Nereguli la achizitiile publice cu bani europeni. Vezi ce contracte au fost reverificate

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 17:04
1812 citiri
Nereguli la achizitiile publice cu bani europeni. Vezi ce contracte au fost reverificate

Proiecte europene din cinci programe operationale desfasurate in Romania au suferit corectii financiare de peste 53,11 milioane de lei, din cauza neregulilor gasite de autoritatile interne, in urma reverificarilor la contractele de achizitii publice pentru cheltuielile deja declarate la Comisia Europeana, a comunicat Ministerul Afacerilor Europene (MAEur).

La cele cinci programe operationale, au fost depistate 130 de suspiciuni de nereguli la contracte de achizitii publice efectuate de beneficiari - firme private, asociatii sau autoritati locale si centrale - , dintr-un total de 466 de contracte verificate, in valoare de peste 1,735 miliarde de lei.

Cele mai mari corectii financiare s-au facut la proiectele din Programul Operational Regional, gestionat de Autoritatea de Management de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

La proiectele gestionate de AM POR au fost reverificate 209 contracte de achizitii publice, in valoare de 698,9 milioane de lei, iar in urma reverificarilor au fost constatate 78 de suspiciuni, unde s-au aplicat corectii de 50,8 milioane de lei.

La proiectele gestionate de Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Mediu, de la ministerul de resort, au fost reverificate 120 de contracte de achizitii, in valoare totala de peste 751,7 milioane de lei, unde au fost gasite 9 suspiciuni de nereguli si s-au aplicat corectii de 1,95 milioane de lei.

La proiectele gestionate de Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, de la Ministerul Economiei, au fost reverificate 90 de contracte de achizitii publice, in valoare totala de peste 100 de milioane de lei si s-au gasit 41 de suspiciuni, aplicandu-se corectii de peste 310.000 de lei.

La proiectele gestionate de Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Transport, de la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, au fost reverificate 31 de contracte de achizitii publice, in valoare totala de 176,49 milioane de lei si a fost gasita o suspiciune, nefiind, insa, aplicate corectii.

La proiecte gestionate de Autoritatea de Management pentru Programul Operational Asistenta Tehnica, au fost reverificate 16 contracte de achizitii, in valoare totala de 8,28 milioane de lei, si a fost constatata o suspiciune, neaplicandu-se nicio corectie financiara. AM POS AT se afla in subordinea MAEur de la finalul lunii septembrie, de cand a fost infiintat acest minister, insa initial autoritatea de management a functionat la Ministerul Finantelor.

De mentionat ca la POR au fost efectuate reverificari prin sondaj, pe un esantion reprezentativ, dar la celelalte programe s-au facut controale generale.

Aceste date, care sunt in curs de actualizare, au fost transmise Comisiei Europene, in conditiile in care din luna iulie, pana la 31 octombrie Guvernul a intrerupt transmiterea la Bruxelles a cererilor de rambursare pentru platile efectuate de beneficiari in aceste proiecte.

Potrivit oficialilor guvernamentali, banii din corectii financiare interne sunt retrasi la bugetul de stat, iar apoi sunt realocati catre alte proiecte europene.

Reverificarile au fost efectuate de autoritatile de management, Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP), precum si de Unitatea Centrala de Verificare a Achizitiilor Publice (UCVAP), de la Ministerul Finantelor Publice.

Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Pe unele tarabe din piețe se vând acum și cireșe, iar un kilogram se vinde cu 150 de lei. Fructele sunt aduse din Turcia și Grecia, iar comercianții spun că, de fapt, prețul de...
#nereguli achizitii publice, #proiecte europene , #Proiecte europene