CEZ ameninta cu reducerea investitiilor in 'scandalul' certificatele verzi

Joi, 27 Iunie 2013, ora 15:41
1804 citiri
CEZ ameninta cu reducerea investitiilor in 'scandalul' certificatele verzi

Grupul ceh CEZ, cel mai mare investitor in productia de energie eoliana din Romania, va cere Guvernului sa garanteze ca va acorda, dupa 2017, contravaloarea certificatelor verzi amanate prin ordonanta de urgenta la inceputul lunii iunie, a caror valoare se ridica la 1,8 miliarde lei (400 mil. euro).

In acelasi timp compania a adus in discutie posibilitatea ca actionarul CEZ, respectiv statul ceh, sa reduca investitiile in Romania

"In vara sau la toamna, actionarul (CEZ - n.r.) va trebuie sa decida ce are de facut. Eu sper ca totul se va rezolva, dar exista un mesaj pe care sunt sigur ca il voi auzi de la actionar, anume ca Romania trebuie sa inceteze sa mai piarda bani", a declarat joi presedintele CEZ Romania, Jan Veskrna.

Guvernul a decis, la inceputul lunii iunie, sa amane acordarea unui certificat din cele doua alocate productiei de energie eoliana pana in 2017. Decizia a nemultumit investitorii in astfel de unitati de productie a electricitatii.

Rezultatele financiare CEZ

De asemenea, reprezentantii CEZ au anuntat pentru 2012 un profit net de 189 milioane de lei, de peste patru ori mai mare fata de cel din 2011, de 45 milioane de lei, rezultat influentat semnificativ de recuperarea unor creante de la CFR.

"Datoria CFR a fost de 314 milioane de lei, iar impactul in profitul net al recuperarii acesteia a fost de 150 milioane de lei. Suma colectata de la CFR include datoria din 2012, precum si creante din anii anteriori, care au fost provizionate in contabilitate", a declarat joi intr-o conferinta de presa directorul financiar al CEZ Romania, Karel Kral.

Fara impactul recuperarii datoriei de la CFR, profitul net al grupului ceh in Romania a crescut anul trecut cu 10%.

La ce nivel se ridica investitiile grupului ceh

"Am investit in eoliene in Romania aproximativ 1,1 miliarde euro. Evolutia lucrurilor in ceea ce priveste schema de sprijin face ca recuperarea investitiei sa nu se faca prea repede. (...) Piata energetica este o piata foarte conservatoare. Acum trebuie sa ii spun actionarului ca nu isi va recupera banii in 12-20 de ani, ci in 40 de

ani", a continuat Veskrna.

CEZ are in Dobrogea parcuri eoliene cu o capacitate instalata de 600 MW, cea mai mare din Romania pentru acest tip de productie a energiei.

Pe langa sumele pe care grupul ceh nu le va primi pana in 2017, ca urmare a suspendarii acordarii unor certificate verzi, CEZ sustine ca mai are de recuperat 370 milioane de lei in contul investitiilor in distributia electricitatii, dar pe care autoritatile nu le recunosc in tarife, precum si alte create de 400 milioane de lei.

"Daca ar fi sa recuperam investitiile in distributie intr-un an, ar fi o majorare cu 40% a pretului energiei, dar noi am propus esalonarea pe cinci ani, deci ar fi o crestere de 8-10% a tarifelor de distributie", a afirmat Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste si membru al Directoratului CEZ Romania.

Compania are in vedere o posibila reducere a investitiilor de pe piata romaneasca

Veskrna a afirmat ca actionarul CEZ, respectiv statul ceh, ar putea decide sa restranga investitiile in Romania, dar nu va renunta la active de pe piata romaneasca.

"Din ianuare incercam sa intelegem ce nu facem bine. Poate gresim cand jucam rol de banca pentru CFR si pentru Posta Romana. Poate este o greseala cand investim si vedem ca tarifele sunt scazute. Poate am gresit cand celelalte companii isi reduceau, din cauza crizei, numarul de personal si salariile, iar noi le cresteam cu 4%. (...) CEZ Romania a fost un model pentru CEZ International, dar acum a devenit doar o alta companie cu probleme din Balcani.

In toata media, domnul ministru al energiei (Constantin Nita - n.r.) a dorit sa spuna ca are dreptate. Eu si ministrul Nita nu putem avea ambii dreptate", a adaugat Veskrna.

Grupul ceh a intrat pe piata energetica romaneasca in 2005, cand a cumparat de la stat firma de distributie a energiei Electrica Oltenia. CEZ a avut anul trecut in Romania un profit net de 189 milioane de lei, de peste patru ori mai mare fata de cel din 2011, de 45 milioane de lei, rezultat influentat semnificativ de recuperarea unor creante de la CFR.

Cifra de afaceri a grupului ceh in Romania a urcat de la 1,7 miliarde de lei in 2011 la 1,9 miliarde de lei anul trecut.

Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
#investitii CEZ Romania, #certificate verzi CEZ, #rezultate financiare CEZ 2012, #profit CEZ , #Investitii