Grupul ceh de utilitati CEZ a decis sa-si reduca cu doua treimi planurile vizand constructia de noi parcuri eoliene in Romania, din cauza incertitudinilor privind certificatele ecologice, dar si ca urmare a cresterii necesitatilor de finantare pentru proiectele din Cehia.
Pana in 2016, CEZ intentioneaza sa construiasca in Romania parcuri eoliene cu o capacitate de 300 de megawati, comparativ cu planul anterior care viza construirea unor capacitati de 1.000 de megawati, a declarat joi directorul CEZ Romania, Jan Veskrna, informeaza Bloomberg.
"Am decis sa reducem capacitatea, insa intervalul de timp ramane acelasi, 2016", a subliniat Veskrna.
Acesta a subliniat ca aceasta reducere vine atat pe fondul discutiilor privind certificatele ecologice, dar si ca urmare a deciziei actionarilor CEZ de a da prioritate proiectului vizand construire a doua noi unitati la centrala nucleara de la Temelin (Cehia).
Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a declarat joi ca legea privind privind acordarea "certificatelor verzi" va fi modificata.
"Avem in prezent un proiect cu o capacitate de 240 de megawati care asteapta aprobarea de la Praga. Conducerea societatii asteapta sa vada care va fi rezultatul dezbaterilor referitoare la certificatele ecologice. Daca va fi ceva dramatic atunci cu siguranta ne va afecta decizia", a declarat Jan Veskrna.
Anul trecut, CEZ a finalizat in zona Dobrogea cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totala... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 10:54
Romania a ramas si in 2012 una dintre cele mai atractive tari din lume la investitiile in energia eoliana, iar capacitatea tarii noastre pe acest segment a crescut semnificativ in acest an, de la 623 MW instalati in septembrie 2011, la 1440 MW in septembrie 2012.
Astfel, Romania a reusit sa ocupe locul 10 in topul celor mai atractive tari din lume la investitiile in energie eoliana, depasind tari precum Italia, Brazilia, Japonia, Australia sau Olanda, potrivit clasamentului Renewable Energy Country Attractiveness publicat de Ernst & Young.
Mai mult, in tara noastra a intrat in functiune cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa, parcul eolian Fantanele-Cogealac din judetul Constanta.
Acest proiect al investitorilor cehi de la CEZ are 240 de turbine eoliene de 2,5 megawati si o capacitate totala de 600 megawati.
Record in industria eoliana din Romania: Cel mai mare parc din Europa a intrat in functiune
Grupul ceh CEZ a obtinut in primul semestru in Romania un profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 63 milioane euro din productia, vanzarea si distributia de energie electrica, datorita recuperarii datoriilor de la companiile feroviare de stat si cresterii productiei centralelor eoliene.
Din acest profit al grupului, aproximativ 27 de milioane au fost datorate cresterii productiei de energie eoliana.
Si Enel Green Power, divizia de energie regenerabila a grupului italian de utilitati Enel, a anuntat constructia mai... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 10:01
Profitul EBITDA al grupului CEZ in Romania a crescut de la 1,9 miliarde coroane cehesti in primele noua luni ale anului trecut la 3,9 miliarde coroane in acest an (155 milioane euro), sustinut de productia de energie eoliana si de recuperarea unor datorii de la CFR.
Activitatile de distributie si vanzare ale CEZ in Romania au generat un profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 2,2 miliarde de coroane (87,5 milioane euro), in urcare cu 85% fata de 1,2 miliarde de coroane in aceeasi perioada a anului anterior, reiese dintr-un raport al companiei.
Imbunatatirea rezultatului este datorata in special efectului platii, in prima jumatate a anului, a unor datorii de catre CFR.
Astfel, "imbunatatirea disciplinei de plata a CFR" a contribuit cu 1 miliard coroane (39,7 milioane euro) la profitul EBITDA al companiei in primele noua luni ale anului, potrivit raportului CEZ.
Pe segmentul productiei de energie si trading, CEZ a raportat in Romania un profit EBITDA de 1,7 miliarde de coroane (67,6 milioane euro) la noua luni, de circa doua ori si jumatate mai mare fata 700 milioane de coroane anul anterior.
Productia de electricitate a crescut in intervalul analizat, sustinuta de numarul mai mare de turbine eoliene instalate in parcurile Fantanele si Cogealac.
CEZ are 234 turbine in cele doua parcuri eoliene, cu o putere instalata de 585 MW. In iunie, compania avea 176 turbine eoliene conectate la sistem in Romania, cu o capacitate instalata... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 08:26
Grupul CEZ este in "negocieri avansate" pentru a cumpara noi proiecte eoliene in Romania, a declarat miercuri directorul responsabil pentru investitiile externe Martin Pacovsky.
Grupul CEZ investeste in prezent 1,1 miliarde de euro in zona Dobrogea, pentru realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW - Parcurile Eoliene CEZ de la Fantanele, Gradina si Cogealac, transmite Bloomberg.
"Romania este probabil cea mai promitatoare piata in termeni de volum, insa Polonia este o piata putin mai stabila", a declarat Martin Pacovsky.
"Desigur, cea mai stabila piata este Germania, insa randamentele nu sunt atat de interesante", a mai spus Pacovsky.
Responsabilul de la CEZ a mai spus ca grupul ceh ar putea sa continue sa investeasca in energii regenerabile si dupa 2016, in conditiile in care a adoptat "criterii mai stricte" pentru selectarea investitiilor in proiecte din Romania, Polonia si Germania, dar si ca urmare a modificarii reglementarilor in industrie.
Anterior, CEZ a anuntat ca nu va mai investi in energii regenerabile dupa 2016 pentru a putea finanta constructia a doua noi reactoare la centrala nucleara de la Temelin, proiect ale carui costuri sunt estimate la cel putin 10 miliarde de dolari.
CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA. Afacerile Grupului CEZ in Romania sunt reprezentate de cele 8 companii - CEZ... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 17:45
Investitiile in energie regenerabila nu beneficiaza de cele mai bune conditii de implementare, din cauza intarzierilor companiilor de stat in constructia unor unitati de productie a energiei si a instabilitatii politice, a declarat directorul general al Verbund Romania, Ovidiu Pop.
"Din pacate, in acest moment nu este un mediu prielnic de a discuta posibilitati de investitii. Trebuie sa existe o continuitate, profesionalism in acest domeniu. Trebuie sa avem si partea de (energie) clasica, unitati de pompaj, termocentrale cu pornire rapida, astfel incat siguranta sistemului sa nu fie pusa niciodata in pericol", a afirmat Pop prezent la un seminar pe tema energiilor regenerabile.
Pop a amintit de proiectul hidrocentralei Tarnita, care ar urma sa fie construita de compania de stat Hidroelectrica. Hidrocentrala Tarnita ar avea rolul de a contribui la echilibrarea sistemului energetic national, dupa ce vor fi construite mai multe parcuri eoliene, potrivit Mediafax.
Hidroelectrica incearca de mai multi ani sa atraga parteneri pentru realizarea Tarnita, investitie evaluata la 1,1 miliarde euro, dar inca nu a gasit vreunul. Hidroelectrica a intrat in insolventa la finele lunii iunie.
Parcurile eoliene au nevoie de unitati de productie a energiei pentru reglare, avand in vedere ca energia pe care o produc este fluctuanta si poate produce dezechilibre in sistem.
"Colegii de la Hidroelectrica sunt in aceasta perioada intr-o situtie mai delicata, nu si-au fixat inca... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 12:39
Un joint venture format din firmele ERG SpA si Lukoil (Lukerg Renew GmbH) intentioneaza sa cumpere un parc eolian in Romania. In acest sens, cele doua companii ar putea contracta un credit de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Parcul eolian are o capacitate de 84 de Megawati si se afla in judetul Tulcea, in localitatile Dorobantu, Topolog si Casimcea.
Lukerg Renew este in mijlocul procesului de achizitie a parcului eolian si se asteapta semnarea unui acord in luna octombrie. Oficialii BERD analizeaza posibilitatea acordarii acestui credit, iar in prezent poarta discutii cu reprezentantii Lukerg Renew GmbH.
Louis Borgo, senior banker in cadrul BERD, a precizat ca nu poate oferi alte detalii avand in vedere acordurile de confidentialitate.
"Credem in regimul energiilor regenerabile din Romania si derulam mai multe proiecte in aceasta tara, proiecte care se afla in diferite etape ale procesului de aprobare", a spus Louis Borgo.
Romania atrage investitori interesati de energia eoliana datorita stimulentele guvernamentale si a amplasarii in apropiere de Marea Neagra, unde viteza media a vantului atinge 25,2 kilometri pe ora.
Investitii in energia eoliana din Romania
Productia de energie hidroelectrica si eoliana va creste in urmatorii opt ani, pentru a ajunge, in 2020, la 1,815 milioane tep, de la 1,48 milioane tep, la cat este estimata pentru 2012, conform Prognozei echilibrului energetic 2012-2020
In Romania sunt functionale... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 10:40
O instalatie fotovoltaica de 1,5 MW va fi inaugurata, miercuri, in Pufesti, judetul Vrancea, de catre Eurowind Energy A/S si Martifer Solar Romania.
Instalatia a fost finalizata la inceputul lunii iulie si a fost conectata la reteaua nationala la inceputul lunii august 2012. Proiectul a fost dezvoltat pentru Eurowind Energy A/S de catre filiala sa, Alpha Wind Renewables Romania SRL, cu sprijinul tehnic al Martifer Solar.
Martifer Solar este parte a grupului Martifer, un grup multinational industrial, cu peste 3.000 de angajati, axat pe constructii metalice si energie solara. Pana in prezent, Martifer Solar a participat la instalarea a peste 200 MW de energie solara fotovoltaica la nivel mondial. In 2011, veniturile din activitatile de baza ale grupului au atins 550 milioane euro.
Eurowind Energy A/S dezvolta investitii in domeniul energiei solare si eoliene in Europa, principalele sale piete fiind Danemarca, Germania, Romania si Polonia.
Pietele romana si poloneza sunt gestionate prin intermediul a doua filiale - Alpha Wind Polska si Alpha Wind Renewables Romania SRL. In parteneriat cu investitori straini, Eurowind Energy A/S investeste aproximativ 100 milioane de euro in fiecare an.
Martifer si Eurowind Energy A/S anunta continuarea investitiilor in Romania
Martifer Solar Romania are in vedere inceperea pe piata romaneasca a altor proiecte de acest tip, in perioada urmatoare.
"Aceasta este prima dintre instalatiile fotovoltaice pe care intentionam... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 10:02
Primul mare parc fotovoltaic din vestul tarii a fost inaugurat, vineri, la Buzias, judetul Timis, in urma unei investitii de doua milioane de euro. Investitia a fost implementata de firma de constructii Constructim din Timisoara, avand o capacitate de 1 MWh.
Parcul include 3.800 de panouri fotovoltaice amplasate pe o suprafata totala de 19.000 de metri patrati si are capacitatea sa asigure energia electrica pentru 1.000 de familii din oras timp de un an.
La Buzias sunt discutii pentru realizarea unui al doilea parc fotovoltaic, dar cu o putere de noua MWh, cu o companie italiana.
Constructim a mai inaugurat anul trecut un parc eolian de noua MW la Oravita, analizand oportunitatea construirii altuia in zona, dar cu o energie superioara, de 12,5 MWh. Pentru acest proiect au fost atrase si fonduri europene.
De asemenea, sunt in curs de dezvoltare si cateva proiecte bazate pe energia solara in judetul Timis, precum si proiecte de microhidrocentrale in Caras Severin.
Alte investitii pe piata energiei regenerabile din Romania
O serie de companii straine deruleaza investitii in energie regenerabila pe piata din Romania sau si-au anuntat intentia de a intra pe acest segment, in contextul in care Romania se afla pe locul 14 intre cele mai atractive tari din lume privind investitiile in energie regenerabila, conform ultimului raport Country Attractiveness Indices, lansat in luna mai de Ernst & Young.
Romania, printre tarile atractive pentru investitiile in... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 17:14
Furnizorul si distribuitorul de electricitate Electrica SA intentioneaza sa puna anul viitor in functiune doua parcuri eoliene de cate 50 MW, unul la Chirnogeni (in judetul Constanta) si altul la Frumusita (judetul Galati), a declarat miercuri directorul de strategie al companiei, Eugen Bradean, citat de NewsIn."Avem in plan construirea a doua parcuri eoliene de cate 50 MW, primul in judetul Constanta, la Chirnogeni, iar al doilea in Galati, la Frumusita.
Pentru 2012, ne propunem sa finalizam cel putin unul din ele, astfel incat sa devenim producatori de energie electrica din surse regenerabile", a declarat directorul de strategie generala si afaceri corporatiste al Electrica SA, Eugen Bradean, la Forumul Economic Consiliul de Cooperare al Tarilor din Golf - Romania - Bucuresti: Oportunitati de afaceri in Europa Centrala si de Sud-Est.
Electrica SA este investitor unic la cele doua proiecte.
Investitia totala in cele doua ferme eoliene s-ar putea ridica la circa 200 milioane euro.
Oficialii societatii spuneau anul trecut ca parcul eolian de la Chirnogeni urma sa fie primul pus in functiune undeva la jumatatea lui 2011.
Directorul de dezvoltare al Electrica SA, Marian Geanta, declara in iulie anul trecut, pentru NewsIn, ca Electrica renunta la proiectul parcului eolian de 50 MW pe care vroia sa il construiasca in localitatea Sacele din judetul Constanta, insa ca va continua dezvoltarea celorlalte doua parcuri eoliene de cate 50 MW, din Chirnogeni si Frumusita.
Compania nu a... mai mult
Miercuri, 09 Martie 2011, ora 15:04