Jucator din industria eoliana: Romania nu ofera un mediu prielnic pentru investitii

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 12:39
2843 citiri
Jucator din industria eoliana: Romania nu ofera un mediu prielnic pentru investitii

Investitiile in energie regenerabila nu beneficiaza de cele mai bune conditii de implementare, din cauza intarzierilor companiilor de stat in constructia unor unitati de productie a energiei si a instabilitatii politice, a declarat directorul general al Verbund Romania, Ovidiu Pop.

"Din pacate, in acest moment nu este un mediu prielnic de a discuta posibilitati de investitii. Trebuie sa existe o continuitate, profesionalism in acest domeniu. Trebuie sa avem si partea de (energie) clasica, unitati de pompaj, termocentrale cu pornire rapida, astfel incat siguranta sistemului sa nu fie pusa niciodata in pericol", a afirmat Pop prezent la un seminar pe tema energiilor regenerabile.

Pop a amintit de proiectul hidrocentralei Tarnita, care ar urma sa fie construita de compania de stat Hidroelectrica. Hidrocentrala Tarnita ar avea rolul de a contribui la echilibrarea sistemului energetic national, dupa ce vor fi construite mai multe parcuri eoliene, potrivit Mediafax.

Hidroelectrica incearca de mai multi ani sa atraga parteneri pentru realizarea Tarnita, investitie evaluata la 1,1 miliarde euro, dar inca nu a gasit vreunul. Hidroelectrica a intrat in insolventa la finele lunii iunie.

Parcurile eoliene au nevoie de unitati de productie a energiei pentru reglare, avand in vedere ca energia pe care o produc este fluctuanta si poate produce dezechilibre in sistem.

"Colegii de la Hidroelectrica sunt in aceasta perioada intr-o situtie mai delicata, nu si-au fixat inca strategia privind investitiile. (...) In momentul in care Hidroelectrica va decide si compania Verbund isi va revizui pozitia privind investitiile din Romania. Deocamdata ce este cert este ca Verbund isi doreste sa finalizeze aceasta investitie in parcuri eoliane", a continuat Pop.

Verbund a finalizate parcuri eoliene de 100 MW si are in constructie alte unitati cu o putere tot de 100 MW.

"Toti cei 200 MW ar fi trebuit finalizati pana in decembrie 2012, dar din cauza unor intarzieri inerente unor astfel de investitii termenul a fost extins pana in primul trimestru al anului viitor", a afirmat Pop.

El a adaugat ca Verbund ar putea construi alt parc, de aproape 60 MW, dar inca nu a luat decizia, asteptand sa vada cum evolueaza situatia economica si politica in Romania.

Grupul Verbund, detinut de statul austriac, a anuntat in august ca vizeaza investitii totale de peste 300 milioane euro in parcuri eoliene in Romania pana in 2013.

Compania austriaca Verbund, in consortiu cu firma autohtona IMA Partners dezvolta un parc eolian de 600 MW in Dobrogea, la Casimcea-Topolog, la granita judetelor Tulcea si Constanta.

Proiectul companiei Verbund a fost demarat de patru ani, iar primele livrari de energie electrica ar putea fi efectuate in toamna acestui an.

In Romania sunt instalate parcuri eoliene cu o putere cumulata de 1.500 MW, capacitate comparabila cu cea a celor doua reatoare nucleare de la Cernavoda, de peste 1.400 MW.

Alte investitii in parcuri eoliene in Romania

Productia de energie hidroelectrica si eoliana va creste in urmatorii opt ani, pentru a ajunge, in 2020, la 1,815 milioane tep, de la 1,48 milioane tep, la cat este estimata pentru 2012, conform Prognozei echilibrului energetic 2012-2020, realizate de Comisia Nationala de Prognoza.

Un joint venture format din firmele ERG SpA si Lukoil (Lukerg Renew GmbH) intentioneaza sa cumpere un parc eolian in Romania. Parcul eolian are o capacitate de 84 de megawati si se afla in judetul Tulcea, in localitatile Dorobantu, Topolog si Casimcea.

Un parc eolian din Tulcea ar putea fi achizitionat de un joint venture

O firma din judetul Ilfov va dezvolta un parc eolian la Tulucesti, judetul Galati. Centrala electrica eoliana va include 41 de turbine si va avea o putere totala instalata de 143,5 MW.

O firma romaneasca investeste in construirea unui parc eolian din Galati

GDF SUEZ Energy Romania intentioneaza sa dezvolte pana la sfarsitul anului un parc eolian la Gemenele, in judetul Braila, investitie de aproximativ 80 milioane de euro. Parcul eolian al GDF SUEZ in Romania va avea o capacitate instalata de 48 MW.

nvestitie de 80 mil. de euro intr-un parc eolian, in Braila

Parcul eolian de 600 MW dezvoltat de CEZ in zona Fantanele-Cogealac, din Dobrogea, va fi functional la capacitate maxima pana la sfarsitul anului, au anuntat reprezentantii grupului ceh in luna mai. Parcul eolian din zona Fantanele-Cogealac va avea o putere instalata de 600 MW.

CEZ va finaliza in acest an parcul eolian Fantanele-Cogealac

GDF SUEZ Energy Romania va construi un parc eolian in comuna Gemenele, judetul Braila, primul proiect de acest tip al companiei in Romania. Parcul eolian al GDF SUEZ in Romania va avea o capacitate instalata de 48 MW.

GDF Suez va construi un parc eolian in judetul Braila

#investitii energie regenerabila, #Romania investitii energie regenerabila, #proiecte parcuri eoliene Romania , #Energie regenerabila