Florin Pogonaru, AOAR: In Moldova merita sa investesti in agricultura si educatie

Vineri, 30 August 2013, ora 08:07
3661 citiri
Florin Pogonaru, AOAR: In Moldova merita sa investesti in agricultura si educatie
Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania

Domeniile atragatoare pentru investitii in Republica Moldova sunt agricultura, in special cu industria uleiului de floarea soarelui, dar si educatia, crede Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania si unul dintre investitorii romani, activi si peste Prut.

Florin Pogonaru opereaza o franciza internationala in domeniul educatiei, iar in Republica Moldova detine singurul centrul TOEFL. Acesta un sistem international de testare a nivelului de cunostinte in limba engleza, folosit in special de catre Canada, Australia si Noua Zeelanda pentru cei care doresc sa invete, sa munceasca sau sa se stabileasca in aceste tari.

Statul vecin poate fi considerat o placa turnanta, "o platforma pentru investitiile romanesti in Rusia", dar cu amendamentul ca investitorii trebuie sa se inarmeze cu rabdare, pentru ca vor intalni "o mentalitate diferita", spune omul de afaceri, pentru Business24.

Unde sa investesti in Moldova

Principalele sectoare economice atractive in Republica Moldova sunt energia, infrastructura, industria agro-alimentara, outsourcing-ul in IT&C, transporturile, sectorul de asamblare si manufacturare, dar si sectorul auto, spuneau de curand, reprezentantii Guvernului din Republica Moldova.

Pentru atragerea unui numar cat mai mare de investitori peste Prut, oficialii de la Chisinau mizeaza pe facilitati fiscale atragatoare, dar si pe cresterea economica sustinuta, din ultimii ani. Pentru anul acesta, Ministrul Finantelor, Veaceslav Negruta anticipeaza o crestere de 5%. Daca acest lucru se va adeveri va fi a treia performanta consecutiva a statului vecin, dupa crestere de 6,4% de anul trecut si dupa ce in 2011 s-a aflat printre primele trei state din Europa, dupa nivelul de crestere al Produsului Intern Brut, cu 7,5%.

Cum sunt ademeniti oamenii de afaceri peste Prut

In Moldova exista cateva avantaje fiscale, care sunt teoretic spectaculoase, confirma Florin Pogonaru. Dar, pana sa beneficiezi de avantajele acestea, continua acesta, "trebuie sa ai o afacere "rotunda", care sa mearga".

Printre facilitatile fiscale amintite de omul de afaceri se numara TVA-ul de 20%, mai mic cu patru procente decat cel din Romania, costul redus al fortei de munca, (salariu mediu este de 190 de euro/luna), dar si impozitul pe profit de 12%, cu patru procente mai mic decat in Romania.

Timp de cinci ani, respectiv din 2007 pana in 2012, Republica Moldova avea un nivel zero al impozitului pe profit. Initiativa i-a apartinut presedintelui moldovean de atunci, Vladimir Voronin, care isi propunea majorarea capitalizarii economiei tarii, activizarea procesului investitional, reducerea ratei inflatiei, dar si "legalizarea economiei tenebre".

Mentalitatea, in continuare o problema

Dincolo de cifrele favorabile, care arata foarte bine pe hartie, au ramas in continuare probleme ce amintesc de Romania la inceputul anilor '90, observa seful AOAR .

In ciuda facilitatilor fiscale tentante, in Republica Moldova exista in continuare problema mentalitatii, mai spune Florin Pogonaru, exemplificand printr-un nivel mare al birocratiei si prin faptul ca "ai tot timpul senzatia ca afacerile trebuiesc aprobate".

Un alt mare dezavantaj al Moldovei este "masa critica", tinand cont ca peste Prut sunt putin peste patru milioane de locuitori, mai atrage atentia omul de afaceri. Pe de alta parte, daca vei combin o afacere din Romania cu una in Moldova, "merita, pentru ca devii jucator regional", mai crede Florin Pogonaru.

Romania si Moldova, parteneri "istorici"

Romania se plaseaza pe locul 5 in topul investitorilor straini din Republica Moldova, cu 106 milioane dolari investiti in perioada 1994-2009. Pe primul loc este Olanda (283 milioane dolari), urmata de Cipru (221 milioane dolari), Italia (190 milioane dolari) si Rusia (125 milioane dolari).

Principalele investitii romanesti in Republica Moldova sunt in domeniile

comert si servicii, in sectorul productiv fiind putine investitii, arata o analiza a Centrului Roman pentru Politici Europene. Multe dintre investitiile majore sunt venite mai degraba pe filiera romaneasca, facute de investitori ce au venit initial in Romania si care, datorita similitudinilor de limba si culturale au decis sa se extinda si in Republica Moldova, arata aceeasi analiza.

Cele mai notorii investitii romanesti sau venite pe filiera romana sunt : Petrom (energie/servicii), BCR Erste Bank (sistem bancar / servicii), Raiffeisen Leasing (sistem bancar / servicii), Banca Transilvania (sistem bancar / servicii).

De asemenea, foarte bine reprezetat este si segmentul media, cu firme ca Pro TV Realitatea TV sau Adevarul Holding.

Tot in Republica Moldova au mai investit si UTI (sisteme de securitate), DRA Draexlmaier Automotive (sisteme electrice / productie), Metro Cash and Carry Moldova (retail / servicii), ROMSTAL TRADE (instalatii sanitare), Orange Moldova (comunicatii/servicii), European Drinks (ind. alimentara), Sika Romania (constructii), Romsym Data (IT), Arabesque (retail/servicii).

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#Florin Pogonaru investitii Moldova, #oameni afaceri Moldova, #afaceri Moldova , #Investitii profitabile