E clar ca Facebook stie multe despre activitatea noastra online, dar pare sa te monitorizeze chiar si cand credeai ca ai scapat.
Dezactivarea contului de Facebook este o activitate destul de comuna. Este o solutie pentru cei care vor o pauza de la reteaua sociala sau o varianta care ii poate ajuta sa stea mai putin in mediul online.
Totusi, dezactivarea temporara nu te face invizibil decat pentru prietenii tai, nu si pentru compania in sine. Daca ti-ai dezactivat contul intr-o incercare de evitare ca datele tale sa fie distribuite catre gigantul tech, ai facut-o degeaba.
Dezactivarea contului de Facebook se afla intr-o zona incerta in ceea ce priveste politica de confidentialitate a retelei sociale. Pe de-o parte, politica Facebook spune clar: "Daca nu doriti sa va stergeti contul, insa doriti sa intrerupeti temporar utilizarea produselor, aveti alternativa de a va dezactiva contul".
Pe de alta parte, nu mentioneaza nimic in legatura cu securitatea datelor personale in perioada in care contul este dezactivat. Potrivit unui nou raport, in cazul acesta, confidentialitatea abia exista.
Vezi AICI cum iti protejezi date pe facebook si ce solutii ai! ...citeste mai departe despre "Facebook iti colecteaza datele chiar si dupa ce iti dezactivezi contul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 16:48
In conditiile in care doua miliarde de oameni din intreaga lume petrec aproximativ o ora pe zi pe Facebook, un nou studiu vine si ne arata, din nou, ca utilizarea retelei sociale ne face rau.
De-a lungul timpului, mai multi experti si chiar oameni implicati in dezvoltarea site-ului au sustinut ca Facebook ne provoaca dependenta, folosind un sistem de recompense care functioneaza similar cu modul in care apare dependenta de jocuri de noroc sau chiar de diverse substante, scrie The Guardian.
Daca vreti sa va simtiti mai bine, stergeti-va contul de Facebook, recomanda autorii studiului "Efectele social media asupra starii de bine" (The Welfare Effects of Social Media) . Nu este prima data cand auzim acest sfat din gura unor specialisti, dar studiul cercetatorilor de la Universitatea Stanford si Universitatea din New York este considerat una dintre cele mai riguroase examinari a efectelor pe care le are renuntarea la Facebook.
Deconectarea are o serie de efecte pozitive care duc la imbunatatirea starii de bine, mai putina polarizare politica si inseamna mai mult timp petrecut cu prietenii si familia. Pe de alta parte, inseamna si un consum mai redus de stiri, deci oameni mai putin informati.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 2.844 de utilizatori Facebook. La solicitarea cercetatorilor, jumatate dintre acestia si-au dezactivat conturile pentru o luna. Participantii au fost platiti pentru efort, iar conturile au fost monitorizate pentru ca cercetatorii sa fie... mai mult
Duminica, 03 Februarie 2019, ora 08:53
Co-fondatorul Apple, Steve Wozniak, si-a inchis contul de Facebook, in urma scandalului privind furtul de date a peste 87 milioane de utilizatori ai platformei.
Intr-un email trimis publicatiei USA Today, Wozniak a spus ca Facebook face multi bani din reclamele personalizate pentru utilizatori, in functie de datele folosite ilegal.
El a spus ca "profiturile se bazeaza pe informatiile utilizatorilor, insa ei nu primesc o parte din profit", arata Bloomberg.
Wozniak a mai afirmat ca mai degraba ar plati pentru a folosi reteaua de socializare.
"Apple face bani in urma produselor bune, nu pe urma voastra", a mai adaugat co-fondatorul Apple.
Intr-un interviu acordat, luni, Associated Press, Wozniak a marturisit ca se gandea de ceva timp sa isi stearga pagina de Facebook, dar a luat decizia abia dupa ce mai multi prieteni de-ai lui au facut acest pas saptamana trecuta.
"E o mare ipocrizie sa nu respecti intimitatea utilizatorilor, in conditiile in care
Zuckerberg isi cumpara atatea case langa cea in care locuieste, in Hawaii, tocmai ca sa aiba intimitate. El cunoaste valoarea ei, dar nu o respecta pe a mea", a subliniat Steve Wozniak.
Amintim ca Facebook se afla intr-o plina criza de imagine dupa ce s-a descoperit ca peste 50 milioane de conturi ale utilizatorilor au fost folosite in scop electoral, in 2016.
Cambridge Analytica a utilizat date sustrase in 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegatorilor americani si a le trimite reclame... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2018, ora 11:50
Scandalurile s-au tinut lant in ultima vreme pentru compania lui Mark Zuckerberg. De la modul in care Facebook (nu) are grija de datele personale ale utilizatorilor sai la dezvaluirile legate de monitorizarea apelurilor si a SMS-urilor, ai suficiente motive sa te alaturi miscarii #DeleteFacebook.
Totusi, sa nu aiba cea mai mare retea sociala din lume si parti bune? Cateva studii citate de Futurism sugereaza ca ar exista cateva si par demne de a fi luate in considerare inainte de a apasa butonul "Delete".
Intr-un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea Queensland, Australia, pe tema relatiei dintre Facebook si stres, pe un esantion de 138 de utilizatori activi, se arata ca, intr-adevar, o pauza de cinci zile de la like-uri, share-uri si postari a redus nivelul de cortizol, hormonul stresului, in randul participantilor.
Pe de alta parte, desi s-a observat o imbunatatire la nivelul stresului, starea de bine a oamenilor a fost afectata, iar participantii si-au exprimat nerabdarea de a-si relua activitatea pe Facebook, mai arata studiul publicat luna trecuta in Journal of Social Psychology.
In plus, oamenii nici nu au observat scaderea nivelului cortizolului, sustinand ca se simt la fel de stresati ca inainte de a lua aceasta pauza.
Mai mult, alte studii au indicat faptul ca Facebook te poate ajuta sa faci fata stresului.
Astfel, cercetatorul Renwen Zhang de la Northwestern University a realizat un sondaj in randul a 560 de studenti activi pe... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2018, ora 00:00
Filosoful Mihai Sora spune ca i-a fost "raportat" contul de Facebook si rememoreaza perioada comunismului, in care a fost urmarit si turnat la Securitate, i-a fost ascultat telefonul si citita corespondenta.
"28 noiembrie 2017: Cer negru deasupra Romaniei", isi incheie Sora mesajul.
Intr-un mesaj postat marti dimineata pe Facebook, Mihai Sora spune ca i-a fost "raportat" contul si rememoreaza perioada comunista, in care era urmarit de Securitate.
"Am fost 'raportat' (se pare ca acesta este verbul corespunzator). In alte vremuri, sub alte stapaniri, exista turnatoria: foarte lucrativa pentru unii si, in orice caz, menita sa tina sub control orice fir de par care ar fi avut apucaturi rebele, turnatoria devenise, la un moment dat, in anii ceausismului tarziu, un reflex conditionat pentru multi oameni, - de la vecinul din bloc, seful de birou ori colegul de serviciu, la amicul ocazional, prietenul 'de nadejde' sau - in chip dramatic (caci spulbera toate resorturile familiale) - la fiul care isi turna tatal, tatal care isi nenorocea copilul", rememoreaza Mihai Sora.
El spune ca ani de zile a fost urmarit, "maturat", turnat, a avut telefonul ascultat, corespondenta citita si tradusa. "Securitatea avea angajati care traduceau toate scrisorile in limba romana, daca se intampla sa scrii in franceza, in germana, in engleza sau in alte limbi", explica el.
Mihai Sora mai spune, in acest context, ca dosarele deschise pe numele sau si aflate in arhiva CNSAS sunt "multe,... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 09:34
Presedintele american, Barack Obama, are, incepand de luni, propriul sau cont de Facebook.
Pe profilul de Facebook a fost postat si un prim mesaj. "Buna, Facebook! In sfarsit, am propria mea pagina. Sper ca acesta va deveni un spatiu in care sa putem avea conversatii reale despre cele mai importante tematici din Statele Unite, un spatiu in care sa puteti afla lucruri direct de la mine, un loc in care sa imi impartasiti gandurile si povestirile voastre. Va puteti astepta si la lucruri doar pentru amuzament", a scris pe Facebook Barack Obama.
SUA au inregistrat progrese in diminuarea emisiilor de carbon, dar mai sunt necesare eforturi, a completat Obama, postand si o inregistrare video in care vorbeste despre flora si fauna din curtea Casei Albe.
"Sunt multe animale si aici. Este o vulpe ascunsa pe undeva, am vazut-o eu, s-a plimbat in jurul Biroului Oval. Avem si un soim care zboara pe aici, unii copii i-au dat numele Lincoln. In afara de veverite, eu cel mai ...citeste mai departe despre "Obama are, in sfarsit, propriul sau cont de Facebook - Nimeni nu poate fi prieten cu el" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 23:14
Anna Stoehr este probabil cea mai in varsta utilizatoare de Facebook. Fiind nascuta in 1900, acesta nu putea beneficia de reteaua de socializare, deoarece formularul de inregistrare nu ajungea asa departe.
Insa nu a renuntat, asa incat s-a declarat cu 15 ani mai "tanara", ca sa-si poate face cont, scrie Sudinfo.
Centenara s-a familiarizat cu noile tehnologii prin intermediul lui Joseph, un cunoscut al fiului sau Harlan.
Joseph i-a vandut lui Harlan primul sau telefon performant. La momentul vanzarii, Harlan a mentionat-o in discutii si pe mama lui. Deoarece Harlan are deja ...citeste mai departe despre "Povestea femeii de 114 ani care s-a lovit de "discriminarea" Facebook" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 16:06
Numarul conturilor atribuite utilizatorilor romani de Facebook a ajuns, la jumatatea acestui an, la 7,2 milioane, in timp ce numarul paginilor romanesti cuantificate pe pagina de socializare a depasit 25.000, in crestere cu 5% fata de inceputul anului, arata datele Facebrands.ro, serviciul de monitorizare a paginilor romanesti create pe reteaua sociala Facebook.
Conform sursei citate, in fiecare luna in jur de 4 milioane de utilizatori de Facebook interactioneaza cu continutul publicat pe paginile romanesti ale retelei de socializare.
Astfel, in luna martie din 2014, Facebrands a inregistrat un maxim de 4.357.148 utilizatori care au intrat in contact prin 'Like', 'Share' sau 'Comment' la nivel de continut sau mesaj pe cele 25.000 de pagini romanesti de Facebook.
Statistica releva faptul ca, in prima jumatate a anului 2014, un numar de 8.973.726 utilizatori unici de Facebook au interactionat cu paginile romanesti de Facebook, o parte insemnata din acest total fiind utilizatori straini.
In intervalul ianuarie - iunie 2014, numarul paginilor de Facebook a crescut cu putin peste 1.000 (+5% fata de inceputul anului. Cele mai multe pagini romanesti de Facebook au fost create intre anii 2011-2012 (15.600), respectiv in 2013 (3.967).
Majoritatea acestor pagini sunt in categoriile: Afaceri locale (2.616), Arta si Cultura (1.582), Sanatate & Ingrijire personala (1.397), Magazine online (1.396) si Bloguri (1.058).
Potrivit Facebrands.ro, dintre cele 7,2 milioane de... mai mult
Luni, 21 Iulie 2014, ora 08:55
Numarul romanilor care au cont pe Facebook a ajuns, in aprilie, la 7,2 milioane, in crestere cu 2,85% fata de ultima raportare din februarie, arata datele cuantificate de facebrands.ro, site care monitorizeaza paginile create pe cunoscuta pagina de socializare, pe plan local.
Din totalul utilizatorilor, 93,6% (6.739.140 persoane) isi setasera orasul, iar cei mai multi detinatori de cont Facebook provin din Bucuresti, cu 1,48 milioane de persoane (21,97% din total), urmati de cei din Cluj-Napoca (260.040 persoane, 3,86%), Timisoara si Iasi (cate 260.000 persoane, 3,86%).
La polul opus, cu numarul cel mai mic de utilizatori Facebook, se situeaza orasele: Gaesti (11.200, respectiv 0,17% din total), Rosiori de Vede (10.600 persoane, 0,16%), Dragasani (10.200,0,15%) si Carei (10.140, 0,15%).
Potrivit statisticii Facebrands, persoanele cu varste cuprinse intre 25-34 de ani (29,8% din total) detin suprematia la capitolul accesarii cu frecventa ridicata a Facebook.
Pe locurile urmatoare se situeaza persoanele cu varste intre 35 si 44 de ani (17,4%) si cele intre 13 si 17 ani (13,5%).
Raportul dintre persoanele care utilizeaza reteaua de socializare Facebook este in favoarea barbatilor (cu 65% dintre conturi). Femeile utilizeaza in proportie de 35% Facebook, in timp ce, din punct de vedere al starii civile, persoanele casatorite sunt pe primul loc (51,86%), urmate de persoanele singure, cu 30,25% din total.
In ceea ce priveste clasamentul celor mai accesate... mai mult
Luni, 14 Aprilie 2014, ora 08:57