Grup
Feroviar
Roman nu se astepta ca formalitatile de restituire a garantiei de
10
milioane
euro depusa in cadrul procesului de privatizare a CFR Marfa sa dureze atat de mult si apreciaza ca este o problema tehnica pe care Ministerul Transporturilor trebuie sa o
rectifice
cat mai
repede.
"
Insusi
ministrul
Transporturilor
a
declarat
public si
oficial
ca,
potrivit
contractului
de
privatizare,
partile
trebuie
repuse
in
situatia
initiala,
ceea
ce
inseamna
inclusiv
eliberarea
scrisorii
de
garantie,
punct
de
vedere
sustinut
si
de
opinia
consultantilor
MT
in
privatizare.
Mai
mult,
nu
exista
niciun
motiv si
nicio
prevedere
procedurala
care
sa
prevada
ca
banii
pot
sa
fie
eliberati
doar
partial.
In
cazul
in
care
privatizarea
nu
a
putut
fi
finalizata,
atat
contul
escrow in
valoare
de
20,2
milioane
euro,
cat si
garantia
de
10
milioane
euro,
trebuie
eliberate.
Avand
in vedere
ca
procedura
de
privatizare
a
fost
terminata
inca
din
luna
octombrie,
iar
contul
escrow
a
fost
deja
eliberat,
Grup
Feroviar
Roman
nu
se
astepta
ca
formalitatile
sa
dureze
atat
de
mult,
dar
are
incredere
ca
reprezentantii
Ministerului
Transporturilor
vor
urgenta
finalizarea
procedurii,
pentru
a
permite
restituirea
garantiei,
conform
legii", se arata intr-un comunicat al GFR.
Reactia este urmare a declaratiilor ministrului Transporturilor, Ramona Manescu, din emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de
Pro TV, conform carora ministerul inca nu a inapoiat companiei detinute de omul de afaceri Gruia Stoica garantia de 10 milioane euro depusa in cadrul procesului de privatizare.
"Eu nu negociez nimic. De lucrul acesta se ocupa in continuare domnul Ghibu (Cristian Ghibu, secretar de stat in ministerul Transporturilor si sef al comisiei de privatizare CFR Marfa, n.r.), care este in subordinea mea si care are discutii cu GFR-ul. (...) Eu i-am dat mandatul, asa cum au spus consultantii privatizarii, sa inapoieze aceasta garantie. Acum, probabil ca inca discuta cu GFR-ul, nu stiu sa va spun daca pana la urma se va da aceasta garantie, nu se va da aceasta garantie", a spus Manescu.
Manescu nu crede ca GFR ar fi avut toti banii pentru preluarea CFR Marfa In aceeasi emisiune, Manescu a afirmat ca nu crede ca GFR ar fi avut toti banii
pentru preluarea CFR Marfa, declaratie pe care GFR nu a dorit sa o comenteze.
In luna iunie, compania GFR a fost declarata castigatoare in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru 51% din actiuni.
Tranzactia nu a fost finalizata insa pana la termenul limita, 14 octombrie, pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunta asupra operatiunii.
GFR a depus o garantie de 10 milioane de euro si a depus un avans de 20 milioane de euro intr-un cont escrow, reprezentand 10% din valoarea actiunilor CFR Marfa pe care urma sa le preia. Daca privatizarea s-ar fi incheiat cu succes, GFR trebuia sa achite inca 172 milioane de euro.
Gruia Stoica, proprietarul GFR, declara la 15 octombrie ca a cerut comisiei de privatizare a CFR Marfa restituirea de urgenta a garantiei de 10 milioane de euro, precum si a avansului de 20 de milioane de euro depus pentru a indeplini conditiile de preluare a companiei.
Ministrul Transporturilor declara la 22 octombrie ca a fost deblocat contul escrow de 20 de milioane de euro al GFR, companiei urmand sa-i fie returnata si garantia de 10 milioane de euro aferenta licitatiei pentru CFR Marfa.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.