Numarul filialelor institutiilor financiare din zona euro si UE a scazut si in 2013, precum si numarul de angajati, confirmand tendinta descrescatoare inregistrata in ultimii ani, a anuntat, vineri, Banca Centrala Europeana (BCE), transmite AFP.
In cele 28 de state din Uniunea Europeana, numarul filialelor bancilor interne si institutiilor de creditare a scazut anul trecut la 198.744 de unitati, comparativ cu 217.699 in 2012. In zona euro, numarul filialelor bancilor a ajuns, in 2013, la 163.171, de la 171.792, in 2012.
'Indicatorii structurali arata ca, in majoritatea statelor membre ale UE, a continuat tendinta descrescatoare in cazul numarului de filiale si de angajati ai institutiilor interne de creditare comparativ cu anii anteriori', se arata in comunicatul BCE.
In UE, numarul de angajati din sistemul bancar a scazut la 2,93 milioane in 2013, de la 3,027 milioane in 2012, in timp ce in zona euro erau anul trecut 2,027 milioane de persoane angajate in industria bancara, fata de 2,113 milioane in 2013.
Activele totale ale bancilor interne si institutiilor de creditare din cele 28 de state ale UE s-au ridicat la 2.289 mii de miliarde de euro in 2013, in scadere fata de 2.742 mii de miliarde de euro in 2012. In cele 18 state din zona euro, activele totale s-au ridicat la 1.132 mii de miliarde de euro, de la 1.444 mii de miliarde de euro in 2012.
BCE va prelua in noiembrie supervizarea sistemului bancar din zona euro si pregateste implementarea testelor de... mai mult
Sambata, 12 Iulie 2014, ora 09:47
Finalizarea recapitalizarii si restructurarii bancilor din Cipru ar trebui sa imbunatateasca increderea si sa contribuie la stabilitatea sistemului bancar cipriot, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch, transmite Reuters.
Totusi, bancile raman vulnerabile la riscurile legate de finantare si lichiditate si sunt expuse la presiuni semnificative privind calitatea activelor si profitabilitatea, in actuala perioada de recesiune a economiei cipriote, astfel incat ratingurile vor ramane o perioada in zona investitiilor speculative, avertizeaza agentia.
Fitch se asteapta ca economia Ciprului sa inregistreze un declin de 8,9% in 2013 si de 4,9% in 2014.
Ca urmare a pierderilor suferite de deponentii bancari, increderea in sistem s-a erodat, ceea ce a provocat o reducere a depozitelor.
Economistii se asteapta ca depozitele sa continue sa scada, urmand ca dependenta bancilor comerciale de finantarea oferita de Banca Centrala a Ciprului, care in luna august 2013 se ridica la 11,3 miliarde de euro (aproximativ 22% din depozitele bancare si 70% din PIB), sa continue sa creasca.
In schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, Cipru a fost nevoit sa accepte sa-si reduca drastic sectorul bancar, restructurand prima sa banca, Bank of Cyprus (BoC), si lichidand-o pe cea de-a doua, Laiki. Ciprul a devenit a cincea tara dintre cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenta... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 10:29
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a subliniat, joi, ca intre Romania si Cipru exista diferente majore, iar situatia din Cipru nu se va intampla si in tara noastra.
"Nu sunt asemanari intre situatia din Cipru si la situatia din Romania. Nu numai ca nu sunt asemanari, dar sunt si diferente de la cer la pamant. In Romania tot sistemul bancar este cam jumatate din PIB. In Cipru este de vreo 8 ori mai mare decat PIB. Ar trebui ca sistemul bancar din Romania sa creasca de vreo 14 ori, repede, si PIB sa nu creasca deloc, iar cand a crescut sistemul bancar din Romania de la 20 la 40% din PIB intre 2005 si 2008 PIB crestea cu 4% pe an sau 8%. Diferenta este de la cer la pamant.
Diferente mari sunt legate si de situatia fiscala. Romania a iesit din situatia de deficit excesiv, Cipru nu, Romania are sub 40% datoria publica, Cipru are 80% se duce spre 100%, si nu are cum sa sprijine bugetul din Cipru banci care sunt de cateva ori mai mari decat bugetul si care se bazeaza pe fluxuri externe. Noi nu avem asa ceva", a spus Isarescu.
Potrivit acestuia, orice antreprenor care trebuie sa dea salariu mai da o data impozite, contributii si asa mai departe.
In Romania exista foarte putini detinatori de fonduri lichide
"Aici (in Romania n.r.) nu se plimba sume imense de bani. Asa glumim, nici nu au unde sa descarce. Nu avem triaje de descarcat sumele astea de bani.
Bancile din Romania sunt bine capitalizate, a fost marita baza de capital in... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 16:36
Sistemul financiar-bancar din Romania ar trebui restructurat cat mai rapid, si trebuie sa isi asume acest lucru, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Florin Citu, economist independent.
"Pe termen scurt cel mai important lucru este stabilitatea sistemului financiar-bancar, lichiditate si intermediere financiara. Lichiditatea poate sa vina si este ajutata de Banca Centrala. Intermedierea financiara este de datoria sistemului financiar-bancar.
Sistemul ar trebui restructurat cat mai rapid. Romania nu are aceeasi intermediere financiara, activele din PIB nu sunt la acelasi nivel ca in alte tari si totusi de fiecare data cand se intampla ceva intr-o tara, cum a fost Cipru zilele acestea, toata lumea se uita catre Romania si se intreaba daca acolo este o problema. Nu ar mai trebui sa se uite spre Romania ca sa se intrebe. De aceea trebuie sistemul financiar-bancar restructurat", a spus Citu.
Romanii trebuie sa poata avea incredere in sistemul financiar-bancar pentru ca tara sa aiba crestere economica
Potrivit acestuia, cursul nu ar trebui sa reactioneze imediat cand se intampla asa ceva, precum vestile cu privire la Cipru.
"Sistemul financiar-bancar trebui sa isi asume acest rol de a se restructura. Pe termen scurt ai nevoie sa refaci increderea in sistemul financiar-bancar. Acesta este un obiectiv care ar trebui sa fie al intregului sistem.
Nu putem sa avem etapa urmatoare de crestere economica fara sa avem incredere in sistemul financiar-bancar... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 14:12
Cipru va primi un pachet de asistenta financiara de 10 miliarde de euro in schimbul restructurarii sistemului bancar.
Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a acceptat inchiderea celei de-a doua mari banci a tarii, Popular Bank of Cyprus, sub presiunea creditorilor condusi de Germania, dupa o noapte de negocieri intense care ameninta sa provoace noi turbulente pe pietele financiare mondiale si sa reaprinda criza datoriilor.
Depozitele mai mari de 100.000 de euro se transforma in actiuni
Planul prevede inchiderea Popular Bank of Cyprus, iar depozitele sale mai mici de 100.000 euro vor fi transferate la Bank of Cyprus pentru crearea unei "good bank", cu active viabile. Depozitele de peste 100.000 euro de la ambele banci, care nu sunt garantate de legislatia UE, vor fi inghetate si folosite pentru rezolvarea problemelor legate de datoria Popular Bank of Cyprus si recapitalizarea Bank of Cyprus printr-o conversie a depozitelor in actiuni.
Tranzactia ar urma sa asigure Ciprului 4,2 miliarde de euro, a declarat seful Eurogrupului, Jeroen Dijssebloem.
Mii de angajati vor fi concediati
Popular Bank of Cyprus va fi inchisa, iar mii de angajati vor fi concediati.
"A fost inca o noapte dificila. Nu exista solutii optime disponibile, ci doar alegeri dificile", le-a declarat reporterilor Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare si euro.
Situatia dramatica din Cipru
Pana la solutionarea crizei financiare si la punerea in aplicare a... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 09:19
Agentia Moody's a retrogradat, joi, ratingul Ciprului, cu trei trepte, in categoria junk, nerecomandata pentru investitii.
Calificativul tarii a scazut la Caa3, de la B3.
Moody's avertizeaza ca situatia din Cipru "ar putea sa se degradeze serios in urmatoarele 12-18 luni", iar riscul ca guvernul cipriot sa intre in incapacitate de plata a datoriei "a crescut in mod semnificativ", in special din cauza dificultatilor din sectorul bancar, anunta agentia de evaluare financiara, citata de The Telegraph.
Totusi, agentia a tinut sa precizeze ca acest scenariu nu se va adeveri in 2013.
Moody's a pus calificativul sub perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca ar putea il revizuiasca din nou in jos, in urmatoarele luni.
Citeste mai multe despre Moody's a retrogradat Cipru cu trei trepte: Situatia economica s-ar putea agrava! pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 14:10
Ministrul cipriot de finante, Vassos Shiarly, a criticat puternic creditorii internationali si europeni pentru pagubele produse sectorului bancar al tarii sale, in timpul acordarii ajutorului international Greciei.
Oficialul de la Nicosia sustine ca Ciprul a fost fortat sa ceara asistenta financiara numai dupa ce a platit "un pret extrem de ridicat" in urma schimbului voluntar de obligatiuni din martie, care a avut ca rezultat stergerea a aproximativ 100 de miliarde de euro din datoria de 350 miliarde de euro a Greciei. Acordul este necesar pentru ca Grecia sa obtina al doilea program de finantare, in valoare de 130 miliarde de euro.
Potrivit acordului, creditorii privati ar accepta o reducere de aproximativ 50% a valorii nominale a bondurilor grecesti in valoare de 200 de miliarde de euro pe care le detin.
Deoarece bancile cipriote detineau obligatiuni elene, Ciprul a pierdut in urma schimbului de obligatiuni 4,2 miliarde de euro, echivalentul a 24% din PIB, a afirmat Shiarly. Acesta a adaugat: "Nu a fost un mod corect de rezolvare a situatiei. A fost o problema europeana, cred ca ar fi trebui sa impartim aceasta pierdere in mod corect".
Comentariile ministrului cipriot de finante reflecta frustrarea Ciprului pentru expunerea sectorului bancar la Grecia si arata ca oficialii de la Nicosia se pregatesc sa aiba o pozitie solida la negocierile cu UE, FMI si BCE pentru acordarea ajutorului financiar.
Salvarea bancilor cipriote presupune costuri de 10 mld. de... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 16:51
Fuziunea dintre bancile grecesti EFG Eurobank si Alpha Bank va crea un grup bancar plasat pe pozitia a treia in Romania, cu un sold al creditelor de 6,937 miliarde euro, un venit inainte de provizionare de 274 milioane euro si 466 de sucursale, potrivit unei prezentari a celor doua companii, informeaza Mediafax.Alpha Bank Romania si Bancpost, subsidiara locala a EFG Eurobank, ocupau la jumatatea acestui an locurile 8, respectiv 9 in sistemul bancar romanesc, dupa valoarea activelor, de 17 miliarde lei, respectiv 13 miliarde lei. La active totale combinate de 30 miliarde lei, noul grup va ocupa pozitia a treia in Romania dupa active, dupa BCR si BRD.
Eurobank, prin Bancpost, detine 300 de sucursale in Romania, are un sold al creditelor de 3,382 miliarde euro si a inregistrat la finele anului trecut un venit inainte de provizionare de 147 milioane euro, potrivit prezentarii citate.
Alpha Bank are in Romania 166 de sucursale, credite de 3,555 miliarde euro si un venit inainte de provizioane de 128 milioane euro in 2010, se arata in acelasi document.
Dupa fuziune, cele doua grupuri grecesti estimeaza ca vor ajunge la o cota de piata de 11% in Romania, dupa soldul creditelor de la sfarsitul anului trecut.
Cu active de 13,4 miliarde euro, respectiv 12,7 miliarde euro in Europa de Sud-Est, Eurobank si Alpha vor deveni cea mai mare institutie de credit din regiune, cu active combinate de peste 26 miliarde euro, se mai spune in prezentare.
Noul grup va ocupa pozitia a treia pe... mai mult
Luni, 29 August 2011, ora 19:08
Comisia Europeana a autorizat mai multe planuri publice menite a ajuta sistemul bancar european grav afectat de criza, reprezentand in total 31,2% din produsul intern brut (PIB) al Uniunii Europene (UE), conform unui raport publicat luni, citat de AFP si preluat de NewsIn.Doar o treime din aceste programe au fost puse in aplicare la jumatatea lunii mai, reprezentand 12,6% din produsul intern brut (PIB) european, informeaza raportul.
Aceste cifre iau in calcul injectiile de capital precum si planurile publice de garantare si achizitiile de active toxice.Intr-un raport precedent, publicat in luna iunie, Comisia estimase deja ca masurile de ajutor public destinate bancilor ar putea costa Uniunea Europeana, in cazul cel mai pesimist, pana la 16,5% din PIB.Situatia variaza de la stat la stat.Irlanda a obtinut acordul european pentru demararea unor programe de sustinere reprezentand 231,8% din PIB, iar in cazul Belgiei si Frantei costurile programelor se ridica la 92%, respectiv 18,1% din PIB.
Unele state au folosit o proportie foarte scazuta sau chiar deloc din ajutoarele autorizate de Bruxelles.Danemarca este un exemplu bun in acest sens, unde ajutoarele acordate nu depasesc 0,5% din PIB, chiar daca Bruxellesul autorizase un nivel al ajutoarelor ce se cifra la 259,4% din PIB.
In Finlanda si Italia, ajutoarele autorizate (27,7% din PIB, respectiv 1,3% din PIB) nu fusesera utilizate inca la jumatatea lunii mai.Comisia nu a aprobat inca ajutoarele de stat pentru noua tari-... mai mult
Marti, 11 August 2009, ora 08:40