Topul celor mai periculoase zone de business din Romania

Luni, 15 Iunie 2015, ora 10:22
1603 citiri
Topul celor mai periculoase zone de business din Romania
Foto: Split Shire

Sa faci afaceri in Romania este, in continuare, un adevarat "sport" extrem. Trebuie sa iti alegi cu mare atentie partenerii, sa gandesti business-ul pornind de la realitati si nu de la promisiuni, indiferent de la cine vin.

Statisticile KeysFin arata ca nu exista zona in care flagelul insolventei sa nu loveasca, insa exista tendinte la nivel regional pe care este bine sa le iei in calcul.

Potrivit ultimelor date oficiale privind insolventele, numarul cazurilor noi de firme intrate in aceastaprocedura a scazut semnificativ in acest an, dovada ca economia da semne de viata.

Numarul firmelor intrate in insolventa in primele patru luni ale anului 2015 a fost de numai 3833, fata de 8889 in intervalul similar din 2014, respectiv 10.379 in 2013.

Cele mai multe cazuri de insolventa au fost semnalate in judetele din Sud-Vest (24%), urmate de cele din Sud (16%), Centru (15%), Nord-Est si Vest (8%).

Zona Bucuresti-Ilfov, in anii trecuti liderul afacerilor riscante, se afla abia la 7%, fata de 21% in 2014 respectiv 18% in 2013.

Ce a determinat aceasta schimbare pe harta insolventelor din Romania? Potrivit analistilor de la KeysFin, avem de-a face cu o reasezare a afacerilor pe coordonate mult mai stabile.

"Cei sase ani de criza au adus schimbari semnificative in modul in care se face business in Romania. Mediul de afaceri s-a curatat in parte de firmele cu probleme (cele mai multe fiind inregistrate in Bucuresti-Ilfov), gratie si noului Cod al Insolventei, care are prevederi menite sa sustina derularea rapida a procedurii falimentului si sa previna declararea insolventei in oriceconditii", afirma analistii de la KeysFin.

Un aport semnificativ,potrivit acestora,l-a avut si comportamentul bancilor, care au inchis orice legatura de finantare in raport cu firmele in insolventa. De asemenea, rolul mult mai puternic jucat de stat prin inspectiile fiscale si scaderea perioadei de observatie la maximum un an a determinat tot mai multe firme sa caute solutii de restructurare in afara procedurii de insolventa.

Pe de alta parte, dupa anii boom-ului economic si perioada de criza, oamenii de afaceri au inteles ca sa semnezi un contract cu ochii inchisi, sa tai o factura fara sa stii cu cine ai de-a face, reprezinta o misiune sinucigasa.

Astfel ca tot mai multe companii au ales sa contracteze servicii de business information, cum sunt cele oferite de KeysFin. "Aceste asigurari de business sunt tot mai raspandite in economie, la toate nivelurile, de la multinationale la SRL-urile de bloc. Si-au protejat afacerile si astfel au reusit sa supravietuiasca in jungla economica", au declarat analistii de la KeysFin.

Economistii avertizeaza insa ca statistica nu reprezinta decat o fotografie a unei realitati mult mai complexe, plina de provocari. Blocajul financiar, cel mai mare pericol, este inca la un nivel ridicat.

"Sunt inca domenii, precum retailul, constructiile si agricultura, acolo unde platile se fac cu intarzieri din cauza comportamentului unor firme care supravietuiesc din rulajul financiar. In momentul in care o astfel de firma se blocheaza, afecteaza intreg lantul comercial", explica analistii.

Anul trecut, numarul insolventelor in Romania a crescut cu 5%, de la 29.997in 2013 la circa 31.500 de firme. Spre comparatie,in Rusia au fost aproape 10.000 deinsolventein 2014,in Cehia circa 6.500,iar in Ungariaputinpeste 15.000.

KeysFin estimeaza ca numarul firmelorin insolventadin Romaniava scadea in acest an cu20-30%.

"Trendul marcat de statistici este unul semnificativ si pozitiv. Daca situatia economica nu va include surprize negative, in genul riscului valutar si situatiei externe, exista potentialul ca Romania sa iasa din topul tarilor cu cele mai multe cazuri de insolventa din Europa",afirma analistii.

Potrivit acestora, acest trendva influenta inclusiv atragerea de investitii straine."Noul Cod Fiscal, scaderea TVA-ului la alimente, dezghetarea creditarii de business, toate aceste elemente ar putea influenta pozitiv perceptia si evolutia business-ului in Romania", au mai spus analistii.

Cum eviti sa intri in hora insolventelor

Expertii de la KeysFin au cateva sfaturi esentiale pentru cei care fac business. In primul rand, sa isi construiasca afacerea pornind de la realitati, nu pe promisiuni, indiferent de la cine vin acestea.

In al doilea rand, sa se informeze temeinic cu privire la firmele cu care vor avea relatii de business - cum stau cu cifra de afaceri, cu datoriile, ce plaja de clienti au, daca prezinta antecedente de natura sa genereze posibile incidente comerciale etc.

In al treilea rand, este absolut esential construirea unui business-plan care sa includa asigurari si fonduri de "rezistenta" in caz de blocaj financiar.

In alta ordine de idei, e bine ca oamenii de afaceri sa evite mirajul unei relatii comerciale cu o firma aparuta peste noapte si sa incerce sa isi construiasca grupuri de afaceri cu firme de incredere, cu un comportament corect.

"Decat sa tai 50 de facturi si sa nu incasezi nimic, mai bine tai numai doua, dar esti sigur ca vei fi platit la timp", spun analistii KeysFin.

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.Informatiile prezentate in acest material trebuie privite ca unele orientative, tinand cont de faptul ca exista firme care revin cu corectii asupra declaratiilor fiscale.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#zone business insolventa, #insolvente afaceri, #cele mai periculoase zone de business , #Insolventa