Litoralul a prins viata in criza: Terenuri ieftine, noi constructii si turisti care raman in tara

Marti, 15 Septembrie 2015, ora 10:46
4743 citiri
Litoralul a prins viata in criza: Terenuri ieftine, noi constructii si turisti care raman in tara
Foto: Pixabay

Vara lui 2015 a fost cel mai bun sezon de business pentru afacerile de pe Litoral, anuntand un 2016 cu rezultate record in turism, transport si constructii, arata o analiza KeysFin, realizata pe baza datelor financiare ale firmelor din zona Dobrogea.

2015 a fost cel mai bun an pentru turismul de pe Litoral, arata datele hotelierilor, care au raportat un numar record de turisti. Au fost weekend-uri in care in statiunile de la Marea Neagra s-au aflat peste 400.000 de turisti, numar fara precedent in istoria Litoralului.

Rezultatele au fost influentate, desi pare secundar, de dezvoltarea infrastructurii HORECA de pe Litoral. Iar un cuvant greu de spus in acest sens l-a avut sectorul constructiilor, care a adunat roadele investitiilor semnificative din ultimii ani, mai ales ale micilor intreprinzatori.

Potrivit analizei Keysfin, Litoralul a atras in ultimii patru ani afaceri in constructii de peste 15,7 miliarde de lei, in crestere cu peste 50% fata de perioada precedenta.

Datele de la Institutul National de Statistica arata, de exemplu, ca in luna iulie 2015 erau obtinute autorizatii de constructie pentru 493 de cladiri cu destinatie rezidentiala (in principal hoteluri si pensiuni), intr-o crestere sensibila fata de cele 446 de autorizatii emise in perioada similara din 2014.

Interesul investitorilor in constructii pentru zona litorala este dovedit si de evolutia numarului de firme cu acest obiect de activitate. Astfel, daca in 2010 erau inregistrate 2775 de societati specializate in constructii, in 2014, numarul acestora a crescut cu mai mult de o treime, la 3416 firme.

Asa s-a ajuns ca afacerile din acest sector sa evolueze semnificativ, in ciuda crizei, de la 2,21 miliarde lei in 2010 la 3,29 miliarde lei in 2014, iar perspectivele lui 2015 se indreapta spre depasirea pragului de 4 miliarde de lei.

De unde acest interes, mai ales intr-o perioada plina de provocari?

Potrivit analistilor de la KeysFin, investitiile majore in dezvoltarea urbana se datoreaza, in mod paradoxal, oportunitatilor create de criza.

"Din 2009, dar cel mai puternic in 2010, am asistat la o ieftinire semnificativa a terenurilor de pe Litoral, dar si din Delta. In plus, multe dintre afacerile speculative din perioada de boom economic s-au inchis pe fondul crizei, astfel ca pentru cei cu lichiditati au aparut oportunitati de investitii importante. Pe de alta parte, asistam la o dezghetare a apetitului investitional al celor care detineau terenuri si cladiri in zona litorala", afirma analistii KeysFin.

Un alt argument care sustine pe val sectorul imobiliar il constituie, potrivit acestora, reorientarea romanilor catre turismul de la Marea Neagra.

"Dupa anii negri 2010-2011, din 2012 asistam la o crestere sustinuta a numarului turistilor de pe Litoral si din Delta Dunarii. Romanii si-au reorientat cheltuielile de concedii, cautand solutii alternative, iar asta s-a tradus, mai ales, prin afluenta foarte mare de turisti de weekend.

Acest fapt a determinat investitorii sa isi faca curaj si sa deschida santiere, sa preia unitati hoteliere, sa le modernizeze si, poate cel mai important, sa construiasca altele noi", explica specialistii.

Mamaia, raiul constructorilor de pe litoral

Poate cel mai elocvent exemplu privind boom-ul constructiilor de pe Litoral il reprezinta statiunea Mamaia, acolo unde in ultimii patru ani s-au construit cateva zeci de hoteluri cu mai mult de 2000 de camere, majoritatea cu confort de 4-5 stele.

O evolutie spectaculoasa a marcat-o si statiunea Navodari, acolo unde, potrivit autoritatilor locale, s-au deschis peste 100 de pensiuni si hoteluri si asta numai in ultimii doi ani.

Arabesque, principalul jucator de pe piata materialelor de constructii, estimeaza ca business-ul in sectorul constructiilor din zona Dobrogei are un potential semnificativ in urmatorii ani.

"Asistam la o crestere a cererii de materiale de constructii pe toate segmentele, de la elemente de structura, la instalatii si dotari sanitare. Este vorba, in primul rand, de investitori privati care construiesc hoteluri, restaurante si alte facilitati turistice la un standard superior celui existent" afirma Laurentiu Leca, directorul filialei Arabesque Constanta.

Pe fondul cresterii business-ului regional, Arabesque a investit, la randul ei 4,000,000 lei in modernizarea si extinderea platformei sale comerciale deschisa in Constanta inca din anul 1998.

"Oportunitatile investitionale in zona ne-au determinat sa extindem paleta de servicii si produse si sa ne orientam oferta catre o gama extinsa de clienti", a mai declarat Laurentiu Leca.

Potrivit KeysFin, evolutia mixului de business din zona Dobrogei nu se bazeaza doar pe marii investitorii, un cuvand greu de spus avandu-l micii dezvoltatori.

"Alaturi de investitiile de anvergura, unul dintre motoarele care a dus la aceasta situatie de fapt il reprezinta initiativa particularilor, cei care au inteles acest trend si il fructifica prin dezvoltarea in regie proprie a unor spatii HORECA in regie proprie - restaurante, fast-food-uri, magazine alimentare, unitati de servicii - toata infrastructura necesara unui turism care tinde catre standarde cel putin decente in turism", au mai declarat expertii KeysFin.

Perspective pozitive pentru Litoral

Pe fondul evolutiei afacerilor din constructii, profiturile inregistrate de firmele care activeaza in Dobrogea au crescut exponential, de la 169 milioane lei in 2010 la 239 milioane lei in 2014, iar perspectivele lui 2015 se anunta a fi pe masura.

"Datele preliminare din primul semestru, coroborate cu semnalele din vara acestui an indica un avans al cifrei de afaceri din acest sector cu 25-30% si al profitabilitatii cu cel putin 20 de procente", afirma analistii KeysFin.

Potrivit expertilor de la Arabesque, rezultatul pozitiv al sezonului estival 2015, temperarea efectelor crizei, cresterea gradului de incredere in economie, dezghetarea relativa a finantarilor bancare si implicatiile noului Cod Fiscal - mai ales reducerea TVA-ului - fac ca perspectivele lui 2016 sa fie unele pozitive.

"Litoralul, cu cei doi vectori de crestere ai sai, turismul si transporturile (Portul Constanta, Autostrada Soarelui etc.) are toate sansele sa devina al doilea pol de crestere economica a Romaniei. Noi suntem si vom fi prezenti acolo pentru a sustine eforturile dezvoltarii unei infrastructuri de tip modern absolut necesare", a mai declarat Laurentiu Leca.

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societatile comerciale si PFA-urile active din Romania, comunicate de institutiile statului.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#constructii litoral, #investitii litoral, #litoral 2016 , #Turism in Romania