Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Berceanu: autoritatile au probleme cu achizitiile publice

Berceanu: autoritatile au probleme cu achizitiile publice

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat joi ca autoritatile au multe probleme in domeniul achizitiilor publice, pe care si le-au creat singure, precum unele "scapari" in legislatie, iar companiile speculeaza situatia in favoarea lor, informeaza Mediafax.

"Autoritatile nu au fost suficient de cunoscatoare sau nu s-au aplecat asupra legislatiei si au unele scapari, speculate de cei care aveau alte interese. Nici antreprenorii care primesc aceste contracte nu au dorit foarte mult sa mearga pe calea corectitudinii si sa inteleaga ca fortand niste scapari ale legii li se va intoarce la alt contract impotriva" , a spus Berceanu, intr-o conferinta de presa.

Prezent la eveniment, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Cristina Traila, a anuntat ca timp de trei luni un comitet interministerial a lucrat la realizarea unor modele de contracte in domeniile transporturi, mediu si energie, pe care le va lansa joi in dezbatere publica.

"Este un demers pentru o mai buna aplicare a transparentei si a principiului concurentei. Vom continua sa lucram si la modele de contracte de concesiune si caiete de sarcini", a spus Traila.


Berceanu a afirmat ca legislatia romaneasca in domeniul achizitiilor publice se aseamana cu cea din Uniunea Europeana, insa este pusa diferit in practica.

"Comparand legislatia noastra cu cea din Austria, observam ca este aproape la fel, dar practica e diferita. Acolo, companiile isi dau seama ca au pierdut o licitatie si se vor pregati pentru urmatoarea, si nu incearca sa o castige cu orice pret ca in Romania.


Pentru oricine este evident ca multe contestatii sunt metode de a sicana si a lungi anumite proceduri. Daca vom avea aceste modele, va fi foarte dificil sa utilizezi metoda de a contesta tot, chiar si doi ani, si sa mergi pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie", a spus Berceanu.


El a adaugat ca noile modele de contract vor usura sarcina celor care pregatesc licitatiile.

Berceanu a criticat de mai multe ori modul de derulare a unor licitatii, in special contestarea acestora de catre unele firme. Ministrul spunea, la jumatatea lunii aprilie, ca la o suta de licitatii organizate de institutia pe care o conduce se inregistreaza 140 de contestatii.

La finele lunii aprilie, seful ANRMAP a afirmat ca autoritatea a identificat numeroase incalcari ale legislatiei in domeniu si a constatat ca, practic, nu exista autoritate contractanta care sa respecte in totalitate legislatia specifica achizitiilor.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1246 ori
Citeste mai multe despreberceanu achizitii publice companii