Moody's avertizeaza Romania: Cresterea rapida a salariilor este periculoasa

Sambata, 25 Noiembrie 2017, ora 11:38
955 citiri
Moody's avertizeaza Romania: Cresterea rapida a salariilor este periculoasa
Foto: Arhiva Ziare.com

Cresterea rapida a salariilor pune in pericol competitivitatea economica a Romaniei si amplifica deficitul de cont curent, potrivit raportului anual de tara al agentiei de evaluare financiara Moody's.

In document se arata totusi ca profilul de creditare este sustinut de factori precum perspectivele favorabile de crestere economica pe termen mediu, nivelul moderat al raportului intre datoria guvernamentala si PIB si accesul la finantare ieftina.

Moody's recomanda Romaniei sa tina sub control cheltuielile guvernamentale, sa creasca absorbtia fondurilor europene si sa intareasca guvernanta la companiile de stat.

"Cu toate ca Romania a trecut printr-o consolidare fiscala, politica expansionista din ultima perioada a erodat beneficiile aduse de consolidarea care a avut loc dupa criza financiara mondiala. In acelasi timp, politica macroeconomica prociclica a dus la majorarea rapida a salariilor, punand in pericol competitivitatea economica si amplificand deficitul de cont curent", a afirmat Daniela Re Fraschini, vicepresedinte adjunct la Moody's si autoare a raportului.

Romania a facut progrese reale in corectarea dezechilibrelor macroeconomice, creand conditiile pentru o crestere economica solida. Cu toate acestea, aceste progrese ar putea fi erodate pe termen mediu.

Am putea avea o crestere economica de 6,5% in 2017, insa este improbabil ca ritmul sa fie sustenabil

Moody's se asteapta ca stimulii fiscali sa contribuie la o crestere economica solida pe termen mediu, dar este improbabil ca aceasta sa fie sustenabila. PIB-ul real ar trebui sa creasca cu 6,5% in 2017, urmand ca avansul sa incetineasca la 5% in 2018.

Factorii care vor alimenta cresterea economica, conduse de consumul privat, vor ramane probabil neschimbati, in conditiile continuarii politicii fiscale expansioniste in 2017-2018. Totusi, Moody's anticipeaza o incetinire a consumului privat, odata cu atenuarea impactului masurilor de stimulare fiscala.

In plus, reformele structurale limitate, vulnerabilitatile ramase la nivel institutional si politicile economice care impiedica investitiile private mai mari continua sa constranga potentialul de crestere pe termen lung al Romaniei, se arata in raport.

Situatia finantelor publice a continuat sa se deterioreze in 2017, iar Moody's anticipeaza ca aceasta tendinta va continua in 2018. Asta din cauza masurilor fiscale si bugetare adoptate in perioada 2015-2016 in cadrul noului cod Fiscal, inclusiv o noua reducere a TVA, de la 20% ...citeste mai departe despre "Moody's avertizeaza Romania: Cresterea rapida a salariilor este periculoasa" pe Ziare.com

#Moodys crestere salarii competitivitate Romania, #Moodys raport tara, #crestere economica , #Stiri Macroeconomie