Cele mai importante taxe si impozite modificate in noul Cod fiscal din 2016

Miercuri, 13 Ianuarie 2016, ora 16:54
4964 citiri
Cele mai importante taxe si impozite modificate in noul Cod fiscal din 2016

Se cuvine sa prezentam in detaliu modificarile de taxe si impozite care se impun din noul an, odata cu Codul fiscal care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Amintim astfel, mai intai, ca prin Legea 227/2015 privind Codul fiscal, au fost aduse modificari in mai multe domenii. Facem referire la impozitul pe sediul firmei, noile cote de TVA, contributiile datorate PFA din 2016, modificari microintreprinderi 2016 si impozit pe dividende.

Impozitul pe sediul firmei in 2016

De interes major sunt si modificarile privind impozitul pe sediul firmei din 2016. Iata care sunt noutatile aduse de Legea 358/2015, care poate fi consultata aici in Contabilul.manager.ro.

Daca anul trecut aveam un impozit pentru un apartament detinut de o persoana fizica in procent de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, incepand cu 2016, se aplica un impozit diferentiat, in functie de utilizarea constructiei (regim mixt, locuinta sau activitati economice).

Prin urmare, pentru cladirile utilizate exclusiv ca locuinte, se aplica un impozit in procent de 0,08%-0,2% din baza impozabila a apartamentului, primariile avand posibilitatea sa stabileasca cota de impozitare, in acest interval, asa cum atentioneaza intr-o analiza recenta si consultantul fiscal Adrian Benta.

In schimb, daca in apartamentul respectiv isi desfasoara activitatea o firma sau un sediu de PFA, rata de de impozitare este cuprinsa intre 0,2% si 1,3% din valoarea acesteia. Faptul ca se deruleaza activitati ecomonice in locuinta poate duce astfel la o crestere a impozitului de cel putin doua ori si de cel mult 13 ori. In cazul in care in ultimii cinci ani nu a avut loc o reevaluare a locuintei, impozitul se stabileste la 2% din valoarea impozabila.

Retinem ca firmele care au in proprietate constructii vor depune si o declaratie speciala de impunere, urmand sa plateasca in 2016 un impozit de 0,08-0,2% din valoarea impozabila a constructiilor rezidentiale pe care le detin si de 0,2-1,3% din cea a constructiilor nerezidentiale.

Cotele de TVA valabile din 2016, conform Contabilul.manager.ro

* 20% incepand cu data de 1 ianuarie 2016 si pana la data de 31 decembrie 2016

* 19% incepand cu data de 1 ianuarie 2017

* 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru unele prestari si/sau livrari de bunuri

* 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru unele livrari de bunuri si prestari de servicii

Incasarile din TVA reprezinta una dintre principalele surse de venit pentru bugetul statului (aproximativ un sfert din veniturile bugetare provin din TVA). Mai multe informatii despre efectele resimtite de consumatorii si firme in 2016 gasiti in acest interviu cu Daniel Anghel, partener la divizia de consultanta fiscala a PwC Romania, despre efectele reducerii TVA.

De asemenea, retinem ca se extinde sfera operatiunilor pentru care se aplica taxarea inversa/masuri de simplificare astfel:

- se introduce taxarea inversa in cazul cladirilor, partilor de cladire si a terenurilor de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune.

- se introduce taxarea inversa, pana la 31 decembrie 2018, in cazul telefoanelor mobile, tabletelor PC, laptop-urilor, consolelor de jocuri si a dispozitivelor cu circuite integrate.

Contributii PFA datorate din 2016

Modificari si completari privind contributiile sociale datorate de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente:

- Toate persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente sunt obligate la plata contributiei la asigurarile sociale (CAS) cu exceptia persoanelor fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale si a pensionarilor.

- Salariatii nu mai sunt exceptati

Modificari si completari privind veniturile din drepturi de proprietate intelectuala:

- A fost modificata cota de cheltuieli forfetare la 40%. Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se stabileste prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut;

- Posibilitatea optiunii de impunere finala a veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, situatie in care se retine impozit pe venit in cota de 16% asupra venitului brut din care se deduce cota forfetara de cheltuieli si contributiile sociale obligatorii retinute la sursa, contribuabilul nu are obligatia depunerii declaratiei anuale privind venitul realizat formular D200;

- Fara optiune de impunere finala, situatie in care se retine impozit pe venit 10% la venitul brut si contributiile sociale obligatorii retinute la sursa, contribuabilul are obligatia depunerii declaratiei anuale privind venitul realizat- formular D200, iar organul fiscal va emite decizia de impunere anuala;

Cota de impunere pentru platile anticipate:

- cota pentru contributia individuala - 10,5%;

- cota integrala (26,3%, 31,3% sau 36,3%) daca se opteaza pentru aceasta, in cadrul formularului 600, pana la data de 31 ianuarie.

Contributia la asigurari sociale de sanatate pentru PFA (CASS)

Persoanele fizice autorizate datoreaza o contributie la sanatate (CASS) in cota de 5,5%, insa baza de calcul difera in functie de modul de impunere a PFA - in sistem real sau pe baza normei de venit.

Astfel, pentru impunerea in sistem real baza de calcul este reprezentata de venitul net anual realizat exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale (diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale).

In cazul impozitarii la norma de venit baza de calcul este valoarea anuala a normei de venit, raportata la cele 12 luni ale anului, ce nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe sara (care din 1 iulie 2015 este de 1050 lei), daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Modificari microintreprinderi 2016

1. Impozitul pe dividendul distribuit persoanelor fizice este de 5%, cota redusa fiiind aplicata pentru toate dividendele distribuite acestor persoane fizice, de la 1 ianuarie 2016, indiferent in ce exercitiu financiar s-a realizat profitul ce se distribuie.

Nota: In cazul in care persoana fizica care incaseaza dividendul in anul 2016 realizeaza si alte venituri supuse contributiei de sanatate (venituri din salarii, chirii, activitati independente), in perioada fiscala a distribuirii dividendului, nu se plateste contributie de sanatate de 5,5% pentru aceste dividende.

2. Dividendele platite unei alte persoane juridice sunt supuse aceleasi cote de impozit pe dividend de 5%. Cota se aplica numai daca nu se beneficiaza de scutirea de impozit pe dividend.

Si in 2016 se mentine scutirea de impozit pe dividende pentru dividendele platite de la o societate la o alta societate daca persoana juridica ce incaseaza dividendul detine mai mult de 10% din capitalul platitorului de dividend pe o perioada mai mare de un an, analizata la data platii dividendului.

3. Retinem ca plafonul cifrei de afaceri pentru aplicarea impozitului pe venitul microintreprinderii se majoreaza la 100.000 euro, iar impozitul se aplica diferentiat, raportat la numarul de salariati ai societatii tip microintreprindere:

a) 1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;

b) 2% pentru microintreprinderile care au un salariat;

c) 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati.

Modificarea impozitului pe dividende, conform Fiscalitatea.ro

- Dividendele platite de o societate, persoana juridica romana, catre o alta persoana juridica romana se impoziteaza cu procentul de 16%.

- Foarte important: nu se aplica impozitul pe dividende daca persoana ce incaseaza dividendele detine la societatea afiliata mai mult de 10% din capitalul social pe o perioada mai mare de 1 an.

- Incepand cu 1 ianuarie 2017, impozitul pe dividende este in procent de 5%.

Mihaela Pascu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#microintreprinderi, #pfa 2016, #TVA 2016, #noul cod fiscal 2016, #impozitul de dividende, #impozitul pe sediul firmei, #contributii pfa, #cass, #codul fiscal 2016 , #Stiri Taxe si impozite