Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Investitorii, atrasi de potentialul eolian al Romaniei

Investitorii, atrasi de potentialul eolian al Romaniei

Propunerile de a reduce sprijinul pentru energia verde, esential pentru atragerea unor investitii de ordinul miliardelor de euro in domeniul energiei eoliene, asteapta inca acordul Comisiei Europene, relateaza Mediafax.

Schimbarile propuse includ posibilitatea reducerii sprijinului daca proiectul devine prea profitabil.

Membrii industriei considera ca schimbarile sunt inca indepartate, iar perspectiva profiturilor ridicate se mentine, spre deosebire de Bulgaria, unde guvernul a modificat prevederea privind achizitia obligatorie de electricitate produsa ecologic, la preturi fixe, ridicate.

"Vor fi cazuri de proiecte abandonate in Bulgaria si de plecare a investitorilor, dar interesul pentru dezvoltarea energiei eoliene in Romania se mentine", a declarat Joanna Kozak, analist la compania de brokeraj Greenmax Capital Advisors.

Ea a aratat ca incertitudinile legislative nu ajuta, dar investitorii sunt interesati de Romania, principala problema fiind finantarea.

Alte schimbari propuse de Romania sunt reducerea numarului de certificate verzi pentru tehnologii precum biomasa, in timp ce accesul la reteaua de electricitate va fi garantat dar nu prioritar.

"In cazul energiei eoliene, numarul de certificate verzi ramane neschimbat. Credem ca toate celelalte probleme pot fi depasite", a declarat Adrian Borotea, director al CEZ in Romania.


CEZ, Enel, Iberdrola si Energias de Portugal sunt implicate in proiecte de energie eoliana in Romania.

In Bulgaria, zeci de companii austriece, spaniole, americane si germane s-au grabit sa construiasca noi parcuri de energie eoliana si solara, suprasolicitand reteaua energetica invechita.

Pe langa vantul constant, Romania are si alte avantaje, precum o piata de 22 de milioane de locuitori si perspectiva majorarii pretului electricitatii, pietele energiei urmand sa fie liberalizate pana in 2015.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1706 ori