Vanzarea pachetului majoritar de actiuni la CFR Marfa este preconizata a avea loc in mai 2015, autoritatile avand in plan restructurarea companiei si, simultan, relansarea procesului de privatizare, conform raportului publicat marti de Fondul Monetar International.
Managementul CFR Marfa a elaborat o lista cu masurile de restructurare, incluzand reducerea cheltuielilor de personal, pentru a readuce compania pe profit in 2014 si a preveni acumularea de arierate.
Autoritatile s-au angajat sa sprijine managementul CFR Marfa in procesul de restructurare, si bugetul companiei pentru 2014 include aceste masuri.
In cazul in care restructurarea nu va avea efectele dorite, autoritatile au fost de acord sa exploreze si alte variante pentru ca procesul de restructurare sa avanseze.
Punerea in aplicare cu succes a planului va necesita un puternic de sprijin din partea Guvernului, ca actionar unic al societatii, considera reprezentantii FMI.
Daca o astfel de sustinere se dovedeste a fi prea dificila politic, autoritatile ar trebui plaseze voluntar CFR Marfa in proces de insolventa. mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 08:38
Procesul de privatizare a CFR Marfa va fi reluat in acest an, dar va fi realizata prin intermediul noului Departament de Privatizare ce va functiona in subordinea Ministerului Economiei, a anuntat, luni, la postul public de televiziune, ministrul Transporturilor, Dan Sova.
'Se reia privatizarea CFR Marfa, dar mi-e greu sa va spun cand, ca termen, daca se reia intr-o luna sau in doua. Ce pot sa va spun e ca privatizarea nu va mai fi facuta la Ministerul Transporturilor, ci de catre noul Departament de Privatizare care se infiinteaza in subordinea Ministerului Economiei si care va avea atributii de institutie publica implicata, deci fara a prelua atributiile de actionar. Se creeaza astfel o unitate specializata de oameni care se pricep la privatizare. In Ministerul Transporturilor nu sunt oameni specializati in privatizare (...) Anul acesta va fi reluata privatizarea CFR Marfa (...) Cred ca ar trebui mers cu strategia de privatizare a CFR Marfa si in CSAT, tinand cont de faptul ca este o institutie strategica', a spus Sova.
Grampet a fost declarat castigator al privatizarii CFR Marfa
In ceea ce priveste esecul privatizarii CFR Marfa de anul trecut, ministrul Transporturilor a precizat ca autoritatile nu pot fi acuzate de acest lucru pentru ca si-au facut treaba.
'Nu stiu daca trebuie sa raspunda cineva pentru esecul privatizarii CFR Marfa cu Grup Feroviar Roman. Noi am cerut executarea scrisorii de garantie, dar nu in temeiul contractului, ci in temeiul unei... mai mult
Marti, 25 Martie 2014, ora 10:45
Grup Feroviar Roman (GFR) nu ar fi avut toti banii pentru preluarea CFR Marfa, considera ministrul Transporturilor Ramona Manescu, care afirma ca ministerul inca nu a inapoiat companiei detinute de omul de afaceri Gruia Stoica garantia de 10 milioane euro depusa in cadrul procesului de privatizare.
"Eu nu cred ca aveau banii sa plateasca, chiar nu cred ca aveau banii. Probabil ca aveau promisiuni. Probabil ca aveau deja angajamente cu banci, cu banci de investitii, dar nu cred ca aveau toti banii la momentul respectiv", a afirmat ministrul la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, raspunzand unei intrebari pe aceasta tema.
Ea a afirmat ca garantia de 10 milioane euro nu a fost deocamdata inapoiata Grup Feroviar Roman (GFR).
"Eu nu negociez nimic. De lucrul acesta se ocupa in continuare domnul Ghibu (Cristian Ghibu, secretar de stat in ministerul Transporturilor si sef al comisiei de privatizare CFR Marfa, n.r.), care este in subordinea mea si care are discutii cu GFR-ul. (...) Eu i-am dat mandatul, asa cum au spus consultantii privatizarii, sa inapoieze aceasta garantie. Acum, probabil ca inca discuta cu GFR-ul, nu stiu sa va spun daca pana la urma se va da aceasta garantie, nu se va da aceasta garantie", a spus Manescu.
Implicarea Ramonei Manescu in privatizarea CFR Marfa: "Am avut de luat o singura decizie"
Ministrul a spus ca dupa preluarea mandatului de ministru la Transporturi nu trebuit sa poarte negocieri legate de privatizare,... mai mult
Duminica, 15 Decembrie 2013, ora 13:30
Minsterul Transporturilor a pregatit un nou proiect de buget pentru CFR Marfa, in care sunt prevazute bonusuri si cheltuieli aferente contractului de mandat mai mari, venituri in scadere cu peste 9% si pierderi in urcare de 4,4 ori fata de varianta aprobata la inceputul lunii noiembrie.
Astel, CFR Marfa estimeaza venituri de 1,02 miliarde lei in acest an, in scadere cu 9,4%, si pierderi de 220,1 milioane lei, mai mari de 4,4 ori fata de sumele prevazute in bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2013 aprobat la inceputul lunii noiembrie, reiese din proiectul de rectificare al BVC.
Bugetul de venituri si cheltuieli al transportatorului feroviar de marfa a fost aprobat printr-o hotarare a Guvernului din 6 noiembrie.
In buget sunt prevazute venituri de 1,135 miliarde lei, cheltuieli de 1,185 miliarde lei si o pierdere de 50 milioane lei. Totodata, bugetul include cheltuieli de investitii de 77 milioane lei, cheltuieli cu salariile de 268,3 milioane lei si un numar prognozat de 9.053 salariati la finele acestui an.
Proiectul de HG privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli rectificat pe acest an al CFR Marfa, lansat vineri in dezbatere de Ministerul Transporturilor, prevede venituri totale de 1,028 miliarde lei, cheltuieli de 1,248 miliarde lei si pierderi de 220,1 milioane lei. Documentul include cheltuieli de investitii de 75 milioane lei, cheltuieli cu salariile de 258,1 milioane lei si 8.876 de salariati la finele acestui an.
La rubrica... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 16:50
In urma intalnirii de la ora 15 intre Gruia Stoica si reprezentantii Ministerului Transporturilor, mai multe surse au declarat pentru mai multe posturi de televiziune ca privatizarea a esuat. Pe de alta parte, tot pe "surse" se anunta o noua intalnire pentru continuarea negocierilor.
Cine este "acarul Paun" in afacerea CFR Marfa
Un scretar de stat la Ministerul Transporturilor, Cristian Ghibu, este omul cheie in prizatizarea de la CFR Marfa. Omul lui Relu Fenechiu si fost director la CFR SA, Ghibu este cel pe care Ramona Manescu il face responsabil cu un eventual esec al privatizarii companiei de stat. O decizie cu privire la "soarta" CFR Marfa va fi luata in urmatoarele ore.
Cristian Ghibu a fost numit secretar de stat in Ministerul Transporturilor in ianuarie 2013 printr-o decizia a premierului Victor Ponta. Nascut in 1967 in Focsani, judetul Vrancea, Ghibu a absolvit Facultatea de Mecanica la Universitatea Tehnica "GH. Asachi" din Iasi.
Timp de 5 ani a lucrat ca inginer la BMW Germania. In perioada 2007-2008 a ocupat functia de director la CFR SA Infrastructura si in 2012, pentru cateva luni a fost director general la Compania Nationala de Cai Ferate (CNFC) CFR SA. Este membru al Clubului Rotary.
Ghibu a condus activitatea de zi cu zi a ministerului in perioada interimatului lui Victor Ponta, adica de la demiterea lui Relu Fenechiu si pana la instalarea in functia de ministru a Ramonei Manescu.
La inceputul lunii septembrie au aparut "zvonuri"... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:54
Termenul limita de plata de catre cumparator a sumei de 170 milioane euro pentru preluarea a 51% din actiunile CFR Marfa ramane 14 octombrie, data dupa care Ministerul Transporturilor va anunta cum va fi finalizata procedura de privatizare, a declarat ministrul de resort, Ramona Manescu.
Ea a precizat ca va avea, joi, o discutie cu premierul Victor Ponta pe aceasta tema.
Ministrul a aratat totodata ca proiectul de hotarare prin care termenul de finalizare a privatizarii era prelungit a fost promovat de catre secretarul de stat Cristian Ghibu, dar nu s-a aflat pe agenda sedintei de miercuri a Guvernului astfel ca "nu a putut fi promovat".
"Nu exista nicio actiune in instanta, suntem in termenii contractului, cum a fost si pana acum", a adaugat Manescu.
Hotararea de Guvern privind privatizarea transportatorului feroviar de marfa a fost publicata pe 14 august in Monitorul Oficial, termenul de finalizare a transferului de proprietate fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a actului normativ, respectiv 13 octombrie.
In sedinta de miercuri, Guvernul nu a discutat un proiect elaborat de Ministerul Transporturilor pentru prelungirea pana la 20 decembrie a datei limita pentru privatizarea CFR Marfa, astfel ca, in lipsa unei alte decizii, Grup Feroviar Roman ar trebui sa achite in urmatoarele zile inca 170 milioane euro pentru 51% din actiuni.
Pozitia GFR
Gruia Stoica, proprietarul GFR, afirma ca "nu are nicio treaba" cu... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 15:02
Ministerul Transporturilor se asteapta sa castige din vanzarea pachetului de 51% din actiunile CFR Marfa cel putin 268,75 milioane lei (61,5 milioane euro), suma rezultata dupa plata cheltuielilor legate de privatizare si programate in acest an la circa 22 milioane lei.
Potrivit proiectului de Hotarare de Guvern pentru aprobarea bugetului propriu de venituri si cheltuieli al Ministerului Transporturilor privind activitatea de privatizare pe anul 2013, institutia va vira la buget suma de 268,75 milioane lei in urma vanzarii a 51% din capitalul CFR Marfa, in conditiile in care in acest an asteapta venituri totale de 291 milioane lei din activitatea de privatizare.
Documentul indica un nivel al veniturilor si cheltuielilor totale de 341,1 milioane lei, in prima categorie intrand si incasari de 50 milioane lei din dividendele aferente exercitiului financiar 2012.
"Se estimeaza ca veniturile din privatizare vor inregistra un nivel de 291,09 milioane lei, rezultat in principal din vanzarea unui pachet majoritar de actiuni ce reprezinta 51% din capitalul social al CFR Marfa prin licitatie publica cu strigare cu criterii de precalificare si decontarea tranzactiei pe parcursul anului 2013.
In consecinta, prin adoptarea actului normativ propus, veniturile bugetare aferente anului 2013 vor fi alimentate cu suma de 50,01 milioane lei reprezentand transferuri catre bugetul de stat din dividende si dobanzi incasate de MT in calitate de institutie publica implicata in procesul... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 18:05
Privatizarea CFR Marfa se va incheia pana la sfarsitul anului, urmand ca societatea sa fie vanduta integral. 86 de companii din domeniu, grupuri de investitii si banci si-au exprimat interesul de a prelua CFR Marfa.
La ultima misiune a Fondului Monetar International a fost luata decizia privatizarii capitalului majoritar al companiei, insa ulterior autoritatile au primit acordul institutiilor financiare internationale pentru a privatiza integral CFR Marfa.
Consortiul format din Deloitte Consultanta, Musat si Asociatii Sparl si Systra a acordat consultanta la pregatirea si derularea procesului de privatizare a CFR Marfa.
Privatizarea se va realiza incluzand conversia in actiuni detinute de stat a datoriei catre bugetul general consolidat, de circa 700 milioane lei si a unei parti din restanta catre CFR SA, urmata de o vanzare a pachetului de 100% din actiuni la o valoare de piata ce depaseste 1,1 miliarde lei.
Compania CFR Marfa are prevazute in bugetul pentru 2012, publicat in Monitorul Oficial, venituri de peste 1,222 miliarde lei si cheltuieli de 1,317 miliarde lei si va incheia anul cu pierderi de 95 milioane lei.
Bugetul pentru 2012 al companiei prevede cheltuieli de investitii in suma de 97,416 milioane lei, din care 82,6 milioane lei din surse proprii.
Creantele restante pentru acest an au fost stabilite la 409 milioane lei.
CFR Marfa este lider pe piata transporturilor feroviare de marfa din Romania, cu o cota de piata de 61,1% pentru marfuri... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 16:46
Procesul de privatizare a unui pachet majoritar la CFR Calatori trebuie finalizat pana la finele lunii octombrie din acest an, estimandu-se ca la finele lunii aprilie va fi ales consultantul, potrivit unui document publicat luni de FMI.
Anuntul de de vanzare a actiunilor CFR Marfa trebuie publicat la jumatatea lunii iunie, se arata in document.
De asemenea, pana la finele lunii noiembrie va fi implementat sistemul integrat de gestionare a activelor si de salarizare.
Compania trebuie sa identifice, pana la jumatatea lui martie, impreuna cu Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Internelor si Ministerul Economiei scheme pentru anularea arieratelor pentru energie.
"Suntem in curs de finalizare a planurilor pentru un imprumut garantat de guvern sau pentru alocarea de resurse bugetare pentru a sterge arieratele companiilor feroviare la furnizorii de energie pana la sfarsitul lui iunie 2012 si, prin urmare, de a realiza economii semnificative prin anularea penalitatilor", se arata in scrisoarea de intentie a Romaniei.
In acest context, trebuie trimisa o notificare in aprilie catre Directia Generala (DG) Concurenta - CE privind schema de ajutor pentru reducerea arieratelor.
Impreuna cu MFP se vor identifica si posibile scheme de compensare pentru datoriile catre bugetul de asigurari de sanatate, in scopul de a reduce arieratele la bugetul de stat general pana la sfarsitul lunii aprilie.
Un alt obiectiv asumat se refera consolidarea continua a... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 21:46