Aproximativ 30% dintre antreprenori estimeaza o scadere a cifrei de afaceri cu mai mult de 70% in urma instituirii starii de urgenta, iar circa 18% dintre oamenii de afaceri considera ca reducerea cifrei de afaceri va fi cuprinsa intre 30% si 50%, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul National pentru intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).
In perioada 14 aprilie - 21 aprilie, CNIPMMR a realizat un sondaj cu privire la efectele muncii la domiciliu si necesitatea reintoarcerii personalului in unitatile de productie.
La intrebarea "Cat de afectat sunteti de actuala criza?", mai mult de o treime dintre antreprenori (35,8%) spun ca sunt afectati in foarte mare masura, iar 28,3% sustin ca sunt afectati in mare masura. In schimb, 14,6% dintre antreprenori au mentionat ca nu sunt afectati, iar 12,4% ca sunt afectati in mica masura.
In ceea ce priveste evolutia cifrei de afaceri, 30,1% dintre antreprenori estimeaza o scadere mai mare de 70%, iar 18,1% dintre acestia intre 30% si 50%, in timp ce 4,1% nu au inregistrat scaderi ale cifrei de afaceri.
Potrivit aceluiasi sondaj, 37,6% dintre antreprenori considera ca isi vor reveni in maxim sase luni la nivelul cifrei de afaceri anterior crizei, 29,6% in maxim 12 luni, 25,3% intre 1 si 2 ani, iar 7,5% in mai mult de doi ani.
Totodata, 51,8% dintre antreprenori au mentionat ca angajatii ar trebui sa se reintoarca in unitate dupa incetarea starii de urgenta, 26,1% la inceputul lunii mai si 22,1% dupa... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 18:47
Cele mai performante 50 de companii din Romania au avut anul trecut o cifra de afaceri totala de aproape 4 miliarde de euro, cu 47% mai mult fata de 2012, si nicio companie inclusa in clasament nu are afaceri sub 25 de milioane de euro, potrivit Top 50 Best Performers, realizat de Coface.
"Companiile din clasament au reusit sa obtina in 2013 o cifra de afaceri totala de aproape patru miliarde de euro, cu mult mai mare in comparatie cu editiile precedente (cu 47% fata de 2012 si respectiv cu 29% fata de 2011), inversandu-se astfel tendinta de reducere a calibrului firmelor observata in clasamentul de anul trecut si confirmandu-se un interes crescut al firmelor de dimensiuni mai mari pentru eficientizarea activitatii si asigurarea unui cat mai bun echilibru financiar in paralel cu eforturile de dezvoltare comerciala", se arata intr-un comunicat al Coface.
Comparativ cu studiile din anii anteriori, calibrul firmelor prezente in Top50 Best Performers 2013 a crescut semnificativ, astfel ca, in actuala editie nu mai figureaza nicio companie cu cifra de afaceri de sub 25 de milioane de euro.
Companiile mari, cu afaceri de 50-100 milioane de euro, si-au consolidat pozitia mai ales prin prisma ponderii numerice (8 companii fata de 5 in 2012), in timp ce firmele foarte mari (cu afaceri de peste 100 milioane de euro) genereaza in continuare cea mai mare parte din cifra de afaceri totala a celor 50 de firme din top, ponderea segmentului in functie de acest indicator crescand... mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 15:36
Averea familiei sau afacerea proprie trebuie protejata impotriva tuturor evenimentelor imprevizibile, asadar este loc destul pe piata romaneasca si pentru alte asigurari decat cele de viata. Este o cheltuiala necesara, dar chiar si in cazul acesta, politele incheiate sunt putine, iar companiile care activeaza in domeniul asigurarilor generale reusesc cu greu sa faca fata crizei financiare.
Business24 a realizat un top al celor mai mari companii din domeniul asigurarilor generale, exceptand asigurarile de viata, dupa cifra de afaceri raportata la nivelul anului trecut, pe baza datelor furnizate de RisCo.
Aceasta clasa include furnizarea serviciilor de asigurare, altele decat cele de viata: asigurare in caz de accidente si incendiu, asigurari de sanatate, asigurari de calatorie, asigurari privind dreptul de proprietate, asigurari pentru transport rutier, maritim si aerian, asigurari pentru pierderi financiare si obligatiuni. Insa, clasamentul nu reflecta si profitul companiilor care nu este direct proportional cu cifra de afaceri.
Locul 1. Serbanescu: cifra de afaceri de 356.937 lei
Primul loc in topul companiilor din domeniul asigurarilor, exceptand asigurarile de viata, revine firmei Serbanescu. Infiintata in anul 1992 cu un capital social de 5.530 lei, compania a raportat in anul 2012 un profit de 97.259 de lei, raportat la o cifra de afaceri de 356.937 de lei.
In primul semestru al acestui an, compania nu a reusit sa aibe aceiasi performanta ca anul... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 13:46
Un om de afaceri din comuna Anies, judetul Bistrita Nasaud conduce topul companiilor cu cea mai mare cifra de afaceri din exploatarea forestiera. Pe langa compania de pe locul 1, bistriteanul controleaza si firma de pe locul patru. Afacerile "de familie" cumulate ajung la peste 20 milioane de euro.
Compania care ocupa prima pozitie intr-un clasament realizat de Business24 al societatilor comerciale care au obtinut cea mai mare cifra de afaceri in 2012 din exploatarea forestiera, este Frasinul SRL, cu sediul in comuna Anies, judetul Bistrita Nasaud.
Firma este detinuta de omul de afaceri Larionesi Traian in varsta de 41 din Sangeorz-Bai. In 2012, compania a raportat o cifra de afaceri de peste 76 milioane de lei, adica 17 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de RisCo.
Potrivit presei locale, omul de afaceri are o fabrica de Cherestea la Nasaud, una la Anies si un combinat de prelucrare a lemnului la Ilva Mica.
Frasinul SRL are 218 angajati, iar in 2012 a raportat un profit net de 1.177.058 de lei (peste 260 de mii de euro).
Directorul general al societatii comerciale, Sorin Caldan a declarat ca nu poate estima care vor fi rezultatele financiare pentru acest an din cauza deselor modificarilor legislative.
"Nu stiu ce ar putea sa faca guvernantii sa ne mearga bine. Nu ne ajuta in nici un fel. Statul si bancile au facut criza si tot ei o mentin. In ultimii 10 ani noi traim din ordonante guvernamentale care se schimba din luna in luna", a... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 14:53
Numarul total de companii din Romania a fost de 430.608 anul trecut, in scadere cu 8,4% fata de 2010, potrivit informatiilor facute publice de catre Institutul National de Statistica (INS).
Cele mai multe companii au fost in sectorul "servicii", respectiv 40%. Sectorul "comert" a fost reprezentat de 38,3% dintre companii, sectorul "industrie" de 11,6% dintre companii si sectorul "constructii" de 10,1% dintre companii, potrivit INS.
In ceea ce priveste numarul de salariati din Romania in 2011, acesta a crescut cu 3,6% fata de 2010. Companiile din industrie au detinut cea mai mare pondere a numarului mediu de salariati (36,0%), urmate de cele din servicii (31,0%). Marimea medie a unei companii din industrie a fost de circa 28 de salariati, in timp ce in comert a fost de circa 5 salariati.
In ceea ce priveste cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost detinuta de companiile cu activitate principala de comert (39,7%), companiile din constructii detinand doar 7,7%.
Structura investitiilor in cadrul sectoarelor se prezinta astfel: industrie 58,4%, constructii 12,0%, comert 9,5%, iar servicii 20,1%. mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 10:37
Romtelecom si Cosmote au obtinut profituri record pe piata romaneasca in primul semestru al anului 2012, pe fondul eficientizarii activitatii, urmand trendul companiei-mama, OTE.
Romtelecom a inregistrat un profit EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) de 80,8 milioane euro, cu 57,3% mai mare fata de aceeasi perioada din 2011, dupa reducerea costurilor legate de programe de retragere voluntara a angajatilor.
In schimb, veniturile au scazut cu 4,8% in primul semestru, ca urmare a deciziei Autoritatii Nationale de Reglementare de scadea aceste tarifele de intercontectare.
De asemenea, profitul Cosmote, a crescut cu 35%, la 55 milioane de euro, ca urmare a concentrarii pe segmentul corporate.
In cazul Cosmote, veniturile au crescut cu 4,4% in primul semestru, la 231,1 milioane euro. Rezultatele financiare ale companiei sunt explicate de mentinerea numarului de clienti la 6,4 milioane la jumatatea acestui an, dintre care 23,6% reprezinta abonati, iar restul utilizatori pe baza de cartele preplatite.
Numarul clientilor business a avansat cu 32% fata de jumatatea anului trecut, iar numarul utilizatorilor serviciilor 3G s-a dublat, precizeaza compania elena.
"Cresterea puternica si sustinuta a segmentului corporate consolideaza pozitia Cosmote pe piata. (...) Volumul de telefoane inteligente vandute a crescut cu 150% in primul semestru din 2012, comparativ cu aceeasi perioada din 2011", a declarat intr-un comunicat Konstantinos Apostolou,... mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 14:15
Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut pe ansamblu cu 5,1% in februarie fata de aceeasi luna din 2011, a anuntat INS.
Cresteri s-au inregistrat la transporturile aeriene (+22,6%), la activitati juridice si de contabilitate; activitati de consultanta in management (+10,8%), transporturi terestre si transporturi prin conducte (+9,6%), depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi (+4,7%) si telecomunicatii (+4,0%). Scaderi au fost la transporturile pe apa (-39,2%) si la activitati de posta si de curier (-3,2%).
In serie bruta, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a crescut pe ansamblu cu 4,9% fata de februarie 2011.
Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna februarie 2012, comparativ cu luna precedenta, a scazut pe ansamblu cu 0,4%, datorita in principal scaderilor inregistrate la transporturi pe apa (-26,0%), depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi (-3,3%), activitati de posta si de curier (-3,2%) si la activitati juridice si de contabilitate; activitati de consultanta in management (-1,3%).
Cresteri s-au inregistrat la transporturile aeriene (+10,7%), la transporturi terestre si transporturi prin conducte (+2,5%) si la telecomunicatii (+0,4%).... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 14:01
Consiliul Uniunii Europene a aprobat, la solicitarea Romaniei, cresterea de la 35.000 euro la 50.000 euro a pragului cifrei de afaceri sau al veniturilor peste care firmele locale sunt obligate sa plateasca TVA.
Decizia a fost adoptata la 26 martie si publicata la sfarsitul saptamanii trecute in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Hotararea Consiliului vizeaza un plafon de 65.000 de euro la cursul de schimb valutar de la data aderarii Romaniei la UE (aproximativ 3,3 lei pentru un euro), astfel ca valoarea practica a plafonului la rata actuala de schimb (4,37 lei/euro) este de circa 50.000 de euro.
Masura intra in vigoare la data publicarii in Jurnalul Oficial si este valabila pana la finele anului 2014 sau pana la implementarea unei noi directive europene privind plafoanele de cifra de afaceri sub care firmele pot fi exceptate de la plata TVA, se spune in document.
Solicitarea Romaniei a fost avizata in ianuarie de Comisia Europeana si inaintata ulterior Consiliului.
Intentia Guvernului de a solicita UE cresterea acestui plafon a fost inclusa inca de la sfarsitul anului 2010 in scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. In document era mentionat ca, odata cu aceasta modificare, Ministerul Finantelor va introduce si un sistem simplificat de taxare pentru firmele cu afaceri sub plafonul de 50.000 euro.
Cresterea plafonului de TVA a fost preluata ulterior si in alte scrisori de intentie. mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 11:16
Grupurile Vodafone, Orange si OTE au investit pana in prezent aproape opt miliarde de euro in dezvoltarea subsidiarelor din Romania si au anuntat ca vor continua sa aloce fonduri in acest sens odata cu licitatia pe care ANCOM o va organiza in acest an pentru licentele de telefonie mobila.
In cazul Vodafone Romania, investitiile grupului britanic au insumat 2,8 miliarde de euro in ultimii 15 ani, o data cu lansarea operatiunilor pe piata romaneasca.
"Industria telecom a transformat viata romanilor si a influentat semnificativ modul si dinamica dezvoltarii economice a Romaniei in ultimii 15 ani. De la intrarea in Romania, Vodafone a investit 2,8 miliarde de euro pentru dezvoltarea operatiunilor de pe piata romaneasca", a declarat directorul general al companiei, Inaki Berroeta, prezent la un eveniment de specialitate.
Berroeta: Situatia economica din Romania, mai ales in domeniul telecom, este extrem de dificila si concurentiala
"Clientii cer din ce mai mult, peste previziunile noastre, mai ales pe segmentul de date, iar cresterea din acest domeniu va fi in continuare sustinuta in urmatorii ani, iar o astfel de evolutie a pietei telecom necesita investitii semnificative din partea operatorilor", a mai spus Berroeta.
La randul sau, directorul general al Orange Romania, Jean-Francois Fallacher, a afirmat ca investitiile grupului francez au depasit doua miliarde de euro de la lansarea operatiunilor pe piata romaneasca, in 1997.
"Cu peste 2.500 de salariati in... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 17:20