Moody's avertizeaza ca masurile guvernului pot avea efecte pozitive pe termen scurt, insa pe termen lung ar putea strica totul

Sambata, 25 Noiembrie 2017, ora 20:01
951 citiri
Moody's avertizeaza ca masurile guvernului pot avea efecte pozitive pe termen scurt, insa pe termen lung ar putea strica totul
Foto: Ziare.com

Agentia de evaluare financiara Moody's se asteapta ca stimulentele fiscale din Romania sa contribuie la o crestere economica solida pe termen scurt, insa este putin probabil ca aceasta sa fie si sustenabila.

Potrivit raportului anual de tara al Moody's Investors Service, cresterea reala a PIB ar urma sa fie de 6,5% in 2017, urmand ca avansul sa incetineasca la 5% in 2018.

Profilul de credit al Romaniei (rating Baa3 cu perspectiva stabila) reflecta atuurile sale precum perspective favorabile de crestere pe termen mediu, un nivel moderat al raportului datorie guvernamentala-PIB si sustenabilitatea datoriei, iar printre provocari se numara tinerea sub control a cheltuielilor guvernamentale, cresterea absorbtiei fondurilor europene si intarirea guvernantei companiilor de stat.

"Desi Romania are experienta unei consolidari fiscale, politica expansionista din ultima perioada a erodat beneficiile aduse de consolidarea care a avut loc dupa criza financiara globala. In acelasi timp, politica macroeconomica prociclica a dus la majorarea rapida a salariilor, reprezentand un risc la adresa competitivitatii de pret a economiei romanesti si amplificand deficitul de cont curent", sustine autorul raportului de tara Daniela Re Fraschini, analist Moody's.

Moody's este de parere ca factorii care stau la baza cresterii economice, in frunte cu consumul privat, vor ramane probabil nemodificati, in conditiile in care politica fiscala expansionista va continua in 2017 si 2018.

Totusi, agentia de evaluare se asteapta la o incetinire a consumului privat, odata cu atenuarea impactului stimulentelor fiscale.

In plus, reformele structurale limitate, slabiciunile existente la nivelul cadrului institutional si eficientei institutionale, precum si politicile economice care limiteaza investitiile private mai mari continua sa constranga potentialul de crestere pe termen lung al Romaniei, subliniaza Moody's.

Potrivit raportului agentiei de evaluare, Romania a facut progrese semnificative in corectarea dezechilibrelor macroeconomice, creand conditiile pentru o crestere economica solida. Insa, aceste progrese ar putea fi erodate pe termen mediu.

Agentia de evaluare sustine ca situatia finantelor publice ale Romaniei a continuat sa se deterioreze in 2017, iar Moody's se asteapta ca aceasta tendinta sa continue in 2018. Acest lucru a aparut din cauza masurilor fiscale si bugetare adoptate in perioada 2015-2016, in cadrul noului Cod Fiscal, inclusiv o noua reducere a TVA, ...citeste mai departe despre "Moody's avertizeaza ca masurile guvernului pot avea efecte pozitive pe termen scurt, insa pe termen lung ar putea strica totul" pe Ziare.com

#rating Romania, #masuri Guvern, #cod fiscal , #Stiri Macroeconomie