Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mugur Isarescu a dat asigurari ca situatia din Cipru nu se va repeta in Romania

Mugur Isarescu a dat asigurari ca situatia din Cipru nu se va repeta in Romania


Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a subliniat, joi, ca intre Romania si Cipru exista diferente majore, iar situatia din Cipru nu se va intampla si in tara noastra.

"Nu sunt asemanari intre situatia din Cipru si la situatia din Romania. Nu numai ca nu sunt asemanari, dar sunt si diferente de la cer la pamant. In Romania tot sistemul bancar este cam jumatate din PIB. In Cipru este de vreo 8 ori mai mare decat PIB. Ar trebui ca sistemul bancar din Romania sa creasca de vreo 14 ori, repede, si PIB sa nu creasca deloc, iar cand a crescut sistemul bancar din Romania de la 20 la 40% din PIB intre 2005 si 2008 PIB crestea cu 4% pe an sau 8%. Diferenta este de la cer la pamant.

Diferente mari sunt legate si de situatia fiscala. Romania a iesit din situatia de deficit excesiv, Cipru nu, Romania are sub 40% datoria publica, Cipru are 80% se duce spre 100%, si nu are cum sa sprijine bugetul din Cipru banci care sunt de cateva ori mai mari decat bugetul si care se bazeaza pe fluxuri externe. Noi nu avem asa ceva", a spus Isarescu.

Potrivit acestuia, orice antreprenor care trebuie sa dea salariu mai da o data impozite, contributii si asa mai departe.

In Romania exista foarte putini detinatori de fonduri lichide

"Aici (in Romania n.r.) nu se plimba sume imense de bani. Asa glumim, nici nu au unde sa descarce. Nu avem triaje de descarcat sumele astea de bani.

Bancile din Romania sunt bine capitalizate, a fost marita baza de capital in anii din urma, s-a actionat in aceasta directie ceea ce nu este cazul in Cipru unde avem deja o banca insolvabila, care e de cateva ori mai mare decat bugetul tarii. Noi nu avem grija marilor detinatori de fonduri lichide pentru ca ei sunt si putini in Romania si va asigur ca au grija de banii lor. Daca ai mai mult de 100.000 de euro ai o grija. Ai si o bucurie dar ai si o grija", a explicat guvernatorul BNR.

El a mai spus ca bancile cipriote au impreuna 1,3% din intregul sistem bancar, iar fiecare are vreo 0,6% - 0,7%.

Ciprul a evitat o intrare dezordonata in incapacitate de plata si o iesire nepermisa din zona euro acceptand cererile creditorilor internationali de a reducere a sistemului sau bancar supradimensionat, in schimbul unui pachet de asistenta financiara de 10 miliarde de euro.

Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a acceptat inchiderea celei de-a doua mari banci a tarii, Popular Bank of Cyprus (Laiki), sub presiunea creditorilor condusi de Germania, dupa o noapte de negocieri intense, care ameninta sa provoace noi turbulente pe pietele financiare mondiale si sa reaprinda criza datoriilor.

Cyprus Popular Bank este prezenta pe piata romaneasca prin Marfin Bank.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1928 ori