Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Profitul CFR Marfa din acest an, mai mic cu aproape 60 milioane de lei dupa amanarea concedierilor

Profitul CFR Marfa din acest an, mai mic cu aproape 60 milioane de lei dupa amanarea concedierilor


Profitul CFR Marfa din acest an va fi mai mic cu aproape 60 milioane de lei dupa amanarea concedierilor, iar Ministerul Transporturilor solicita rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli al companiei din acest an.

In varianta revizuita, veniturile ramana celeasi, respectiv 1,117 miliarde lei, dar cheltuielile sunt mai mari cu 58 milioane lei, din cauza inceperii cu intarziere a concedierilor colective, conform Mediafax.

Bugetul de venituri si cheltuieli al transportatorului feroviar de marfa pentru acest an, aprobat de Guvern in luna noiembrie a anului trecut, prevede venituri de 1,117 miliarde lei, cheltuieli de 1,035 miliarde lei si un profit brut de 82 milioane lei,

Documentul prevede cheltuieli cu salariile de 201,1 milioane lei si cheltuieli cu plati compensatorii aferente disponibilizarilor de personal in valoare de 16,8 milioane lei.

Compania estima ca va concedia in acest an la 30% din personal

Compania estima ca va incheia acest an cu 6.376 de salariati, urmand sa astfel renunte la 2.500 de angajati, echivalentul a 30% din personal.

In varianta revizuita a bugetului de venituri si cheltuieli avansata de Transporturi printr-un proiect de HG, veniturile au ramas neschimbate, insa cheltuielile sunt de 1,093 miliarde lei, mai mari cu 58 milioane lei, profitul brut fiind diminuat corespunzator, la 23,69 milioane lei.

In nota de fundamentare a proiectului de modificare, la rubrica "Schimbari preconizate", se precizeaza: "majorarea cheltuielilor de natura salariala si a numarului de personal prognozat la finele anului 2014, ca urmare a demararii cu intarziere a procesului de concediere colectiva fata de data prevazuta in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat pe anul 2014".

Noua varianta de buget prevede cheltuieli cu salariile de 232,9 milioane lei si plati compensatorii aferente disponibilizarilor de personal de 13,5 milioane lei.

Comparativ, cheltuielile totale cu personalul totalizeaza in varianta revizuita 353 milioane lei, in vreme ce bugetul in vigoare indica suma de 319 milioane lei.

Potrivit variantei revizuite a bugetului, compania estimeaza ca va incheia anul 2014 cu 6.476 angajati, cu 100 peste decat numarul prevazut in bugetul initial.

CFR Marfa a raportat in 2013 venituri de 984,8 milioane lei, pierderi de 262,9 milioane lei si un numar mediu de 8.696 de salariati, conform informatiilor transmise la Ministerul Finantelor.

Guvernul s-a angajat sa restructureze CFE Marfa

Guvernul s-a angajat fata de FMI la o restructurare agresiva a companiei CFR Marfa si continuarea procesului de privatizare cu un investitor strategic, dupa ce procedura de cedare a 51% din actiuni a esuat anul trecut.

"Cifra concedierilor la CFR Marfa a fost stabilita in noiembrie anul trecut la 2.500 de oameni, trebuia facuta din februarie. Nu s-a facut. (...) Din pacate, fara aceste concedieri in luna august - si asa sunt probleme cu fondul de salarii - ramanem fara fond de salarii. Deci este o problema foarte mare si trebuie rezolvata foarte rapid", declara, la jumatatea acestui an, fostul ministru al Transporturilor Dan Sova.

CFR Marfa a inceput in iulie procedurile de disponibilizare a celor 2.500 de angajati, potrivit informatiilor furnizate la momentul respectiv de reprezentantii transportatorului feroviar de marfa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1641 ori
Citeste mai multe desprecfr marfa buget cfr