Zona euro a adoptat recapitalizarea directa a bancilor de la fondul de urgenta

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 12:50
1672 citiri
Zona euro a adoptat recapitalizarea directa a bancilor de la fondul de urgenta

Ministrii Finantelor din zona euro au convenit sa acorde fondului de urgenta al UE, cu resurse de 500 miliarde euro, prerogativa de a recapitaliza direct bancile din regiune aflate in dificultate, cu conditia ca guvernul de care apartile institutia respectiva sa investeasca si capital propriu.

Sistemul de recapitalizare directa a bancilor prin Mecanismul European de Stabilitate a fost salutat de liderii europeni drept unul dintre progresele cheie inregistrate de guvernele din zona euro, dupa ce Irlanda, Spania si Cipru au fost nevoite sa acceseze finantare internationala de la partenerii din zona euro pentru a-si putea sprijini sistemele financiare, noteaza Financial Times.

"Acest instrument ne va ajuta sa mentinem stabilitatea zonei euro si sa inlaturam riscul de contagiune din sectorul financiar", a declarat olandezul Jeroen Dijsselbloem, presedintele grupului de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro, care s-au intalnit joi seara la Luxemburg.

Presedintele Mecanismului European de Stabilitate, Klaus Regling, s-a aratat increzator ca fondul va putea utiliza noile prerogative din a doua jumatate a anului viitor, dupa ce Banca Centrala Europeana si Autoritatea Bancara Europeana vor fi incheiat o serie de verificari si teste de stres pentru a determina situatia bancilor europene.

Acordul incheiat joi cuprinde mai multe conditii care vor limita probabil atractivitatea mecanismului pentru unele tari. Una dintre conditii, introdusa la insistenta Germaniei si a celorlalte state-creditor, prevede ca guvernele nationale trebuie sa contribuie la recapitalizarea bancilor cu probleme impreuna cu Mecanismul European de Stabilitate.

In plus, acordul nu cuprinde nicio garantie ca state precum Irlanda si Spania, care au primit finantare externa inainte ca Mecanismul sa dobandeasca noile prerogatve, vor putea accesa noul sistem de recaptalzae.

Djsselbloem a precizat ca orice "aplicare retroactva" va fi discutata de la caz la caz.

Irlanda, care a cheltuit peste 60 miliarde euro pentru a salva bancile de la faliment, este considerata principalul candidat pentru a obtine recapitalizarea directa a sistemului bancar de la fondul de urgenta al zonei euro, deoarece ar putea astfel sa transfere miliarde de dolari din datoria de stat catre bilantul Mecanismului European de Stabilitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recapitalizare banci zona euro, #recapitalizare directa banci UE, #banci Mecanismul European Stabilitate , #Banci internationale