CRIZA DIN CIPRU: Presedintele Bank of Cyprus si-a dat demisia UPDATE

Marti, 26 Martie 2013, ora 13:44
2224 citiri
CRIZA DIN CIPRU: Presedintele Bank of Cyprus si-a dat demisia UPDATE

Andreas Artemis, presedintele Bank of Cyprus, prezenta si in Romania, si-a prezentat demisia, a anuntat o sursa din interiorul celei mai mari banci cipriote.

"Andreas Artemis si-a trimis in aceasta dimineata cererea de demisie, care va fi analizata de Comitetul de conducere al Bank of Cyprus", a declarat sursa anonima pentru Reuters.

Depozitele importante ar putea fi impozitate chiar cu 40%

Michael Sarris, ministrul cipriot de finante, a declarat marti la BBC ca depozitele semnificative de la bancile din Cipru ar putea fi impozitate cu aproximativ 40%, ca parte a pachetului de asistenta financiara de 10 miliarde de euro acordat Nicosiei pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata.

"Ar putea fi in jurul acestui nivel, dar nu vreau sa anticipez", a afirmat Sarris, adaugand ca cifra exacta inca nu a fost decisa. "Dar ce am vazut sugereaza o cifra in jurul acestui nivel", a explicat oficialul de la Nicosia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Luni, un purtator de cuvant al guvernului de la Nicosia a anuntat ca depozitele Bank of Cyprus (BoC) de peste 100.000 de euro (130.000 de dolari) ar putea fi impozitate cu aproximativ 30%.

Ciprul va intra intr-o recesiune puternica, iar somajul va creste semnificativ

Ministrul cipriot al muncii, Harris Georgiades, a estimat, intr-un interviu aparut marti in Bild, ca tara sa se va confrunta cu o recesiune puternica si o crestere clara a somajului din cauza masurilor prevazute in planul de salvare a insulei, semnat cu Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI.

"Vom traversa o perioada foarte dificila. Aceasta actiune inedita de corectie a sistemului bancar va arunca sectoarele productive ale economiei in mare dificultate. Ne asteptam la o recesiune puternica si o crestere a somajului", a declarat el pentru cotidianul german, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Bancile din Cipru raman inchise pana joi

Bancile tarii, aflate la originea crizei, vor ramane inchise pana joi, a anuntat Banca centrala intr-un comunicat publicat luni seara, transmite AFP, potrivit Mediafax.

Ministrul cipriot al Finantelor Michael Sarris a luat aceasta decizie dupa consultarea cu guvernatorul Bancii centrale, Panicos Demetriades, cu scopul "de a asigura buna functionare a intregului sistem bancar", arata comunicatul.

Banca centrala anuntase anterior ca toate bancile, cu exceptia a doua, se vor redeschide marti.

Cipru a decis inchiderea celei de-a doua mari banci a tarii, Laiki Bank (Popular Bank of Cyprus) si taxarea cu pana la 40% a depozitelor mai mari de 100.000 de euro de la Bank of Cyprus - cea mai mare banca din Cipru. Cele doua banci sunt reprezentate in tara de Marfin Bank, respectiv Bank of Cyprus Romania.

Laiki Bank, sacrificata. Bank of Cyprus ii preia depozitele sub 100.000 de euro si o datorie de noua miliarde de euro

Dupa o saptamana de discutii aprinse cu Rusia si troica, timp in care sistemul bancar a fost blocat, Guvernul de la Nicosia a decis sacrificarea Laiki Bank pentru deblocarea unui imprumut de 10 miliarde de euro, necesar pentru sustinerea sistemului bancar.

Astfel, depozitele mari (peste 100.000 de euro) de la Laiki Bank, in valoare de 4,2 miliarde de euro, vor fi transferate intr-o banca cu active toxice si probabil, pierdute in totalitate. Depozitele sub 100.000 de euro vor fi transferate la Bank of Cyprus, cea mai mare banca a tarii si vor scapa de taxe.

In schimb, depozitele mari de la Bank of Cyprus ar putea fi taxate cu pana la 40% si blocate pana la recapitalizare. Masurile afecteaza sistemul bancar cipriot intr-o masura consistenta, de vreme ce Laiki Bank si Bank of Cyprus detin circa jumatate din totalitatea depozitelor din Cipru.

In plus, Bank of Cyprus va prelua si responsabilitatea pentru o datorie de noua miliarde de euro a Laiki Bank catre mecanismul de lichiditate de urgenta al zonei euro.

#criza banci Cipru, #criza Cipru economie, #impozite depozite Cipru , #Cipru