Iohannis, despre pastrarea acordului cu FMI: Nu e doar treaba Guvernului sa hotarasca, ar fi grav

Vineri, 20 Februarie 2015, ora 10:07
1118 citiri
Iohannis, despre pastrarea acordului cu FMI: Nu e doar treaba Guvernului sa hotarasca, ar fi grav
Foto: larepublica.ec

Presedintele Klaus Iohannis a spus, joi, despre declaratiile Executivului privind incheierea si neprelungirea acordului cu FMI, ca nu e doar treaba Guvernului sa hotarasca ca mai trebuie sau nu acord si, sa ia decizii astfel, fara a cunoaste motivatiile, ar fi destul de grav.

Presedintele Iohannis a precizat ca pastrarea sau nu a acordului cu FMI este o chestiune care trebuie foarte bine gandita si judecata, intre mai multi actori potrivit Mediafax

"Mi se pare ca nu este doar treaba Guvernului sa hotarasca ca mai trebuie sau nu mai trebuie acord cu FMI. Chestiunea nu este simpla fiindca, de data aceasta, sunt argumente foarte serioase, pro si contra, si aici, daca discutia se duce mai departe, e mai usor sa se gaseasca o solutie", a spus Klaus Iohannis la Digi24.

Presedintele a tinut sa dea si un exemplu, precizand: "Daca ar fi venit ministrul Finantelor sa spuna: Domnule, noi ne pregatim sa intram in zona euro. Asumat este termenul 2019. Nu poti sa intri direct, trebuie doi ani de pregatire, un program de rata fixa la schimb. Deja ajungem foarte repede. Si atunci sa ne spuna: Bun, nu vrem acord cu FMI, fiindca inlocuim ancora FMI (..) Romania nu mai are nevoie de acea ancora de tara in dezvoltare, ci are nevoie de o ancora noua, care este acordul care duce spre integrarea in zona euro".

El a aratat ca aceasta ar fi fost explicatia pe care "ar fi gasit-o buna si ar fi sustinut-o".

"Dar, asa, pur si simplu sa ne spuna ca nu mai e nevoie de acord, ok, de ce nu mai e nevoie? Ma intreb si eu. Sa ia un Guvern decizii doar asa, fara a cunoaste motivatiile, ar fi destul de grav", a mai comentat presedintele Klaus Iohannis.

Ministrul Finantelor, Darius Valcov a declarat la Realitatea TV ca actualul acord al Romaniei cu FMI expira in septembrie 2015 si ca "foarte probabil" acordul nu se va prelungi.

Valcov a fost intrebat daca are acordul Fondului pentru masurile anuntate in cadrul sedintei de Guvern, si care prevad, intre altele, o reducere sensibila a TVA si modificari de taxe si impozite.

"Nu l-am cerut", a raspuns Darius Valcov, argumentand ca actualul acord se incheie in septembrie 2015 iar noul Cod Fiscal intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016.

"Asta inseamna ca acordul nu se mai prelungeste?", a fost intrebat ministrul, el raspunzand: "Foarte probabil".

"Am depasit de mult stadiul in care trebuie sa vina profesorul sa ne arate unde e tabla si unde e usa. Trebuie sa avem doar dialog mult mai consistent cu mediul de afaceri", a mai spus ministrul Finantelor.

#Klaus Iohannis declaratii, #Klaus Iohannis pastrare acord FMI , #Stiri Guvern