Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit, miercuri, ca este neconstitutionala Legea de modificare a articolului 435 din Codul fiscal, care prevede ca operatorii economici care intentioneaza sa distribuie si sa comercializeze angro produse energetice au obligatia sa detina spatii de depozitare corespunzatoare.
"A admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 87 de deputati apartinand Grupurilor parlamentare ale Uniunii Salvati Romania, Partidului National Liberal, Partidului Miscarea Populara si de deputati neafiliati, precum si de Guvernul Romaniei si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea art. 435 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal este neconstitutionala, in ansamblul sau", se precizeaza in minuta deciziei.
In sesizarea transmisa CCR, USR a sustinut ca actul normativ restrange numarul de concurenti pe piata produselor energetice. Potrivit USR, prevederile proiectului legislativ incalca principiul liberei circulatii a marfurilor, consacrat prin art. 34 - 36 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene (TFUE).
Prin obligarea intreprinderilor la suportarea costurilor pentru infiintarea depozitelor, in special a intreprinderilor mici si mijlocii, devine dificila, daca nu imposibila, functionarea acestora, se mai explica in sesizarea USR.
Potrivit acesteia, se incalca si principiul neretroactivitatii, intrucat operatorii economici care detin deja atestate valabile sunt obligati sa se supuna noii proceduri, in... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 16:32
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, vineri, in sedinta de guvern, ca doreste reducerea termenului de intrare in vigoare a modificarilor la Codul Fiscal, de la 6 la 3 luni, precizand ca este nevoie de aceasta masura pentru a putea aplica Legea salarizarii.
"Este si o solicitare din partea noastra pentru a putea pregati aplicarea legii salarizarii, precum si reducerea impozitului pe venit si a cotelor contributiilor de asigurari sociale.
Va solicitam deci modificarea unui articol din Codul Fiscal, cu precizarea ca nu e vorba de cresteri de taxe sau impozite ori de introducerea altora noi.
Este vorba de reducearea unui termen, de la 6 la 3 luni de intrare in vigoare a modificarilor Codului Fiscal", a spus Olguta Vasilescu, in debutul sedintei de guvern.
Ea a mentionat ca de aceasta masura este nevoie pentru ca Legea salarizarii ar fi trebuit sa apara "la pachet" cu modificarile la Codul Fiscal si trebuie "recuperata aceasta intarziere".
Articolul la care face referire ministrul Muncii este articolul 4 al Codului Fiscal.
"Prezentul cod se modifica si se completeaza prin lege, care intra in vigoare in termen de minimum 6 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", se arata in Legea 227/2015. Asta inseamna ca orice modificare a Codului Fiscal trebuie sa respecte acest termen, de minimum sase luni.
Logica acestei prevederi este de a da predictibilitate legii fiscale, asa incat populatia si firmele sa isi poata face... mai mult
Vineri, 30 Iunie 2017, ora 17:34
Se cuvine sa prezentam in detaliu modificarile de taxe si impozite care se impun din noul an, odata cu Codul fiscal care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Amintim astfel, mai intai, ca prin Legea 227/2015 privind Codul fiscal, au fost aduse modificari in mai multe domenii. Facem referire la impozitul pe sediul firmei, noile cote de TVA, contributiile datorate PFA din 2016, modificari microintreprinderi 2016 si impozit pe dividende.
Impozitul pe sediul firmei in 2016 De interes major sunt si modificarile privind impozitul pe sediul firmei din 2016. Iata care sunt noutatile aduse de Legea 358/2015, care poate fi consultata aici in Contabilul.manager.ro.
Daca anul trecut aveam un impozit pentru un apartament detinut de o persoana fizica in procent de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, incepand cu 2016, se aplica un impozit diferentiat, in functie de utilizarea constructiei (regim mixt, locuinta sau activitati economice).
Prin urmare, pentru cladirile utilizate exclusiv ca locuinte, se aplica un impozit in procent de 0,08%-0,2% din baza impozabila a apartamentului, primariile avand posibilitatea sa stabileasca cota de impozitare, in acest interval, asa cum atentioneaza intr-o analiza recenta si consultantul fiscal Adrian Benta.
In schimb, daca in apartamentul respectiv isi desfasoara activitatea o firma sau un sediu de PFA, rata de de impozitare este cuprinsa intre 0,2% si 1,3% din valoarea acesteia. Faptul ca se deruleaza activitati ecomonice in... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 16:54
1Noul Cod fiscal intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016 si contine cateva modificari importante.
Ziare.com a stat de vorba cu specialisti de la EY Romania despre cele mai importante 12 schimbari de ordine fiscal care vor intra in vigoare anul viitor.
Modificari impozit pe profit
Cristina Hudac - Tax Manager, Direct Taxes, EY Romania
1. A fost introdusa o prevedere specifica in noul Cod fiscal conform careia erorile contabile care se vor corecta prin contul de profit si pierdere nu vor determina necesitatea depunerii de declaratii rectificative pentru impozit pe profit.
2. Conditia de baza pentru deducerea cheltuielilor a fost reformulata in contextul noului Cod fiscal, astfel ca vor fi deductibile acele cheltuieli care sunt efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, spre deosebire de regula generala de deductibilitate valabila pana la 31 decembrie 2015, conform careia erau deductibile doar acele cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri ...citeste mai departe despre "Codul fiscal 2016: Cele mai importante 12 modificari" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Decembrie 2015, ora 06:45
"Autumn tax update forum", eveniment ce analizeaza si dezbate fiscalitatile in Romania si a principalelor modificari aduse de noul Cod Fiscal, reunind reprezentanti ai Ministerului Finantelor si experti in domeniu, va avea loc pe 14 octombrie 2015, la Bucuresti, Hotel Radisson Blu, incepand cu ora 13:00.
In cadrul "Autumn tax update forum" se vor dezbate subiecte legate de:
Modificari aduse de noul Cod de procedura fiscalaImpozitul pe profit, principalele modificari aduse de noul Cod FiscalPrevederile Codului fiscal referitoare la scutiri versus Conventii de evitarea dublei impuneri versus Directiva nr.2003/49/CESolutii informatice dezvoltate local, adaptate la legislatia si sistemul romanescPrincipalele modificari ale noului Cod Fiscal, din perspectiva TVAPreturile de transfer si consecintele fiscaleAngajari si concedieri la nivel de top managementAspecte fiscale aferente numirii si revocarii managementului
Printre specialistii care vor discuta despre aceste aspecte se vor afla:
Luisiana Dobrinescu, Managing Partner, Dobrinescu Dobrev SCAMihaela Davidovici, Consilier, Serviciului Impozite Directe, din cadrul Directiei Generale de Legislatie Cod fiscal si Reglementari Vamale din cadrul Ministerului Finantelor PubliceFelix Enescu, Sales Manager, HTSSOana Iacob, Sef serviciu, Serviciul de TVA din cadrul Directiei Generale de Legislatie Cod fiscal si Reglementari Vamale din cadrul Ministerului Finantelor PubliceCristina SaulescuU, Tax Manager, PKF FincontaDragos... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2015, ora 13:26
2016 va fi anul cu cele mai multe modificari fiscale si vamale din ultimii 10 ani, o adevarata provocare pentru mediul de afaceri. Rescrierea Codului Fiscal, a Codului de Procedura Fiscala si a Codului Vamal Unional, un proces complex si de lunga durata s-a finalizat.
In acest sens, se va desfasura seminarul "Noul Cod Fiscal. Noul Cod de Procedura Fiscala. Noul Cod Vamal", care va avea loc pe data de 8 octombrie 2015, la Hotel Del Mar Mamaia, Constanta.
In cadrul acestui seminar se vor analiza impactul noilor reglementari fiscale si vamale si se va incerca sa se identifice posibile provocari si/ sau oportunitati pentru companii.
Printre tematicile discutate in cadrul seminarului se vor afla:
Reducerea cotei de TVAModificari privind impozitul pe profitModificari privind impozitul cu retinere la sursaModificari privind TVAImpozitul pe venit si contributiile sociale: veniturile din activitati dependente si independente, veniturile din investitii, alte tipuri de venituriSchimbari privind regimul microintreprinderilorNoutati in sfera impozitelor si taxelor localeAccizele din 2016Modificari aduse de Noul Cod de Procedura FiscalaCodul Vamal Unional - 1 mai 2016
Specialistii care vor dezbate aceste problematici sunt:
Ana Petrescu - Manager, Departamentul Servicii Fiscale, Impozite directe, Deloitte RomaniaAdrian Stoian - Manager, Departamentul Servicii Fiscale, Impozitarea persoanelor fizice, Deloitte RomaniaAlexandra Bunea-Oprisescu- Manager, Departamentul... mai mult
Luni, 05 Octombrie 2015, ora 13:25
In timp ce Romania se afla intr-un proces amplu de rescriere a Codului fiscal, este de asteptat ca schimbarile sa nu se opreasca aici, intrucat pe plan international exista o initiativa de amploare care va schimba radical modelul de business al companiilor multinationale.
Proiectul BEPS reprezinta o mobilizare fara precedent a tarilor OECD/G20, care inainteaza intr-un ritm alert si care in scurt timp va redefini principiile fiscalitatii in domeniul impozitelor directe.
Planul BEPS vizeaza recomandari privind modificari la nivelul tratatelor de evitare a dublei impuneri, legislatiei domestice a statelor, precum si altor instrumente internationale privind schimbul de informatii.
In acest context, evenimentul "BEPS: rEvolutia fiscala. Impactul noilor reguli asupra afacerii dumneavoastra", care se va desfasura pe data de 16 iunie 2015, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, isi propune sa dezbata teme precum:
Schimbari ale legislatiei fiscale preconizate la nivel mondialImpactul initiativelor la nivelul Uniunii EuropeneRaspunsul autoritatilor romane la BEPSSchimb de informatii - obligatii noi pentru contribuabili si autoritatiLimitarea deducerii costurilor cu finantareaPreturi de transfer: active intangibile si servicii de rutinaAlocarea de riscuri si capital in tranzactiile intra-grupNoile cerinte de documentare in materie de preturi de transfer
Mai multe detalii despre eveniment si inscrieri, pe www.business-mark.ro. mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 12:42
Cea de-a doua editie a evenimentului "Tax & Finance Forum" se va desfasura in perioada 6- 7 mai 2015, la Hotel Athenee Palace Hilton din Bucuresti.
Forumul constituie un prilej de analiza si dezbatere a fiscalitatii in Romania, reunind reprezentanti ai Ministerului Finantelor, ai celor mai mari companii de consultanta si experti financiari, factori de decizie din departamentele financiar-contabile ale celor mai importante companii prezente pe piata romaneasca.
In prima zi a "Tax & Finance Forum" se vor dezbate subiecte legate de: legislatia europeana, modificari, armonizarea legislatiei romanesti, Noul Cod Fiscal, TVA, impozitul pe profit/venit, contributii sociale, impozitarea veniturilor obtinute de nerezidentii din Romania, optimizarea si planificarea fiscala, solutii eficiente de restructurare si reorganizare a afacerii.
A doua zi a evenimentului va oferi raspunsuri la unele dintre cele mai importante aspecte fiscale in cadrul unor seminarii sustinute de reprezentanti ai celor mai mari companii de consultanta.
Mai multe detalii despre eveniment si inscrieri, pe www.business-mark.ro.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Camerei Consultantilor Fiscali din Romania. mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 12:59
Ministerul Finantelor Publice a retras sambata, de pe site-ul institutiei, in urma solicitarii premierului Victor Ponta, proiectele Codului Fiscal si al celui de Procedura Fiscala, pentru ca acestea sa fie analizate in cadrul Guvernului inainte de inceperea dezbaterii publice.
"Intentia Guvernului este de a initia o dezbatere publica deschisa si transparenta cu privire la modificarile necesare Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala, insa dorim, in acelasi timp, si adoptarea de masuri care sa contribuie la continuarea cresterii economice si la limitarea extinderii poverii fiscale. In prezent, una dintre prioritatile Guvernului este de a limita evaziunea fiscala, inclusiv prin modificari ale Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala. Modalitatea in care se vor concretiza aceste intentii, dupa discutii cu specialisti si societatea civila, va fi decisa de Guvern si va fi supusa consultarii publice inainte de aprobarea de catre Parlamentul Romaniei. Propunerile care vor fi asumate de Guvern vor fi dezbatute si asumate, impreuna cu Bugetul pentru anul 2015, de catre Parlamentul Romaniei", se arata intr-un comunicat al MFP.
Ministerul de Finante publicase, vineri seara, pe site, un proiect de modificare a Codului Fiscal, conform caruia cladirile aflate in proprietatea persoanelor fizice care sunt folosite in scop nerezidential urmau sa fie impozitate suplimentar, impozitele pentru autoturismele mici se mareau, iar cele pentru masinile cu capacitatea de peste... mai mult
Sambata, 12 Iulie 2014, ora 16:16