Grampet: Privatizarea HZ Cargo se va incheia in functie de situatia financiara a firmei croate

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 07:45
2217 citiri
Grampet: Privatizarea HZ Cargo se va incheia in functie de situatia financiara a firmei croate
Sursa foto: adevarul.ro

Privatizarea HZ Cargo din Croatia este in desfasurare, potrivit Grampet, care infirma informatiile legate de incetarea procesului, dar precizeaza ca preluarea se va incheia daca situatia transportatorului feroviar de marfa croat este conforma cu strategia grupului detinut de Gruia Stoica.

"Grampet Group doreste sa infirme informatiile aparute in mass-media romanesti si croate, potrivit carora procesul de privatizare a HZ Cargo Croatia ar fi incetat pentru ca Grampet Group nu ar fi depus 'garantiile financiare necesare'. Mai mult decat atat, reprezentantii Grampet si reprezentantii Ministerului Tranporturilor vor avea in zilele urmatoare o intalnire programata pentru a discuta toate elementele ce tin de acest proces. In ceea ce priveste motivul invocat, nedepunerea garantiilor financiare, dorim sa precizam ca in stadiul in care se afla acum procedura de privatizare a HZ Cargo nici nu este prevazuta depunerea unor astfel de garantii", se arata intr-un comunicat al grupului.

Articole mass-media romanesti sunt bazate pe relatari ale publicatiilor croate care atribuie ministrului croat de Finante o declaratie facuta luni dimineata la postul national de radio, potrivit careia s-ar fi decis "oprirea discutiilor cu Grampet si identificarea, in cadrul Guvernului, a altor solutii pentru HZ Cargo", potrivit sursei citate.

In cursul aceleiasi zile, Ministrul Transporturilor, Hajdas Doncic, autoritatea mandatata sa efectueaze privatizarea HZ Cargo, a infirmat declaratiile atribuite ministrului de Finante, potrivit Grampet.

Grampet urmareste cumpararea a 75% din actiunile HZ Cargo

Reprezentantii Grampet afirma ca in realitate privatizarea HZ Cargo este in plina desfasurare, iar grupul continua negocierile cu autoritatile guvernamentale croate pentru cumpararea a 75% din actiunile HZ Cargo, operatorul feroviar de transporturi de marfa.

"Cel mai tarziu la inceputul saptamanii viitoare va avea loc la Zagreb o noua intalnire cu ministrul Hajdas Doncic, in care vor fi discutate detalii tehnice de depasire a oricaror probleme care ar putea sa apara in cadrul acestui proces comercial. Cu siguranta ca in cadrul acestei intalniri vor fi abordate si aspecte pur tehnice, precum calendarul de depunere a garantiilor. Grampet Group doreste sa aminteasca faptul ca licitatia din Croatia fost castigata datorita ofertei superioare celor depuse de ceilalti concurenti (Rail Cargo Austria si AWT Cehia), insa procedura de preluare a HZ Cargo se va finaliza doar in masura in care situatia economica si financiara a operatorului croat se va dovedi a fi conforma cu planurile de dezvoltare strategica a companiei noastre", se mai arata in comunicat.

Gruia Stoica a declarat in luna iulie a anului trecut ca Grampet a fost desemnat castigator al licitatiei pentru preluarea operatorului de stat de transport feroviar de marfa din Croatia, tranzactia vizand preluarea a 75% din actiuni pentru un pret total de 60 milioane euro, jumatate din bani fiind pentru acoperirea unor garantii de stat, 20 milioane euro pentru investitii si 10 milioane euro capital de lucru.

In luna iunie, compania Grup Feroviar Roman (GFR), parte a Grampet, a fost declarat castigatoare in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru 51% din actiuni.

Tranzactia nu a fost finalizata insa pana la termenul limita, 14 octombrie, pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra operatiunii.

GFR este implicat si in procedurile de privatizare a companiilor feroviare de stat BDZ din Bulgaria si TRAINOSE din Grecia, opereaza pe piata din Ungaria si a anuntat ca doreste sa se extinda in Germania, Austria, Republica Moldova si Serbia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#Grampet HZ Cargo, #transportator marfa Croatia, #Gruia Stoica HZ Cargo , #Privatizare