajat fraudarea fondurilor europene.

"S-a incheiat controlul la ANRMAP si o sa vedeti cum un sistem a incurajat fraudarea fondurilor europene, fie ca este vorba despre Primaria Targu-Mures sau Primaria Sectorului 3", a spus Victor Ponta.

Corpul de Control al premierului va sesiza organele de urmarire penala asupra activitatii fostei conduceri a Autoritatii de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice, pe care o acuza de faptul ca a acoperit nereguli la Primaria sectorului 3, Metrorex, Primaria Targu Mures si Consiliul Judetean Galati.

Potrivit raportului redactat de inspectori, in urma actiunii de control s-a constatat ca, la 28 martie 2012, Ministerul Afacerilor Europene a transmis presedintelui ANRMAP faptul ca in sistemul EU Pilot a fost introdusa o solicitare de informatii din partea Directiei Generale Piata Interna si Servicii din cadrul Comisiei Europene, privind legalitatea atribuirii de catre Primaria Sector 3 - Bucuresti, in perioada 2008-2010, a unui numar de 77 de contracte prin procedura "negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare", solicitandu-se, totodata, transmiterea raspunsului oficial pana la 30 aprilie 2012.

Cristina Traila a raspuns acuzatiilor precizand ca nu mai ocupa functia de director la data la care trebuia trimis raspunsul oficial din partea institutiei.

Institutia a prejudiciat statul cu 385.000 de lei

Corpul de Control a constatat faptul ca 37 de contracte au fost atribuite cu nerespectarea prevederilor legale, ca pentru 23 de contracte/acte aditionale anuntul de atribuire a fost publicat cu intarziere, iar 10 contracte/acte aditionale, care nu erau mentionate in lista transmisa de Comisia Europeana, au fost atribuite cu incalcarea prevederilor legale.

In acelasi timp, desi potrivit Raportului existau fapte care constituiau contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 40.000 lei, echipa de control din cadrul ANRMAP a aplicat autoritatii sanctiunea "avertisment".

Inspectorii mai arata ca, in perioada 2010-2011, conducerea ANRMAP a hotarat, in mod nelegal, prin depasirea atributiilor de serviciu, anularea unor procese-verbale de constatare si sanctionarea a contraventiilor si inlocuirea unor amenzi contraventionale cu avertisment, cu consecinta exonerarii contravenientilor, autoritati contractante potrivit dispozitiilor legale aplicabile in materia achizitiilor publice, de la plata unor amenzi in cuantum total de 385.000 lei, suma cu care a fost prejudiciat bugetul statului.

#Cristina Traila raport control, #Traila ANRMAP, #Traila urmarire penala , #Administratia Publica